Terug

Ontwikkelingsachterstand

Kinderen met een ontwikkelingsachterstand ontwikkelen zich (veel) langzamer dan hun leeftijdsgenoten. Ze gaan bijvoorbeeld later rollen, zitten, staan, lopen of praten. Vaak zijn er vanaf de geboorte al (lichamelijke) klachten. Soms wordt een ontwikkelingsachterstand pas later duidelijk. In dat geval kan het zijn dat u ziet dat de ontwikkeling van uw kind stopt of zelfs achteruit gaat.

Ontwikkelingsachterstand en het WKZ

Om er achter te komen welke zorg uw kind precies nodig heeft, is het belangrijk om vroeg onderzoek te doen. Hiermee hopen we te ontdekken wat er met uw kind aan de hand is en zo snel mogelijk de juiste zorg te bieden. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis doet het Centrum voor Ontwikkelingsachterstand hier onderzoek naar.

Zorg

Bij een ontwikkelingsachterstand is genezing vaak niet mogelijk. Wel kan uw kind baat hebben bij bepaalde behandelingen en/of therapieën. Wij kunnen u doorverwijzen naar de juiste specialist voor uw kind.

Het familieverhaal van Dorien

Van de drie kinderen van Dorien en Daniël zijn er twee meervoudig gehandicapt. Bij de oudste, Samuël (10), werd de genetische oorzaak daarvan op zijn zevende gevonden; bij de jongste, Eva (3), in haar eerste levensjaar. “Het voordeel van een vroege diagnose is dat je niet langer tussen hoop en vrees hoeft te leven”, vertelt Dorien. “Hoe eerder je erbij bent, hoe beter je je kind met de juiste zorg kunt stimuleren en ondersteunen.”  Lees hier het volledige familieverhaal van Dorien.

Dorien leest voor aan kind

Onderzoek en diagnose

Bij gemiddeld bij 4 van de 10 kinderen met een ontwikkelings- achterstand vinden we de oorzaak. We maken hierbij onder andere gebruik van DNA-onderzoek. Vaak is dit Whole Exome Sequencing, afgekort WES. Voor dit onderzoek is alleen een buisje bloed nodig. Als er niets uit het DNA-onderzoek komt, zoeken we samen met u verder. Mogelijk kunt u hiervoor terecht bij het Sylvia Tóth Centrum.

Meer informatie

BOSK

Vereniging van motorisch gehandicapten en hun ouders, werkgroep ontwikkelingsstoornissen

030 - 245 9090
030 - 231 3872 (fax)

VKS

Vereniging voor Kinderen met een Stofwisselingsziekte

038 - 420 17 64
038 - 420 14 47

info@stofwisselingsziekten.nl

KansPlus

Vereniging van ouders en verwanten van mensen met een verstandelijke handicap

030 - 236 37 44 
030 - 236 37 50

info@kansplus.nl

VSOP

Vereniging samenwerkende ouder- en patiëntenorganisaties betrokken bij erfelijke of aangeboren aandoeningen

035 - 602 85 55