Terug

Scoliose

Scoliose (Grieks voor verkromming) is een zijdelingse verkromming van de rug (wervelkolom), waardoor één of meerdere bochten in de wervelkolom ontstaan. Bij één bocht spreken we van een C-vormige scoliose en bij twee bochten van een S-vormige scoliose. Scoliose komt regelmatig voor, ongeveer drie op de honderd mensen hebben hier last van. Bij scoliose draait de wervelkolom ook om haar as en veroorzaakt zo een bochel.

Symptomen Scoliose uitklapper, klik om te openen

We maken onderscheid tussen een niet-structurele scoliose en een structurele scoliose.

  • Een niet-structurele scoliose kan bijvoorbeeld ontstaan door een verkeerde houding of als compensatie van een beenlengteverschil of een heupafwijking. Als u of uw kind een niet-structurele scoliose heeft, kunnen we dat corrigeren door het onderliggende probleem te verhelpen. Op de röntgenfoto is de scoliose dan niet meer te zien.
  • Een structurele scoliose gaat vaak gepaard met een draaiing (rotatie) van de wervels om hun as. Dat kan verschillende oorzaken hebben (zie hieronder). In de meeste gevallen is de oorzaak niet bekend. Deze vorm ontstaat dus niet door het tillen van zware dingen, dragen van schooltassen, slechte houding of bepaalde sporten.

Scoliose en het WKZ uitklapper, klik om te openen

De afdeling Orthopedie in het WKZ is al jarenlang een verwijscentrum voor kinderen met een scoliose. Onze wervelkolomchirurgen hebben veel ervaring op het gebied van diagnostiek en behandeling van scoliose en werken nauw samen met andere specialisten in het WKZ in de zorg voor uw kind. Jaarlijks zien we bijna 1000 kinderen met een scoliose op de polikliniek en opereren we meer dan 70 kinderen met verschillende vormen van scoliose. Naast onze aandacht voor de zorg van scoliosepatiënten doen we ook veel wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan en de behandeling van deze aandoening.

Oorzaken Scoliose uitklapper, klik om te openen

In meer dan 80% van de gevallen is de exacte oorzaak van scoliose onbekend, dit noemen we idiopathische scoliose. Het treedt meestal op bij kinderen vanaf tien jaar die verder gezond zijn. De kans op het ontstaan of verergeren van de scoliose is het grootst tijdens de groei(spurt). We zien deze vorm van scoliose vaker bij meisjes dan bij jongens.

In een klein aantal gevallen ontstaat scoliose door een verstoring van de functie van het zenuwstelsel, de spieren of een combinatie van beide. Daarnaast zien we soms een vorm van scoliose die ontstaat door een aangeboren aanlegstoornis van de wervels.

Het lichaam van uw kind

Bij kinderen is scoliose vaak duidelijk waarneembaar.

Naast de verkromming van de rug kan het hoofd scheef staan of staat één schouder hoger dan de andere.

Onderzoek en diagnose uitklapper, klik om te openen

Normaal gesproken loopt een ruggengraat in een mooie rechte lijn. Als u of uw kind een structurele scoliose heeft, kunnen we dat bij het lichamelijk onderzoek vaak ook van buitenaf zien door een bochel bij een voorovergebogen houding. Om daadwerkelijk vast te stellen of u of uw kind scoliose heeft, maken we een röntgenfoto. Op deze foto kunnen we de grootte van de bocht meten. In sommige gevallen maken we ook een ct-scan of mri-scan om de wervels en het ruggenmerg en de zenuwen nauwkeuriger te kunnen bekijken. Als een operatie nodig is, maken we meestal ook buigfoto’s om de flexibiliteit van de bocht te bepalen.

Behandeling Scoliose uitklapper, klik om te openen

Fysiotherapie

Fysiotherapie is heel nuttig om de spierkracht en soepelheid te onderhouden, maar het helpt u niet van uw scoliose af. Hetzelfde geldt voor manuele therapie, houdingstherapie of chiropractie.

Scoliose brace

Bij kinderen en tieners die nog groeien, kunnen we met een scoliose-brace (korset) proberen verdere toename van de bocht te remmen. Een brace is een korset om de rug, dat ervoor zorgt dat de rug zo recht mogelijk is. Met deze behandeling streven we ernaar dat uw kind uitgroeit met een milde bocht waarvoor geen scolioseoperatie nodig is. De scoliose verdwijnt dus niet; met een brace-behandeling willen we een rugoperatie voorkomen. Dit is echter een veeleisende behandeling: uw kind moet de brace regelmatig dragen om profijt van de behandeling te hebben. In overleg met uw orthopedisch chirurg wordt bepaald hoe lang uw kind de brace per dag moet dragen. Vaak is dit minimaal twintig uur per dag, waarbij de brace bij sport of douchen niet gedragen hoeft te worden. Helaas is het goed dragen van een brace niet in alle gevallen een garantie dat de bocht niet meer toeneemt. We kiezen voor de behandeling met een brace als bocht bij een nog groeiend kind groter is dan 25 graden, maar wel beneden de 40 graden blijft. De locatie en oorzaak van de bocht zijn wel van belang bij deze keuze.

Operatie

Als de bocht in de rug van uw kind boven de 45-50 graden uitkomt, adviseren we een operatie. Tijdens de operatie plaatst de chirurg twee metalen staven aan beide kanten van de wervels die met schroeven worden vastgezet. Hierdoor worden een aantal wervels aan elkaar vastgezet waardoor de bocht niet meer verergert.

Meer informatie uitklapper, klik om te openen

Contact uitklapper, klik om te openen

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek orthopedie op:

  • maandagochtend van 8.30 tot 12.00 uur
  • dinsdagochtend van 8.30 tot 12.00 uur
  • woensdagochtend van 8.30 tot 12.00 uur
  • vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur

088 756 74 70

Polikliniek

Verpleegafdeling