Terug

Eczeem

Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende huidziekten met eenzelfde soort huiduitslag. Eczeem is een chronische huidaandoening en ontstaat door een ontstekingsreactie van de huid. Kenmerkend voor eczeem is een droge, jeukende huid met roodheid en schilfering. Soms kan eczeem ook nattend zijn.

Symptomen Eczeem uitklapper, klik om te openen

Het belangrijkste verschijnsel bij eczeem is jeuk.
Verder kan uw kind last hebben van:

 • een rode, gezwollen en warme huid
 • een branderig gevoel
 • bultjes
 • met vocht gevulde blaasjes
 • droge jeukende huid
 • Schilfering
 • Soms kan eczeem ook nattend zijn

De eerste verschijnselen van constitutioneel eczeem kunnen al enkele weken na de geboorte optreden, meestal nog voor het einde van het eerste levensjaar. In principe kan de aandoening op iedere leeftijd voorkomen. Eczeem is een chronische aandoening, maar de klachten kunnen tijdelijk zijn. Perioden zonder (veel) klachten kunnen afgewisseld worden door perioden waarin het eczeem sterk opspeelt. Vaak blijven de klachten enkele jaren bestaan en verdwijnen dan weer, soms voor altijd.

Meer over eczeem

Er zijn verschillende soorten eczeem. De bekendste hiervan is constitutioneel eczeem. Andere namen voor eczeem zijn dauwworm, atopisch eczeem en dermatitis.

Eczeem is een chronische huidaandoening en ontstaat door een ontstekingsreactie van de huid, zonder dat er een bacteriële infectie aanwezig is. Een bacteriële infectie kan soms in een later stadium wel voorkomen. 

Atopiesyndroom

Eczeem is een onderdeel van het atopiesyndroom. Het atopiesyndroom staat voor een groep ziektes waarbij het afweersysteem een belangrijke rol speelt. Door een overdreven reactie van het lichaam ontstaat een ontstekingsreactie in het lichaam. Die kan zich uiten op verschillende plekken:

 • op de huid als eczeem
 • in de slijmvliezen van neus en ogen als hooikoorts
 • in de luchtwegen als astma
 • in de slijmvliezen van het maagdarmkanaal, de luchtwegen en/of de bloedvaten als voedingsallergie

Eczeem en het WKZ uitklapper, klik om te openen

Mijn patiënt doorverwijzen

De afdeling dermatologie doet nationaal en internationaal onderzoek op het gebied van (constitutioneel) eczeem bij kinderen en volwassenen. Naast goede zorg voor kinderen met eczeem begeleiden wij hen ook bij het verkrijgen van zelfmanagement. Hiervoor hebben wij een online training ontwikkeld. Ook worden kinderen met eczeem begeleid door onze gespecialiseerde eczeemverpleegkundigen.

Oorzaken Eczeem uitklapper, klik om te openen

Er spelen verschillende factoren een rol bij het ontstaan van eczeem. De belangrijkste is aanleg of erfelijkheid. Naast erfelijke factoren zijn er andere beïnvloedende factoren: stoffen of omstandigheden die eczeem kunnen uitlokken of verergeren.

Beïnvloedende factoren

 • Op de eerste plaats heeft de algehele conditie van uw kind invloed op het eczeem. Wanneer die conditie niet optimaal is, is uw kind vatbaarder voor infecties door bacteriën of virussen. Dat heeft een negatief effect op het eczeem.
 • Water en zeep drogen de huid uit. Mensen met constitutioneel eczeem hebben in aanleg een droge huid. Doordat hun huid een andere vetsamenstelling heeft, verdampt er meer vocht uit de huid, zodat deze (nog) droger wordt. Hierdoor vermindert de beschermingsfunctie van de huid en kunnen irriterende sto