Terug

Voedselprovocatietest bij Kinderen

Voedselprovocatietest bij Kinderen

Patiëntfolder

Uw kind heeft binnenkort een afspraak voor een voedselprovocatietest vanwege een (mogelijke) voedselallergie of een geneesmiddelallergie. Deze test vindt plaats op dagbehandeling Kameleon in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. De kinderarts, allergoloog of dermatoloog heeft u al uitgebreid geïnformeerd over deze test. In deze folder kunt u  alles nog eens rustig nalezen, en informeren we u over de gang van zaken tijdens de opname.

Wat is een voedselprovocatietest? uitklapper, klik om te openen

Een voedselprovocatietest is een test waarbij wij een bepaald voedingsmiddel in toenemende hoeveelheid aan uw kind geven. Het doel kan zijn om te achterhalen of uw kind allergisch is voor een bepaald voedingsmiddel. Bijvoorbeeld als wij antistoffen tegen voeding hebben gevonden in testen, maar uw kind het voedingsmiddel nog nooit gegeten heeft. 

Weten wij al dat uw kind allergisch is, dan is het doel om vast te stellen bij welke dosering allergie optreedt en hoe de reactie eruit ziet. Het geeft veel duidelijkheid of uw kind op de eerste stap van een schema of op de laatste stap reageert. Op een hapje pannenkoek met ei erin of op een heel ei bijvoorbeeld. 

Wij doen ook regelmatig provocaties om te beoordelen of een kind over een allergie heen gegroeid is.

Manieren van testen

Bij een open voedselprovocatietest wordt het verdachte voedingsmiddel in kleine beetjes aan uw kind gegeven. Binnen een dag weet u of uw kind wel of niet op dit voedingsmiddel reageert.

Een enkele keer 'verstoppen' wij een voedingsmiddel in een cakeje of papje (geblindeerde test). Uw kind moet dan 2 keer op de dagbehandeling komen. Een keer doen wij het cakeje of papje met het verdachte voedingsmiddel. De andere keer is het alleen het cakeje zonder het verdachte voedingsmiddel. Deze manier van testen doen wij vaak bij studies, als de klachten wat minder snel optreden of als uw kind heel angstig is. 

Veiligheid uitklapper, klik om te openen

Tijdens een provocatietest kunnen er allergische reacties optreden. Daarom voeren we de test uit op de kinderdagbehandeling. Hier is altijd een kinderverpleegkundige en physician assistant aanwezig, en wordt uw kind tijdens de provocatie nauwlettend geobserveerd. Een acute allergische reactie is goed te behandelen met medicijnen. Op de kinderdagbehandeling is de medicatie hiervoor aanwezig. 

Toestemming uitklapper, klik om te openen

Voor deze behandeling vragen wij toestemming van beide ouders / wettelijke vertegenwoordigers. Hiermee geeft u aan dat u bent ingelicht over de behandeling en hiermee akkoord gaat. 

Voorbereidingen uitklapper, klik om te openen

Vooraf melden

Gezondheid
De provocatietest kan alleen doorgaan als uw kind niet ziek en in goede conditie is. Bij opvlammen van eczeem, een ernstige verkoudheid met koorts, astmaklachten, hooikoortsklachten of griep verzoeken wij u zo snel mogelijk af te bellen. Ook verzoeken wij u af te bellen als uw kind in het afgelopen half jaar nog een duidelijke reactie op het voedingsmiddel heeft gehad dat we gaan testen. Er kan dan een ander kind worden ingepland en u kunt meteen een nieuwe afspraak maken. U kunt hiervoor contact opnemen met het opnamebureau. 

Medicijnen

  • Uw kind mag 3 dagen voorafgaand aan de test geen antihistamine (levocetirizine, desloratadine, fexofenadine, Fenistil®, Aerius®, Xyzal® etc) gebruikt hebben. Deze medicijnen verstoren de test.
  • Neussprays, oogdruppels en zalven voor eczeem mogen wel gebruikt worden.
  • Pufjes voor astma mogen gebruikt worden, met uitzondering van salbutamol (Ventolin®). Als uw kind in de drie dagen voorafgaand aan de test salbutamol heeft moeten gebruiken, neem dan contact op met de polikliniek van de hoofdbehandelaar (kinderallergologie of dermatologie) van uw kind. 
  • Als uw kind medicatie is gaan gebruiken die bij ons niet bekend is, zoals antibiotica, dan moet u contact opnemen met de hoofdbehandelaar van uw kind. U vindt de telefoonnummers onder het kopje Telefoonnummers. 
  • In de 2 weken voorafgaand aan de test mag uw kind geen vaccinatie hebben gehad. 

Kleding

Om de huid van uw kind te controleren op allergische reacties, moet uw kind op de testdag(en) regelmatig de kleding uittrekken. Trek uw kind daarom kleding aan die gemakkelijk uit en aan kan. 

Thuis eten en drinken voor de provocatietest

Uw kind mag in principe thuis nog een licht ontbijt gebruiken. Dit is ongeveer de helft van wat uw kind normaal eet. 

Meenemen naar het ziekenhuis 

  • Neem de medicatie en eventuele voorzetkamers van uw kind mee op de dag(en) van de test. Eigen pufjes, voorzetkamers, pillen en drankjes waar uw kind aan gewend is, zijn vaak prettiger dan nieuwe vreemde medicijnen.
  • U kunt eventueel eten en drinken meenemen van thuis voor tijdens de provocatiedag. Tijdens de test mag uw kind zonder overleg geen andere voedingsmiddelen gebruiken. Na de test mag uw kind alleen eten en drinken gebruiken waarmee het thuis ook bekend is.  
  • Eigen speelgoed, knuffel, boek of iPad. 
  • Extra setje kleding
  • Eigen fles of beker indien gewenst 
  • Op de testdag(en) zijn de beide ouders / wettelijke vertegenwoordigers van harte welkom op de kinderdagbehandeling. Broertjes of zusjes kunnen niet mee, tenzij hij/zij jonger dan 4 maanden is. We willen dat in ieder geval één van de ouders/ wettelijk vertegenwoordigers van uw kind de gehele dag aanwezig is bij de provocatie. Dit om uw kind goed te kunnen observeren. U kent uw kind het beste en uw observatie is voor ons van belang in het tijdig herkennen van een allergische reactie. 

De test uitklapper, klik om te openen

Melden

U meldt zich op de afgesproken datum en tijdstip op de kinderdagbehandeling Kameleon (1e etage Wilhelmina kinderziekenhuis, receptie 19)

Gang van zaken tijdens de test

Op de kinderdagbehandeling kiezen u en uw kind een eigen plekje. De kinderarts of physician assistant neemt met u de dag door en doet een lichamelijk onderzoek. De kinderverpleegkundige controleert de lengte, het gewicht, de bloeddruk, de pols en temperatuur en geeft uw kind de eerste portie van de testvoeding. In de loop van de ochtend krijgt uw kind steeds om de 15-30 minuten een volgende portie. Meestal bestaat de test uit 7 of meer porties. In verband met allergieën van andere kinderen, eet en drinkt uw kind op de eigen plek. 

Tijdens de test mag uw kind zonder overleg geen andere voedingsmiddelen gebruiken. Overleg dus altijd eerst even met de verpleegkundige als u uw kind iets anders wilt aanbieden. 

Tijdens de test moeten u en uw kind op de afdeling blijven. Zo kunnen wij uw kind goed observeren. Het is de bedoeling dat u bij uw kind blijft. Uw kind mag niet zonder toezicht slapen of naar het toilet. Dit is prettig voor uw kind. Bovendien kunt u ons vertellen als u iets ziet bij uw kind wat mogelijk een beginnende allergische reactie kan zijn. De verpleegkundige waarschuwt dan de physician assistant of de kinderarts-allergoloog om uw kind na te kijken. 

Een allergische reactie

Als er tijdens de test een allergische reactie optreedt, dan worden er afhankelijk van de ernst van de reactie, medicijnen gegeven. Dit kan een pil zijn of een drankje. Bij een ernstigere reactie krijgt uw kind een injectie in het bovenbeen. De kinderverpleegkundige dient uw kind antihistaminica en/of adrenaline toe. Uw kind wordt aangesloten aan een monitor waarmee wij gedurende gemiddeld 2 uur de hartslag, de ademhaling en het zuurstofgehalte van uw kind meten. 

Na de test uitklapper, klik om te openen

Naar huis

Als uw kind zonder problemen de test doorloopt, mag uw kind 2 uur na de laatste portie naar huis. Dit is meestal in de middag. Als er een allergische reactie optreedt, krijgt uw kind medicijnen en moet uw kind nog minimaal 4 uur ter observatie op de kinderdagbehandeling of kinderafdeling blijven. Het kan zijn dat uw kind aan het einde van de dag ter observatie wordt overgeplaatst naar de kinderafdeling omdat de kinderdagbehandeling om 17.00 uur sluit.

Bij- en nawerkingen

  • Na de provocatietest kunnen eczeemklachten verergeren. Hiervoor kunt u vette zalf en hormoonzalf gebruiken. Als de eczeemklachten gepaard gaan met hevige jeuk kunt u een antihistaminicum (levocetirizine, desloratadine, fexofenadine, Fenistil®, Aerius®, Xyzal® etc) geven. 
  • Door de vermoeiende dag in het ziekenhuis en de andere voeding dan thuis die uw kind heeft gekregen, kan uw kind wat hangerig zijn, andere ontlasting hebben of slecht slapen. Dit is niet verontrustend en wordt niet veroorzaakt door een allergische reactie.
  • Uw kind kan maag-darmklachten krijgen. Als uw kind gaat braken en/of diarree krijgt, adviseren wij antihistaminica te geven. Antihistaminica werkt echter vooral op huidklachten. 

De kans dat uw kind thuis nog een ernstige allergische reactie krijgt van de test is minimaal. Reacties die voor kunnen komen zijn: 

  • Heftig braken en/of diarree. Overweeg bij herhaaldelijk of fors braken of diarree het gebruik van de adrenalinepen. Neem verder contact op met uw huisarts of de dienstdoende kinderarts-allergoloog via het algemene nummer van het WKZ.
  • Benauwdheid: als uw kind benauwd is, kunt u antihistaminica geven. Bij een piepende ademhaling kunt u uw kind met de eigen inhalator salbutamol laten inhaleren. Overweeg bij een piepende uitademing of aanhoudend hoesten ook het gebruik van de adrenalinepen. En waarschuw uw huisarts of neem contact op met de dienstdoende kinderarts-allergoloog via het algemene nummer van het WKZ.
  • Neem bij twijfel contact op met de dienstdoende kinderarts-allergoloog via het algemene nummer van het WKZ.

Na-belafspraak en uitslag

Binnen enkele dagen na de provocatietest neemt de physician assistant telefonisch contact met u op om na te vragen of er zich nog allergische reacties hebben voorgedaan en welke medicijnen uw kind eventueel heeft gebruikt. Ook eventuele vragen over de dag kunnen dan beantwoord worden. Als er geen reactie is geweest zal herintroductie besproken worden. 

Na 2 tot 4 weken neemt de eigen hoofdbehandelaar (kinderarts-allergoloog / dermatoloog) contact met u op om de uitslag van de test te bespreken. Dan wordt ook nogmaals eventuele herintroductie, de verdere behandeling en het dieetadvies met u besproken. Deze vervolgafspraak kunt u terugvinden in het online patiëntportaal van het UMC Utrecht. Heeft u (nog) geen account, dan krijgt u een brief met deze afspraak thuisgestuurd. 

Meer informatie uitklapper, klik om te openen

Vragen

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek allergologie of dermatologie. U vindt de telefoonnummers onder het kopje Telefoonnummers.

Klachten

Het Wilhelmina kinderziekenhuis streeft ernaar optimale zorg te verlenen. Toch kan het voorkomen dat u niet tevreden bent. Wij stellen het op prijs als u uw klacht met ons bespreekt. U kunt zich wenden tot de direct betrokken medewerker of de leidinggevende. Als u dit niet prettig of wenselijk vindt, kunt u terecht bij de klachtenbemiddelaars van het WKZ. Dit kan telefonisch of via www.umcutrecht.nl/klachten

Opmerkingen over de tekst

Ontbreekt er informatie of is er iets onduidelijk beschreven, dan horen wij dat graag. Met medische vragen over uw behandeling kunt u bellen met de betrokken afdeling via de telefoonnummers verderop in deze folder. 

Telefoonnummers

Contact uitklapper, klik om te openen

Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek allergologie hebt u een verwijzing nodig van de specialist van uw kind.

Polikliniek Allergologie

Telefoonnummer: 088 75 540 75
De polikliniek is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek dermatologie, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Polikliniek Dermatologie

Telefoonnummer: 088 75 540 75
Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Polikliniek Kinderlongziekten

Telefoonnummer: 088 75 54 757
De afdeling is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.
Overige contactgegevens

Is uw kind onder behandeling in het CF-centrum en is er een probleem waarvoor u direct advies nodig hebt buiten kantooruren: 06-10880156

Als er zich tijdens de behandeling van de aandoening van uw kind situaties voordoen waarbij u direct advies nodig heeft, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek longziekten: 088-7554757.

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Contact

Afspraken

Praktisch

hetwkz.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet