WES: Whole Exome Sequencing
WES: Whole Exome Sequencing
WES is DNA-onderzoek waarbij alle bekende genen in één keer kunnen worden bekeken. WES staat voor Whole Exome Sequencing. Hiervoor is een bloedafname nodig. Als er een verdenking is op een genetische aandoening, kan WES helpen om de oorzaak te vinden. Veelal is een genetische diagnose voor patiënten en/of hun ouders het begin van gerichte behandeling en controle.
Vier video's en informatie over WES
Als de arts denkt dat de aandoening van u of uw kind wordt veroorzaakt door een DNA-verandering, kan na overleg met u WES worden ingezet. Met WES kunnen alle genen in één test worden onderzocht. De klinisch geneticus bespreekt vooraf met u wat een WES-onderzoek inhoudt. Afhankelijk van de aandoening wordt soms naar een bepaald deel van de genen gekeken: dit heet onderzoek met behulp van een genpanel.
Er zijn verschillende uitkomsten mogelijk van een WES-onderzoek. Deze worden met u besproken door de klinisch geneticus.
Meer weten? Kijk ook naar de korte video's ‘Wel of geen WES?' en 'De uitslag van WES' (onderaan deze pagina). Hierin vertellen ouders die in overleg met de afdeling Genetica voor WES kozen over hun vragen en ervaringen.
Veranderingen in het DNA
Bij een verdenking op een genetische aandoening kan WES helpen om de oorzaak te vinden. Met WES zijn veranderingen in het DNA op te sporen. Bij ieder mens zijn meerdere veranderingen in het DNA aanwezig. Meestal veroorzaken die geen gezondheidsproblemen. Dit noemen we onschuldige varianten. Door niet alleen DNA van het kind, maar ook DNA van de biologische ouders te onderzoeken, is beter onderscheid te maken tussen veranderingen die de oorzaak zijn van de aandoening en onschuldige varianten.
Eerste gesprek
In het eerste gesprek bespreekt de klinisch geneticus of de genetisch consulent met u:
- ziekte en erfelijkheid
- voor- en nadelen van WES
- uw persoonlijke afwegingen. Hierbij gaat het om medische en erfelijke aspecten, maar ook om mogelijke psychische en sociale gevolgen. Er kan in overleg een gespecialiseerde maatschappelijk werker van de afdeling Genetica bij het gesprek zijn.
Uw beslissing
U beslist zelf of u wel of geen WES wilt. U krijgt hiervoor alle tijd. Als u besluit WES te laten doen, vragen we u om voor uw kind en uzelf een toestemmingsformulier te ondertekenen.
Het onderzoek
We maken met u duidelijke afspraken over de bloedafname, de tijdsduur van het onderzoek en de manier waarop de uitslag met u wordt besproken.
Wat is WES?
Deze animatie laat stap voor stap zien waar het DNA zich bevindt. Ook is te zien wat er met WES wordt onderzocht. (1.24 min)
Wat is WES?
In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:
Afdeling en laboratorium
De afdeling Genetica verzorgt erfelijkheidsonderzoek en -voorlichting en laboratoriumonderzoek op het gebied van DNA, chromosomen en stofwisselingsziekten (metabole ziekten). Ook vindt er wetenschappelijk onderzoek plaats.
WES wordt aangevraagd bij en uitgevoerd door het laboratorium Genoomdiagnostiek, dat onderdeel is van de afdeling Genetica.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Wel of geen Wes?
Ouders van patiënten en de klinisch geneticus vertellen over de keuze voor WES. Wat zijn hun overwegingen en ervaringen? (5.23 min)
Wel of geen WES?
In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:
Informatiebrief
Uw klinisch geneticus kan reden zien om alle bekende genen in één DNA-onderzoek te bekijken. Dit heet whole exome sequencing (WES). Informatie over WES vindt u in de onderstaande brief:
Informatiebrief: whole exome sequencing (WES) en whole genome sequencing (WGS)
Op aanvraag zijn via de klinisch geneticus ook informatiebrieven in andere talen beschikbaar (Engels, Frans, Arabisch, Turks).
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
WES: van bloed prikken tot uitslag
Wat gebeurt er tussen uw bezoek aan de klinisch geneticus, het bloed prikken en het moment dat u de uitslag van WES krijgt? (2.15 min)
WES: van bloed prikken tot uitslag
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
De uitslag van WES
Wat kan de uitslag van WES voor u en uw kind betekenen? Ouders van patiënten en de klinisch geneticus delen hun ervaringen. De mogelijke uitslagen van WES komen aan bod. (4.53 min)
De uitslag van WES
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Lees meer over wachttijdenWat hoort er bij dit onderzoek
Contact uitklapper, klik om te openen
Polikliniek Polikliniek genetica
Telefoonnummer: 088 75 538 00 Email adres: genetica@umcutrecht.nlDe afdeling is bereikbaar van 8.00 - 17.00 uur.