Centra
Over ons
Opname
Praktische info
Het behandelteam
Samenwerking
Kinderambulance
RMD
Wetenschappelijk onderzoek
Links
Werken bij
Menu
Centra
Over ons
Opname
Praktische info
Het behandelteam
Samenwerking
Kinderambulance
RMD
Wetenschappelijk onderzoek
Links
Werken bij

De Kinder Intensive Care

Een opname op de Kinder Intensive Care is vaak een indrukwekkende gebeurtenis. Dit kan zorgen, vragen en emoties met zich meebrengen. Hier vindt u alles over onze gespecialiseerde afdeling Kinder Intensive Care in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, ook wel Kinder-IC, PICU of afdeling Pelikaan genoemd. Een plek van toewijding, expertise en zorg, speciaal ontworpen voor kinderen die intensieve medische aandacht nodig hebben.  

Wilt u meer weten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. 

Neem contact op

Wat maakt onze Kinder Intensive Care zo bijzonder?

1

Wilhelmina Kinderziekenhuis

Onze Kinder Intensive Care maakt deel uit van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Daarom is alle specialistische zorg die een kind nodig heeft heel dichtbij. In 2024 begint de bouw van onze vernieuwde afdeling. Op deze afdeling wordt volgens de nieuwste inzichten op het gebied van Kinder Intensive Care gebouwd, waarbij de patient en de familie nog meer centraal komt te staan.

2

Kinderhart- centrum

Onze Kinder Intensive Care maakt deel uit van het Kinderhartcentrum. Samen met de kinderhartchirurgen en kindercardiologen vormen wij een team met alle expertise voor patiënten met een (aangeboren) hartafwijking. 

3

Prinses Máxima Centrum

Onze Kinder Intensive Care is er voor alle kinderen in het Prinses Máxima Centrum die intensieve zorg nodig hebben. Via de speciale regenboogbrug zijn de twee ziekenhuizen met elkaar verbonden. 

4

Centrum voor thuisbeademing bij kinderen

Onze Kinder Intensive Care geeft naast de acute zorg ook zorg aan kinderen die thuisbeademing nodig hebben, en alles wat daarbij komt kijken. Ons Centrum voor thuisbeademing bij kinderen, is een van de grootste centra van Nederland. 

5

Kunstmatige Intelligentie

Onze Kinder Intensive Care is vooruitstrevend op het gebied van Kunstmatige Intelligentie. Dit doen we samen met collega’s van andere specialismen en met verschillende (inter)nationale ziekenhuizen. Wij staan hiermee in de voorhoede van nieuwe ontwikkelingen op dit gebied.

Over onze Kinder Intensive Care

Onze Kinder Intensive Care in het Wilhelmina Kinderziekenhuis is onderdeel van het UMC Utrecht. Op deze speciale afdeling richten wij ons helemaal op de zorg en behandeling van kinderen die ernstig ziek zijn. “Intensive care” is het Engelse woord voor “intensieve zorg”, wat betekent dat uw kind de extra zorg krijgt die nodig is. In een omgeving die rekening houdt met jullie behoeften. 

Op onze Kinder Intensive Care, die we afdeling Pelikaan noemen, zijn 16 tot 18 bedden. Jaarlijks worden er 1100 kinderen opgenomen op onze afdeling. Wij zijn er voor kinderen van nul tot achttien jaar. Onze afdeling maakt deel uit van het Kinderhartcentrum en is daarmee één van de vier centra voor kinderhartchirurgie in Nederland. Het Centrum voor thuisbeademing bij kinderen (CTB) hoort ook bij onze afdeling. Wij hebben hiermee een regiofunctie voor Midden-Nederland.  

Op deze manier vormen wij één team op één plek waar alle kennis en expertise is gebundeld. 

Lees meer over ons Kinderhartcentrum

Opname op de Kinder Intensive Care

Bij ons op de Kinder Intensive Care worden kinderen opgenomen als ze ernstig ziek zijn of als ze intensieve monitoring en ondersteuning nodig hebben. Monitoring houdt in dat we bijvoorbeeld de bloeddruk, hartslag en ademhaling extra goed in de gaten houden. Met ondersteuning bedoelen we dat bijvoorbeeld de beademingsmachine het ademhalen overneemt als een kind dit niet meer zelf kan. Ons werk gaat 24 uur per dag, zeven dagen per week door. Zo kunnen wij op elk moment van de dag de zorg leveren die kinderen nodig hebben.  

Kinderen kunnen op Intensive Care terecht komen met de volgende aandoeningen:

  • Ernstige infecties 
  • Ademhalingsproblemen 
  • Hartafwijkingen 
  • Stoornissen van de hersenen en het zenuwstelsel 
  • Oncologische problemen 
  • Traumazorg 
  • Opvang na een grote operatie  
Verblijfgids

Praktische informatie

Wie werken er op de Kinder Intensive Care?

Werken op de Kinder Intensive Care is teamwork. Op afdeling Pelikaan kom je daarom veel verschillende mensen tegen. We werken in een veelzijdig team van artsen en verpleegkundigen die speciaal zijn opgeleid om te zorgen voor ernstig zieke kinderen te zorgen. Daarnaast wordt er nauw samengewerkt met de afdelingen fysiotherapie, diëtetiekmedisch pedagogische zorgmaatschappelijk werkpsychologie en geestelijke ondersteuning. 

De kinderintensivist

De kinderintensivist is een kinderarts of anesthesioloog die zich verder heeft gespecialiseerd tot kinderintensivist. Zo heeft de kinderintensivist expertise in alles wat te maken heeft met het behandelen van een patiënt op de Kinder Intensive Care. De kinderintenisivist heeft supervisie over de Intensive Care. 

De physician assistent

De physician assistant (PA) op onze afdeling Intensive Care Kinderen vormt een essentieel lid van het medische team. De PA heeft een masteropleiding afgerond en beschikt over uitgebreide medische kennis en vaardigheden. De PA is specifiek getraind om taken en procedures van de kinderintensivist over te nemen. Daarnaast nemen onze PA's actief deel aan onderzoek en spelen ze een cruciale rol bij het delen van hun expertise via onderwijs en training, zowel binnen ons ziekenhuis als daarbuiten. Zo dragen zij bij aan voortdurende verbeteringen in de zorg voor onze jonge patiënten en de opleiding van toekomstige zorgverleners.  

De arts in opleiding

In het Wilhelmina Kinderziekenhuis werken veel artsen in opleiding tot kinderarts of anesthesioloog (ook wel AIOS of arts-assistent genoemd genoemd). In het kader van de opleiding lopen zij een aantal maanden stage op de Kinder Intensive Care. Zij dragen zorg voor de dagelijkse gang van zaken. Je zal deze artsen iedere dag aan het bed zien. De arts-assistent wordt begeleid door de kinderintensivist. 

De verpleegkundige

De Intensive Care verpleegkundigen zijn speciaal opgeleide kinderverpleegkundigen. Zij staan dichtbij de patiënt en zijn getraind in het herkennen en het bewaken van kinderen in kritieke gezondheidstoestand. 

Zij zijn als het ware de regisseur van de patiënt en zijn/haar zorgproces, zij hebben een coördinerende rol in de samenwerkingen met specialisten en paramedische disciplines. Naast het verlenen van hoogcomplexe zorg, zorgt de verpleegkundige ervoor dat ouders en gezin betrokken worden in de zorg.

De verpleegkundig specialist

De verpleegkundig specialist (VS) is een master opgeleide behandelaar die expert is op een bepaald vakgebied. De verpleegkundig specialist combineert verpleegkundige behandelingen met medische behandelingen. Daarnaast houden ze zich ook bezig met onderzoek en onderwijs. Op afdeling Leeuw en Pelikaan dragen de VS samen met de intensivisten en arts assistenten zorg voor het medisch beleid met name gericht op kinderen met chronische beademing zowel klinisch als poliklinisch.  

  

De intensive care practitioner

De Intensive Care Practitioner is werkzaam op de Kinder Intensive Care binnen een specifiek deskundigheidsgebied (ademhaling en beademing, hart en bloedsomloop, nieren en nierfunctie vervangende therapie). Ze zijn te herkennen aan hun naam Ventilation Practitioner (VP), Circulation Practitioner (CP) en Renal Practitioner (RP). De Practitioner bepaalt samen met de intensivist het beleid binnen het eigen deskundigheidsgebied. Daarnaast houden ze zich ook bezig met onderzoek en onderwijs. Een intensive care practitioner combineert de functie met het werk als IC-verpleegkundige of als verpleegkundig specialist.  

De medisch pedagogisch zorgverlener

De medisch pedagogisch zorgverleners spelen een essentiële rol in het welzijn van patiënten in de leeftijd van 0 tot 18 jaar oud. Ze bieden emotionele ondersteuning en passende pedagogische interventies om de angst en stress van een IC opname te verminderen.  

De professionals bieden leeftijdsadequate afleiding tijdens een medische handeling, ingreep of operatie. Zij begrijpen dat een opname op de kinder IC mogelijk stressvol kan zijn. Met een creatieve benadering en aandacht voor de individuele behoeften van het kind proberen zij ook afleiding te bieden, waardoor een kind even kan ontsnappen aan de medische procedures. Daarnaast streven de medisch pedagogisch zorgverleners ernaar om niet alleen het zieke kind te begeleiden, maar ook broer(s) en zus(sen) te ondersteunen. Uitsluitend bieden de professionals niet alleen pedagogische begeleiding in een medische setting, daarnaast bieden ze ondersteuning bij het overlijden van uw kind. De professionals zetten zich in om emotionele steun te bieden en het meedenken over het maken van waardevolle herinneringen.

Onze zorgverleners

Hoe ziet de Kinder Intensive Care eruit?

De afdeling Pelikaan (Kinder Intensive Care) is gesitueerd in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Bekijk de video voor een rondleiding op onze Kinder Intensive Care door kinderarts-intensivist Valerie Slooff.

Bekijk hier de virtuele route

Samenwerking met andere specialismen

uitklapper, klik om te openen

Voor de beste behandeling werken we nauw samen met andere specialismen. In het WKZ zijn alle chirurgische en kindergeneeskundige specialismen vierentwintig uur per dag beschikbaar. Naast de algemeen kindergeneeskundige aandoeningen is onze Kinder Intensive Care gespecialiseerd in de zorg voor kinderen met kanker. Via een speciale loopbrug, de regenboogbrug, zijn wij verbonden met het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie. Zo is het maar vijf minuten lopen van de verpleegafdeling in het Prinses Máxima Centrum naar de Kinder Intensive Care in het WKZ. Super belangrijk, want ook de operatiekamers bevinden zich in het WKZ.

Ook zijn wij gespecialiseerd in het behandelen van kinderen met een hartafwijking. Moeders die gaan bevallen van een kindje met een aangeboren hartafwijking doen dit in ons Geboortecentrum, nog geen honderd meter van de Kinder Intensive Care. Ook alle andere belangrijke afdelingen voor uw kind, zoals de operatiekamers, de hartcatheterisatiekamers en de afdeling Kindercardiologie (afdeling Leeuw) liggen dicht bij elkaar. Op deze afdelingen werken onze kinderhartchirurgen, kindercardiologen en kinder-cardioanesthesiologen, die speciaal opgeleid zijn om kinderen behandelen. Deze artsen zijn daarom ook vaak op onze afdeling te vinden. 

Kinderambulance

Soms komen ernstig zieke kinderen naar onze Kinder Intensive Care toe vanuit een ander ziekenhuis, waar geen intensive care is. Ons team verzorgt deze transporten. Wij hebben een ambulance en een brancard die speciaal voor kinderen zijn gemaakt. Zo kunnen wij er 24 uur per dag, zeven dagen per week voor zorgen dat kinderen die IC-zorg nodig hebben, veilig naar onze Kinder Intensive Care kunnen worden gebracht. 

Ronald McDonald Huis en huiskamer

Zieke kinderen voelen zich beter met hun ouders, broertjes en zusjes in de buurt. Ouders houden de zorg beter vol met een rustplek dicht bij hun zieke kind. Het Ronald McDonald Huis (RMD huis) zorgt ervoor dat u als ouders dichtbij uw kind kunt verblijven. Onze afdeling kan voor u kijken of u in aanmerking komt voor een verblijf in het RMD huis. De verpleegkundige zal informeren of er een kamer beschikbaar is en kan u aanmelden. Mogelijk komt u eerst op een wachtlijst te staan. Er wordt gekeken naar de afstand tussen uw huis en het ziekenhuis en de situatie van uw kind.

De Ronald McDonald Huiskamer

Ontsnap even aan de ziekenhuissfeer in de Ronald McDonald huiskamer van het WKZ. Hier vindt u een rustige plek met diverse faciliteiten, ideaal om even de gedachten te verzetten. Speciaal voor broertjes en zusjes is er een speelhoek aanwezig, en voor ouders is er de mogelijkheid om te douchen en te kolven. Onze verpleegkundigen voorzien u graag van meer informatie over de openingstijden en de locatie van deze huiskamer. De openingstijden zijn als volgt: 

Maandag tot en met vrijdag: 10.00 uur tot 18.00 uur 
Zaterdag en zondag: 12.00 uur tot 18.00 uur 

Lees meer

Wetenschappelijk onderzoek

uitklapper, klik om te openen

Op de Kinder Intensive Care doen we veel wetenschappelijk onderzoek. Dit doen we altijd samen: met collega’s van andere specialismen, met andere (inter)nationale ziekenhuizen, en met patiënten en ouders. We doen onderzoek om het leven van ernstig zieke kinderen met aangeboren hartafwijkingen, kanker en kinderen met thuisbeademing te kunnen verbeteren. Omdat we daarbij veel (klinische) data verzamelen, gebruiken wij hier steeds vaker Artificiële Intelligentie (AI) voor.

Werken bij

Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste collega’s. Werken op de Kinder Intensive Care kenmerkt zich door teamwork, geen dag is hetzelfde. Er zijn verschillende doorgroei- en opleidingsmogelijkheden binnen onze afdeling en het Wilhelmina Kinderziekenhuis. 

Lees meer

Contact

Afspraken

Praktisch

hetwkz.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet