Terug

Gipsbroek

Gipsbroek

Behandeling

Een gipsbroek wordt meestal voorgeschreven bij kinderen met een heupluxatie bij wie een Pavlik-bandage onvoldoende resultaat oplevert. De gipsbroek zorgt ervoor dat de benen van uw kind in een gespreide stand blijven. Zo blijft de heupkop in de heupkom zitten. De heup van uw kind krijgt zo de tijd om zich goed te vormen.

Een gipsbroek zorgt ervoor dat de benen van uw kind in gespreide stand blijven. De gipsbroek bestaat uit een kunststof gips. Dit gipsverband loopt vanaf de taille tot aan de enkels. In het kruis blijft ruimte voor een luier. De binnenkant van het gipsverband is zacht, zodat de huid van uw kind niet beschadigd raakt. De gipsbroek kan niet worden afgedaan. Als er problemen zijn met het gips, probeert de gipsverbandmeester dit op te lossen, indien noodzakelijk brengen we nieuw gips aan.

De gipsbroek wordt incidenteel aangelegd op de gipskamer, maar meestal gebeurt dit op de operatiekamer. Na het plaatsen van de gipsbroek komt uw kind terug op de verpleegafdeling. De arts bespreekt met u wanneer uw kind weer naar huis kan. Een gipsbroek wordt meestal aangelegd voor een periode van drie maanden. 

Voorafgaand aan het aanleggen van de gipsbroek kan de arts een tractiebehandeling van 10 tot 14 dagen in het ziekenhuis laten uitvoeren. Deze behandeling is bedoeld om de spieren en pezen van het heupgewricht op te rekken.

Na de tractiebehandeling probeert de orthopedisch chirurg op de operatiekamer de heupkop weer in de kom te zetten. Dit gebeurt onder narcose zodat uw kind volledig ontspannen is, wat het terugplaatsen vergemakkelijkt. Indien dit terugplaatsen lukt, wordt ter plekke een gipsbroek aangelegd.

Als de heup onder narcose terug in de kom is geplaatst, zal een gipsbroek de heup voor drie maanden op zijn plaats houden. De stand van de heup wordt tussendoor door middel van een echo gecontroleerd. De gipsbroek zit vanaf de taille tot aan de enkels. In het kruis blijft een uitsparing voor een luier.

Pavlik-bandage

Een gipsbroek wordt meestal voorgeschreven bij kinderen met een heupluxatie bij wie een Pavlik-bandage onvoldoende resultaat oplevert.

Na het plaatsen van de gipsbroek komt uw kind terug op de afdeling en zal er, afhankelijk van de situatie, besloten worden wanneer het ziekenhuis verlaten mag worden.

Resultaat

De gipsbroek zorgt ervoor dat de heupkop in de heupkom wordt gehouden. Het kan zijn dat na de behandeling van de gipsbroek nog een heupdysplasie overblijft. Dit behandelen we met een spreidbroek. De spreidbroek is, in tegenstelling tot de gipsbroek, afneembaar. De periode waarin uw kind de spreidbroek moet dragen, is verschillend. Uw behandelend arts informeert u hierover. Als het goed is, heeft uw kind geen last van de spreidbroek. Wanneer u het idee heeft dat uw kind pijn heeft, moet u contact opnemen met de gipskamer.

Zwemgipsbroek

Wanneer de ingreep het toelaat, wordt er gekozen voor een zwemgipsbroek. Hierin kan uw kind zwemmen en gebadderd worden. Houd er met slapen rekening mee dat het een half uur duurt voordat de gipsbroek is gedroogd.

Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

De behandeling met een gipsbroek vergt geen specifieke voorbereiding. De arts bespreekt met u wanneer uw kind weer mee naar huis kan. Ter voorbereiding kunt u al wel een aantal zaken aanschaffen:

  • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat uw kind na de behandeling niet al zijn kleren meer past. U kunt rompertjes, broekjes en rokjes het best twee maten groter kopen.
  • Daarnaast raden wij aan om een zitzak, kinderstoel, babybouncer of ‘rola’ aan te schaffen. Op deze manier kan uw kind zichzelf bezig houden. Op de website www.heupafwijkingen.nl vindt u hier meer informatie over.

Voorafgaand aan het aanbrengen van de gipsbroek kan de arts een tractiebehandeling laten uitvoeren. Bij de tractiebehandeling worden de te korte pezen en spieren van het heupgewricht langzaam opgerekt. Hiervoor moet uw kind met de benen omhoog liggen, gevolgd door het dagelijks uitbreiden van de spreiding van de benen. Deze behandeling duurt 10 tot 14 dagen en uw kind verblijft dan in het ziekenhuis.

Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen

De gipsbroek zorgt ervoor dat de heupkop in de heupkom blijft zitten. We maken regelmatig een echo om de stand van de heup te controleren. Ook controleert de gipsverbandmeester de gipsbroek. Tijdens de behandeling is het belangrijk om een aantal zaken in de gaten te houden:

  • Zit het gips niet te strak?
  • Zitten er geen scherpe randjes aan het gips?
  • Zijn de voetjes mooi roze en niet te koud? Als u merkt dat de voetjes van uw kind blauw worden, kunt u het best zo snel mogelijk contact opnemen met de arts.
  • Kunnen de voetjes en tenen nog bewegen?
  • Zijn er geen drukplekjes op de billen of rug?

Na het aanbrengen van de gipsbroek op de operatiekamer komt uw kind terecht op de verpleegafdeling. De behandelend arts bespreekt met u wanneer uw kind weer naar huis kan.

Na de behandeling uitklapper, klik om te openen

De behandeling duurt meestal drie maanden. Tijdens de behandeling komt u regelmatig terug voor een echo en controle van de gipsbroek. Op deze manier kunnen we goed in de gaten houden hoe de heup zich ontwikkelt.

Mogelijke bijwerkingen

Uw kind heeft door de gipsbroek minder vrijheid om te bewegen. Dit kan ervoor zorgen dat uw kind last krijgt van:

  • Darmkrampjes. Uw kind kan zijn benen niet meer bewegen, waardoor het laten van windjes en boertjes lastiger wordt. De overtollige lucht kan zich gaan ophopen in de darmen.
  • Huidirritatie en jeuk. Dit wordt meestal veroorzaakt door nat gips. Het is dus belangrijk om het gips goed droog te houden, tenzij u andere instructies hebt gekregen in het geval van zwemgips.
  • Verstoorde nachtrust. Sommige kinderen met een gipsbroek slapen slecht. Het enige waar u zelf voor kan zorgen, is dat uw kind een goede lighouding heeft.

Bij deze klachten is het niet noodzakelijk om contact op te nemen met de arts. Als u merkt dat de voetjes van uw kind blauw worden, is het wel belangrijk om contact op te nemen.

Leefregels

Een gipsbroek zorgt voor een aantal beperkingen. Let op de volgende punten:

  • U kunt uw kind het beste twee luiers aandoen om urine en ontlasting op te vangen. In de gipsbroek doet u een kleine luier en over de gipsbroek doet u een grote luier.
  • Houd het gips droog. Mocht het gips toch nat zijn geworden, maak het dan droog met een lauwe föhn of met zachte tissues. Indien uw kind zwemgips heeft gekregen, krijgt u hiervoor instructies.
  • Uw kind kan niet in bad, omdat het gips droog moet blijven, tenzij uw kind zwemgips heeft gekregen. U kunt de huid van uw kind het best wassen met een uitgeknepen washand. Het wassen van de haren gaat het makkelijkst als uw kind op zijn rug voor het aanrecht ligt, met het hoofdje boven de wasbak. Voor de zekerheid kunt u een plastic zak over het gips leggen om te voorkomen dat het nat wordt.
  • Uw kind kan last hebben van jeuk. In dat geval kan het helpen om met een koude föhn onder het gips te blazen.
  • Zorg voor een goede ondersteuning bij het zitten en liggen. De bovenkant van de gipsbroek mag niet in de buik van uw kind drukken. U kunt kussens onder de benen van uw kind plaatsen om dit te voorkomen.

Instructie luier verschonen

Algemene tips

  • Als uw kind geen zwemgipsbroek heeft gekregen, moet het gips droog blijven en kan uw kind niet in bad. Was de huid dan ook met een uitgeknepen washand, daarna goed drogen. Voor het wassen van de haren legt u uw kind op de rug op een aankleedkussen op het aanrecht (kussen onder de benen) met het hoofd boven de wasbak. Het is gemakkelijk om dit met z’n tweeën te doen;
  • Als het gips onbedoeld nat is geworden kunt u het drogen met een lauwe föhn of zacht tissue papier;
  • Om urine en ontlasting op te vangen, plaatst u een kleine luier in de gipsbroek en een grote luier over de gipsbroek;
  • Als het gips vies is geworden kunt u dit schoonmaken met babydoekjes en daarna drogen met een koude fohn;
  • Als uw kind last heeft van jeuk, helpt het om met een koude föhn onder het gips te blazen.
  • Houd er rekening mee dat niet alle normale kleding van uw kind past. Rompers, broeken & rokjes moeten twee maten groter zijn dan normaal. Shirts en trui kunnen gewoon in de eigen maat worden gedragen;
  • Zorg voor een goede ondersteuning tijdens het zitten en liggen: let er op dat de bovenrand van de gipsbroek niet in de buik drukt en de achterkant niet in de rug. Plaats kussens onder de benen waar nodig;
  • Sommige kinderen slapen met name in het begin slecht. Het enige waar u zelf voor kan zorgen is een goede lighouding;
  • Het is moeilijk om een kind in het gips de hele dag bezig te houden. Een zitzak, kinderstoel, babybouncer en ‘rola’ kunnen hierbij uitkomst bieden. Kijk voor uitgebreide informatie hierover op www.heupafwijkingen.nl;
  • Een kind met een kunststof gipsbroek is onhandig te tillen. Daarom is het verstandig het bed en de box (weer) in de hoogste stand te zetten. Staat het bed te laag, dan kunt u via de thuiszorg klossen lenen. Til uw kind nooit alleen onder de oksels op maar ondersteun het ook tussen de benen.

Controleer regelmatig de volgende dingen:

  • scherpe randen of uitsteeksels van de gipsbroek
  • de kleur van de tenen (roze) en de temperatuur van de voet
  • of er drukpleklen ontstaan (met name bij de randen van de gipsbroek & rug/stuit)
  • of de voeten blijven bewegen.

Behandeling na een gipsbroek

Na de behandeling met een gipsbroek is de heupluxatie opgeheven.In enkele gevallen is er nog sprake van heupdysplasie. Mogelijk wordt dit behandeld met een andere vorm van een spreidmiddel. De periode waarin het spreidmiddel gedragen moet worden is afhankelijk van de ernst van de heupdysplasie.

Een ziekenhuisopname

Een opname in het ziekenhuis is voor een kind een ingrijpende gebeurtenis, maar ook voor u als ouder. Het is belangrijk dat u samen met uw kind de opname in het ziekenhuis goed voorbereidt. 

Lees meer over een ziekenhuisopname

Wat moet u meenemen?

Heeft uw kind een afspraak in het WKZ of wordt uw kind opgenomen?

Lees hier wat u moet meenemen

Tips voor het gesprek

Veel mensen vinden het prettig als ze het gesprek met hun zorgverlener kunnen voorbereiden. 

Deze tips kunnen u daarbij helpen. 

Overnachten ouders

In het WKZ is het mogelijk om bij uw kind te overnachten. Dit kan op de gezamenlijke zaal waar uw kind slaapt of op de één-persoonskamer van uw kind. Als uw kind op de intensive care ligt gelden er speciale regels.

Lees hier over de mogelijkheden 

Zorgverleners

De orthopedisch chirurg bepaalt de behandeling en het beleid met betrekking tot de heupproblemen van uw kind. De orthopedisch chirurg controleert regelmatig de stand van de heup door een echo te laten maken.

De gipsbroek wordt aangelegd door de gipsverbandmeester. Indien er vragen of problemen zijn, neemt u contact op de met de gipskamer. De gipsverbandmeester kan indien nodig altijd contact opnemen met de orthopedisch chirurg.

Tijdens de tractiebehandeling in het ziekenhuis heeft u te maken met de verpleegkundigen van de afdeling Schildpad.

Andere websites

Er zijn verschillende websites waarop u meer informatie kunt vinden:

Wachttijden uitklapper, klik om te openen

Lees meer over wachttijden

Meer weten uitklapper, klik om te openen

In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.

Naar Mijn UMC Utrecht

Wat hoort er bij deze behandeling


Zorgkosten

Meer over zorgkosten

Contact uitklapper, klik om te openen

Polikliniek Gipskamer

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Contact

Afspraken

Praktisch

hetwkz.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet