UPJ Stenose
UPJ Stenose
De afkorting UPJ staat voor ureter-pyelum junctie, oftewel de overgang (=junctie) tussen de urineleider (=ureter) en het nierbekken (=pyelum). Wanneer deze overgang vernauwd is, dan wordt dit een UPJ stenose genoemd. Bij een UPJ stenose kan de urine niet goed vanuit de nier richting de blaas stromen en ontstaat uitzetting van het nierbekken.
Een UPJ stenose bij kinderen is vaak aangeboren en komt meestal slechts aan één van beide nieren voor. Behalve een vernauwing van de urineleider kan er soms ook sprake zijn van een overkruisend bloedvat richting de nier waardoor de urineleider afgekneld wordt en de urine niet goed naar de blaas kan stromen. Hierdoor ontstaat uitzetting van het nierbekken. Dit kan leiden tot symptomen en uiteindelijk schade aan de nier veroorzaken.
Afbeelding: Schematische weergave van een gezonde nier (links) en een nier waarbij sprake is van een UPJ stenose (rechts) door een vernauwing tussen de overgang van het nierbekken en de urineleider.
Symptomen uitklapper, klik om te openen
Bij pasgeborenen en baby’s geeft een UPJ stenose meestal geen duidelijke klachten. Ze kunnen eventueel (pijn)klachten krijgen na borst- of flesvoeding. Dit kan soms gepaard gaan met spugen en heel soms leiden tot achterblijven van de groei. Ook is er een kleine kans op het krijgen van een nierbekkenontsteking.
Oudere kinderen kunnen aanvallen van buikpijn krijgen en flankpijn aangeven ter plaatse van de nier. Deze klachten treden veelal op na het drinken van een ruime hoeveelheid vocht. Een onbehandelde UPJ stenose kan uiteindelijk leiden tot schade aan de nier.
Onderzoek en diagnose uitklapper, klik om te openen
Met een echografie van de urinewegen kan een goede inschatting gemaakt worden of er sprake is van een UPJ-stenose. Kenmerkend voor een UPJ stenose is een fors uitgezet nierbekken zonder uitzetting van de urineleider.
Bij echo’s tijdens de zwangerschap is soms een UPJ stenose al te zien. Na de geboorte zal dan een aanvullende echografie nodig zijn om de urinewegen nog eens goed te beoordelen. Een echografie kan bij kinderen ook gemaakt worden als er symptomen zijn die kunnen passen bij een UPJ stenose. Daarnaast wordt een UPJ stenose soms per toeval ontdekt als er een echografie van de buik wordt gemaakt om andere redenen.
Afhankelijk van de bevindingen bij de echografie zal de arts met u bespreken of er redenen zijn om uw kind te blijven vervolgen met periodieke echo’s van de urinewegen. Soms is er verder aanvullend onderzoek noodzakelijk. Dan kan er een renogram afgesproken worden. Dit is een onderzoek waarbij kan worden onderzocht hoe de nieren werken, hoe de doorbloeding van de nieren is en hoe de urine van de nieren naar de blaas stroomt.
De combinatie van eventuele symptomen en de aanvullende onderzoeken kunnen aantonen of er sprake is van een UPJ stenose.
Behandeling uitklapper, klik om te openen
Wanneer er sprake is van een UPJ stenose kan een operatie noodzakelijk zijn. Deze operatie heet een pyelumplastiek. Een pyelumplastiek is een operatie waarbij de vernauwing in de overgang van het nierbekken (pyelum) naar de urineleider (ureter) wordt opgeheven.
Bij het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen
In het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) wordt de pyelumplastiek uitgevoerd via een snede aan de zijkant van de buik. Dit wordt een open pyelumplastiek genoemd.
Bij oudere kinderen kan de operatie soms ook uitgevoerd worden met een kijkoperatie. Deze operatie zal in een ander ziekenhuis worden uitgevoerd. Uw arts bespreekt op het spreekuur welke manier het meest geschikt is voor uw kind.
Contact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek urologie hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
Polikliniek Urologie
Telefoonnummer: 088 75 540 75Maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur.