Myotone dystrofie
Myotone dystrofie
Myotone dystrofie is een zeldzame erfelijke spierziekte. Er zijn 2 typen Myotone dystrofie, namelijk type 1 en type 2. Deze informatie gaat over Myotone dystrofie type 1.
Symptomen uitklapper, klik om te openen
Er zijn 4 verschillende vormen van Myotone dystrofie type 1: de milde vorm, de klassieke vorm, de kindervorm en de aangeboren (congenitale) vorm:
- Milde vorm: De eerste kenmerken beginnen vaak na het 50ste levensjaar. Iemand heeft dan meestal staar, soms milde spierzwakte en diabetes type 2.
- Klassieke vorm: De eerste kenmerken beginnen op puber- of volwassen leeftijd. De spieren in het gezicht worden zwakker. Ook de kracht in de onderarmen en onderbenen wordt in de loop van de tijd minder. Verder hebben mensen vaak myotonie. Bij myotonie blijven spieren te lang aangespannen. Dan is het bijvoorbeeld moeilijk om je gebalde vuist weer open te doen. Er kunnen ook klachten zijn zoals staar, vermoeidheid en hartritmestoornissen.
- Kindervorm: De eerste kenmerken beginnen vóórdat iemand volwassen is. Dat kunnen problemen met leren en spreken zijn. Vaak hebben deze kinderen een achterstand in de ontwikkeling. Soms hebben ze spierzwakte.
- Aangeboren (congenitale) vorm: De meeste baby’s met de aangeboren vorm hebben moeite met ademen en met slikken. Hun spieren zijn slap. Ze hebben vaak een verstandelijke beperking en overlijden vaak op jonge leeftijd.
Oorzaken uitklapper, klik om te openen
De oorzaak van Myotone dystrofie type 1 is een verandering in het erfelijke materiaal; een mutatie in het DMPK-gen. Dit gen ligt op chromosoom 19, op de lange (q) arm op positie 13.32 (19q13.32). De verandering zorgt voor de klachten en kenmerken van de aandoening.
Erfelijkheid
Myotone dystrofie type 1 is autosomaal dominant erfelijk. Een kind van een ouder met de aandoening heeft meestal eerder en ernstiger klachten dan die ouder.
Onderzoek en diagnose uitklapper, klik om te openen
De diagnose wordt gesteld op grond van bovenstaande kenmerken. Met genetisch onderzoek wordt de diagnose bevestigd.
Behandeling uitklapper, klik om te openen
Myotone dystrofie type 1 kan niet genezen. De behandeling verschilt per persoon. Een cardioloog kan het hart regelmatig controleren. Een operatie aan de ogen kan helpen bij staar. Fysiotherapie, logopedie, ergotherapie en speciaal onderwijs kunnen ondersteuning bieden.
Meer informatie
Meer informatie voor artsen
Meer weten uitklapper, klik om te openen
Wat hoort er bij dit ziektebeeld
- Polikliniek Spieren voor Spieren Kindercentrum Polikliniek
- Verpleegafdeling Panda
- Verpleegafdeling Leeuw
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Voor afspraken en alle overige vragen kunt u bellen met onderstaand telefoonnummer.
Polikliniek Kinderrevalidatie
Telefoonnummer: 088 75 540 70 Email adres: kinderrevalidatie@umcutrecht.nlVerpleegafdeling Panda
Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen via:
088-7553562
pandasecretariaat@umcutrecht.nl
Verpleegafdeling Leeuw
Telefoonnummers
U kunt afdeling leeuw bereiken op de nummers:
088 75 547 22 (alleen tijdens kantooruren)
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek kinderneurologie, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
Polikliniek Neurologie
Telefoonnummer: 088 75 673 70 Email adres: kinderneuro@umcutrecht.nlBereikbaar: maandag 8.30 tot 12.00 uur woensdag 8.30 tot 12.00 uur donderdag 13.30 tot 16.30 uur vrijdag 8.30 tot 12.00 uur