Terug

Immunologie

Op de polikliniek immunologie kunt u terecht voor een diagnose en behandeling van kinderen met afweerziekten. Hieronder verstaan we: immuundeficienties, auto-immuunziekten, en koorts-syndromen. Het afweersysteem is actief in alle delen van uw lichaam en beschermt het lichaam o.a. tegen bacteriën, virussen en schimmels. Een afweerziekte kan zich dus uiten als een verhoogde gevoeligheid voor infecties, maar ook als een ontstekingsziekte.

Mijn patiënt doorverwijzen

Bijzonder aan de polikliniek

Expertisecentrum

Het WKZ is expertisecentrum op het gebied van afweerstoornissen. Sommige van deze ziekten zijn zo zeldzaam dat het goed is om de kennis en onderzoek over deze ziekten te bundelen. Een expertisecentrum verricht veel onderzoek om de kennis over deze ziekten te vergroten. Patiënten hebben de zekerheid binnen ons expertisecentrum dat ze behandeld worden door een team met ruime kennis en ervaring op het gebied van deze ziekten. Het team bestaat uit samenwerkende artsen van verschillende specialismen. Bovendien kunnen patiënten deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek als ze dat willen en als hun medische situatie dat toelaat.

Internationaal netwerk voor afweerziekten

Het UMC Utrecht is bovendien opgenomen in het netwerk van de Jeffrey Modell Foundation. Dit is een Amerikaanse stichting die tot doel heeft afweerstoornissen vroeg op te sporen en optimaal te behandelen. De stichting heeft een internationaal netwerk van ziekenhuizen met afdelingen die zich specialiseren in het behandelen van afweerziekten.

Patiëntenraad

Ontvangt uw kind zorg van de afdeling immunologie? Wilt u bijdragen aan de verbetering van deze zorg? Dat kan via deelname aan de patiëntenraad voor de afdeling kinderimmunologie!

U bent van harte welkom om samen met artsen en andere (ouders van) patienten mee te denken over een breed scala aan onderwerpen. Er wordt gemiddeld 4 keer per jaar vergaderd in Utrecht en u kunt aangeven wat u per keer kan bijdragen aan de groep – alle input is welkom en wordt zeer gewaardeerd.

Voor vragen over deze raad kunt u contact opnemen met Dr. Van Montfrans (kinder immunoloog, emailadres: clusterB@umcutrecht.nl of Marjolein Eppens (lid patientenraad, emailadres: m.eppens@upcmail.nl).  Meld u nu aan - we ontmoeten u graag!

Contact uitklapper, klik om te openen

Wilt u een afspraak maken? De polikliniek immunologie is telefonisch bereikbaar op: 0887554075

 maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30

Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek immunologie, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Acute hulp

Als er zich tijdens de behandeling van de aandoening van uw kind situaties voordoen waarbij u direct advies nodig heeft, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek immunologie en buiten kantooruren met uw huisarts. Deze verwijst u dan zo nodig door naar de afdeling spoedeisende hulp.
Belt u alleen naar de polikliniek als de klacht of vraag te maken heeft met de reden waarom uw kind bij ons behandeld wordt. Neemt u voor andere zaken contact op met uw huisarts.

Route uitklapper, klik om te openen

U komt via de ingang binnen naast de parkeerplaats. U neemt de lliften aan uw linker kant naar de eerste verdieping en volgt de borden "poliklinieken". De polikliniek immunologie heeft twee recepties. Eén receptie wordt gedeeld met de polikliniek stamceltransplantatie en de andere wordt gedeeld met de polikliniek reumatologie.

Receptie 3: immunologie en stamceltransplantatie
Receptie 4: immunologie en reumatologie

Bezoek aan de polikliniek tijdens COVID-19

Wachttijden uitklapper, klik om te openen

Laatst bijgewerkt: 12-10-2020

Toegangstijd polikliniek immunologie: 2 weken

Belangrijk

Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Tips voor het gesprek uitklapper, klik om te openen

Om samen met de arts te beslissen welk onderzoek of behandeling het beste bij u past, kan het helpen de '3 goede vragen' te stellen. Deze vragen zijn:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?

3 goede vragen