Terug

Medische pedagogische zorg

Ziek-zijn en kind-zijn gaan eigenlijk niet samen. Toch moet uw kind voor een medische behandeling, onderzoek en/of opname in het ziekenhuis zijn. In het WKZ willen we zorgen dat uw kind zich in de eerste plaats kind voelt. En dat u als ouder zich ouder kunt blijven voelen. Medisch pedagogisch medewerkers kunnen u hierbij ondersteunen.

Wat kunnen medisch pedagogisch medewerkers voor u betekenen?

  • Eerlijke en begrijpelijke informatie geven over wat er gaat gebeuren
  • Voorbereiding en/of begeleiding bieden bij medische ingrepen
  • Advies geven over helpend taalgebruik
  • Met elkaar zoeken naar wat u en uw kind kan helpen tijdens het ziekenhuisverblijf
  • Zorgen voor een veilige en vertrouwde omgeving in het ziekenhuis
  • De tijd nemen en luisteren naar u en uw kind
  • Zorg afstemmen op uw kind en jullie situatie
  • Rekening houden met broertjes en zusjes
  • Spel en ontspanning faciliteren
  • Met u en uw kind nadenken over de invloed van de ziekte en de behandeling op het leven van uw kind en jullie gezin

Hoe werken medisch pedagogisch medewerkers?

We willen vooral preventief werken. Zo voorkomen we zoveel mogelijk dat uw kind negatieve ervaringen opdoet in het ziekenhuis. Dit kunnen we pas doen als we van u horen waar u en uw kind behoefte aan hebben.
Wij werken vraaggericht: u, uw kind en/of een zorgverlener legt een vraag aan ons voor. Daarna stellen we samen vast welke zorg of actie nodig of wenselijk is. Dat kan variëren van een persoonlijk gesprek, een voorbereiding op een ingreep of een spelmoment tot het geven van de juiste folder, een Pijnpaspoort of het maken van een dagprogramma.

Dus loopt u rond met vragen, twijfels of zorgen over een van de genoemde punten? Kom dan naar ons toe.

Inloopspreekuur psychosociale zorg

Medisch maatschappelijk werk, medische psychologie, educatieve voorziening (WKZ school) en de medische pedagogische zorg vormen samen de afdeling psychosociale zorg van het WKZ. Voor vragen over bijvoorbeeld de ontwikkeling van uw kind, ondersteuning bij de behandeling of opname. Bent u welkom zonder afspraak bij het inloopspreekuur psychosociale zorg.

Hoe kunt u een hulpvraag aangeven?

Wanneer uw kind opgenomen is kunt u bij het verpleegkundige en medische team op de afdeling of rechtstreeks bij een pedagogisch medewerker(in een paarse polo) de hulpvraag aangeven.

Bij poliklinisch of vanuit thuis kunt u een hulpvraag aangeven bij de arts op de polikliniek.

U kunt ook contact met ons opnemen via:
T: 088 7554224 op kantoordagen van 09.00- 16.00 uur
E: pedagogischspreekuur@umcutrecht.nl
Of loop langs bij het inloopspreekuur psychosociale zorg.

We doen ons best om zo snel mogelijk met u in gesprek te gaan.

Spel en ontspanning in het WKZ

We bieden wisselende activiteiten aan die uw kind ontspanning en afleiding kunnen bieden. Dit varieert van de Cliniclowns, een sneltekenaar, een goochelaar tot een kunstenares. Deze activiteiten vinden plaats op de kamer van uw kind en soms in de huiskamer. De pedagogisch medewerker bekijkt welke activiteit geschikt is voor uw kind.

Daarnaast zijn er doordeweeks gezamenlijke activiteiten in de open speelkamer of het kindertheater. Kijk voor informatie op de posters op de afdeling of in de lift. Met de verpleegkundige kunt u bespreken of uw kind hier naar toe kan.

Daarnaast hebben wij een sportdakterras op de 4e etage, speeltoestellen in de binnentuin en een snoezelkamer op afdeling Panda. Wanneer uw kind naar de snoezelkamer wil, kunt u reserveren bij de balie van afdeling Panda.

Voor speluitleen kunt u in de hal naast de receptie terecht. Dit is geopend op maandag, woensdag en vrijdag vanaf 10.00 uur.