Terug

ASD

ASD

ASD (Atriumseptumdefect) is een aangeboren hartafwijking. Bij deze hartafwijking zit er een gaatje in het tussenschot tussen de twee boezems van het hart.

Symptomen ASD uitklapper, klik om te openen

Tussen de boezems van het hart zit een boezemtussenschot dat ervoor zorgt dat zuurstofarm en zuurstofrijk bloed zich niet met elkaar vermengen. In dit tussenschot zit voor de geboorte een gaatje, dat na de geboorte moet dichtgroeien. Bij een ASD (Atriumseptumdefect) blijft dit gaatje na de geboorte bestaan. Door het gaatje kan het bloed van de ene boezem naar de andere boezem stromen. Dit zorgt voor extra werk voor de rechterboezem- en kamer, wat op de lange termijn voor moeilijkheden zorgt.

Atrumseptumdefect staat voor: atrium = boezem, septum = tussenschot, defect = ontbrekend deel.

ASD en het WKZ uitklapper, klik om te openen

We proberen, waar mogelijk, chirurgie bij kinderen te voorkomen. Het behandelen van een ASD gaat dan via een hartcatheterisatie, oftewel een 'parapluutje'. Hier hebben we veel ervaring mee. Bij kleine kinderen en wanneer er sprake is van een grote ASD zullen we ervoor kiezen om de ASD te behandelen middels chirurgie. Onze chirurgen zijn zeer bekwaam en hebben veel ervaring met het sluiten van een ASD.

Soorten ASD

  • ASD type II: het meest voorkomende ASD is een ASD type II. Hierbij is de plooi die na de geboorte de opening in het boezemtussenschot moet afsluiten te klein.

Daarnaast zijn er nog een aantal bijzondere vormen van een ASD, namelijk: ASD type I, sinus venosus defect en een sinus coronarius defect.

  • ASD type I: bij dit type zit het gaatje vlak boven de kleppen tussen boezems en kamers. Dit stuk van het boezemtussenschot wordt samen met de kleppen aangelegd en sluit zich al vroeg in de zwangerschap. Bij het ASD type I sluit dit gedeelte niet en daarom zit daar een gaatje.
  • Het sinus venosus defect: heel soms heeft een kind een gaatje in het boezemtussenschot vlakbij de plek waar een van beide holle aders de boezem binnenkomt. Dit gaatjes noemen we een sinus venosus defect.
  • Het sinus coronarius defect: een heel zeldzame hartafwijking is het defect in de bovenkant van de sinus coronarius. Dit is de verzamelplaats van het zuurstofarme bloed dat uit de kransslagaders terugkomt in het hart.

Verschijnselen ASD

Door het asd moet het hart extra werken, vooral de rechterboezem en -kamer. Dat veroorzaakt niet direct klachten. Soms duurt het tientallen jaren voordat het gaatje wordt ontdekt. Maar uiteindelijk krijgen de rechterboezem en rechterkamer het toch moeilijk. Het gevolg is:

  • vervroegde slijtage van het hart 
  • hartritmestoornissen (op jong volwassen leeftijd)
  • Inspanningsbeperking.

Als het gat eenmaal is gesloten, wordt de rechterkamer meestal weer normaal van grootte.

Onderzoek en diagnose uitklapper, klik om te openen

Een asd stellen we vast door een echo van het hart te maken. Met dit onderzoek kunnen we onder meer de bouw en de functie van het hart zien en de afwijkingen vaststellen. Bij oudere kinderen en volwassenen kan er ook een slokdarmecho worden uitgevoerd.

Behandeling ASD uitklapper, klik om te openen

We kunnen een ASD op twee manieren behandelen:

De keuze van de behandeling hangt af van de grootte van het gaatje en de plaats van het gaatje.

Vooruitzichten

Vooruitzichten na een operatie

Kinderen herstellen over het algemeen snel na een hartoperatie waarbij een ASD dicht wordt gemaakt. Ze kunnen binnen een paar weken alweer naar school of naar de peuterspeelzaal. Na de operatie zullen kinderen op controle moeten komen. Wanneer de rechterkamer is genormaliseerd is er geen noodzaak meer voor een nacontrole. In het WKZ geven we er voorkeur aan om eens in de drie tot vijf jaar op controle te komen. Wanneer de behandeling zonder complicaties is verlopen verwachten we geen problemen meer later in het leven. Deze kinderen kunnen alles weer als gezonde kinderen.

Vooruitzichten na een parapluutje

Als een parapluutje is geplaatst zijn in het eerste jaar de controles wat strenger. Tot het parapluutje is vastgegroeid zijn er regelmatig controles. Kinderen met een parapluutje blijven voor alle zekerheid met grote tussenpozen onder controle. Is de behandeling zonder complicaties verlopen dan verwachten we geen problemen meer later in het leven.

Meer informatie uitklapper, klik om te openen

Als uw kind voor onderzoek of behandeling naar het centrum voor aangeboren hartafwijkingen komt, krijgt u van ons een map met informatie. Een overzicht van deze informatie vindt u op de  pagina:

Contact uitklapper, klik om te openen


Hebt u vragen of maakt u zich zorgen? Neem dan contact op met kindercardiologie / kinderhartchirurgie.

Telefoonnummer: 088 75 547 00 Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.