Terug

Overplaatsing naar de MC neonatologie

Overplaatsing naar de MC neonatologie

Patiëntfolder

Van de neonatoloog of verpleegkundige hebt u gehoord dat we uw kind gaan overplaatsen naar de medium care MC. Het liefst plannen we de overplaatsing zo dat u erbij kunt zijn. Het kan zijn dat de overplaatsing voor u heel onverwachts komt of al heeft plaatsgevonden. De intensive care (IC) en de high care (HC) zijn namelijk drukke afdelingen in een academisch ziekenhuis waar altijd een opnameplek moet zijn voor ernstig zieke pasgeboren kinderen.

Wij plaatsen uw kind over, omdat uw kind het al zo goed doet en niet langer de intensieve zorg van de IC of de HC nodig heeft. Maar het is nog te vroeg om uw kind over te plaatsen naar een ander ziekenhuis.

Als ouder bent u nog niet altijd toe aan die stap, we hebben er alle begrip voor dat de overplaatsing van uw kind naar de MC spannend voor u is. U hebt tijd nodig om vertrouwen te krijgen dat uw kind ook op de MC in goede handen is.

Op de MC werken verpleegkundigen van de HC en de MC neonatologie. Alle verpleegkundigen zijn goed geschoold of onder begeleiding bezig met de scholing tot neonatologieverpleegkundige.

Er werken meer verpleegkundigen op de MC, maar er liggen ook meer kinderen.

Hoe plaatsen we uw kind over? uitklapper, klik om te openen

We plaatsen uw kind over in de eigen couveuse, open bedje of wieg en alle spulletjes gaan mee. We kunnen niet altijd het precieze tijdstip aangeven waarop we uw kind overplaatsen, omdat dit van veel factoren afhankelijk is.
Helaas is het dus niet altijd mogelijk dat u zelf bij de overplaatsing aanwezig bent, wij zullen daar wel naar streven.
De IC/HC verpleegkundige draagt de zorg over aan de MC verpleegkundige. De neonatoloog van de IC/HC draagt de zorg over aan de neonatoloog van de MC, zodat iedereen goed op de hoogte is van de conditie en het ziekteverloop uw kind.

De medium care (MC) uitklapper, klik om te openen

De MC van de afdeling neonatologie bevindt zich in dezelfde vleugel als de IC/HC, maar op de 3e verdieping. De ingang staat aangegeven op de bordjes.

Als u wilt bellen met de MC is het telefoonnummer: 088 75 506 21

Verpleegkundigen

Op de MC werken neonatologie verpleegkundigen. Naast de neonatologie verpleegkundigen werken er op de MC ook verpleegkundigen in opleiding.

De verpleegkundigen hebben de zorg voor meer kinderen dan de verpleegkundigen op de IC/HC. Hierdoor moet u soms iets langer op begeleiding wachten. Wij vragen uw begrip hiervoor. Op het bord achter de balie kunt u zien welke verpleegkundige er op dat moment voor uw kind zorgt.

Gesprek met de neonatoloog

Waarschijnlijk hebt u nog een afspraak staan met de neonatoloog van de IC/HC. Nu uw kind door de MC is overgenomen, neemt de neonatoloog samen met de arts-assistent van de MC de zorg en de oudergesprekken over van de IC/HC neonatoloog. Het kan zijn dat het gesprek met de IC/HC neonatoloog nog plaatsvindt, maar laat dit controleren door de verpleegkundige zodat u niet voor niets wacht.

De verpleegkundige regelt in overleg met u de eerste afspraak met de MC arts, hier is een speciale “Arts-oudergesprek” map voor op de balie. Meestal volstaat één gesprek per week, tenzij er bijzonderheden zijn, dan spreekt u de neonatoloog natuurlijk eerder of vaker. U mag zelf intekenen voor vervolggesprekken.

Artsenvisite

Op de MC gebeurt dit buiten de afdeling. Het tijdstip van de artsenvisite is om 10.00 uur. De neonatoloog, de arts-assistent en de verpleegkundige die die dag voor uw kind zorgt, zijn hierbij aanwezig. Als er bijzonderheden zijn dan overleggen de neonatologen onderling met elkaar.

Aanwezig zijn bij uw kind

Op de balie van de MC ligt een ouderagenda. Wij stellen het zeer op prijs als u in de map aangeeft hoe laat u komt en wat u wilt gaan doen met uw kind. De verpleging kan zo de zorg van uw kind hierop aanpassen, door het zo te plannen dat u zelf uw kind kunt verzorgen als u komt. Het zou jammer zijn als uw kind net verzorgd is voor uw komst, omdat de verpleging niet wist hoe laat u zou komen.

Komt u vanaf huis en u hebt zich nog niet ingetekend voor die dag, belt u dan even met de afdeling om het tijdstip door te geven.

Als ouder bent u 24 uur per dag welkom om uw kind te bezoeken, denk hierbij wel aan uw eigen rust. Overig bezoek is welkom tussen 11.00 uur en 20.00 uur, maximaal drie personen per kind tegelijk waarvan altijd één persoon een van de ouders is.

De overige afspraken rondom bezoek en hygiëne zijn hetzelfde als op de HC/IC.

De omgeving

De afdeling bestaat uit 15 plaatsen, verdeeld over 3 units. Op de gang van de MC is een ouderkamer, deze bevindt zich links naast het invalidetoilet en is voor u als ouder toegankelijk tot 22 uur `s avonds, hier kunt u ook koffie en thee pakken.

Baden of wassen

Als de gezondheid van uw kind het toelaat kan het, in overleg met de verpleegkundige, in bad. Het aan- en uitkleden gebeurt op de commode onder de warmtelamp. De verpleegkundigen zullen u hier uiteraard in ondersteunen zolang dit wenselijk is. Is het nog niet mogelijk om uw kind te badderen, dan wordt uw kind gewassen met gazen. Uiteraard kunt u dit samen met de verpleegkundige ook zelf doen. De kinderen worden ongeveer eens in de vier dagen in bad gedaan of gewassen, omdat dit nu nog erg vermoeiend is voor de kinderen.

Borstvoeding

Voor informatie over borstvoeding verwijzen wij u naar die folder Borstvoeding.

Hebt u nieuwe flesjes of stickers nodig voor de afgekolfde moedermelk, dan kunt u deze aan de verpleegkundige vragen.

Eigen kleding

Van de verpleegkundige hoort u of uw kind al kleertjes aan mag. Als dit het geval is kunt u eigen kleertjes meenemen. Vraagt u de verpleegkundige welke kleding voor uw kind geschikt is.

Fopspeen/eigen fles

Is uw kind toe aan een fopspeen, dan mag u een fopspeen meenemen van thuis of uw kind heeft deze al op de IC/HC gekregen. De verpleegkundige kan u adviseren welke fopspeen het meest geschikt is voor uw kind. De fopspeen dient dagelijks door u uitgekookt te worden in de speciale zak die u daarvoor van de verpleegkundige of zorg assistent krijgt. Zij kunnen u hier ook uitleg over geven. Als uw kind al veel zelf drinkt, dan mag u een eigen fles meenemen. Wij vragen u om deze fles ook zelf dagelijks uit te koken. De verpleegkundige kan u adviseren welk type fles het meest geschikt is voor uw kind.

Naar een ander ziekenhuis uitklapper, klik om te openen

Zodra bekend is dat uw kind niet langer de zorg op de MC nodig heeft, vertelt de neonatoloog of de verpleegkundige u dat uw kind klaar is voor de volgende stap: dit kan naar huis zijn of in veel gevallen de overplaatsing naar het ziekenhuis in uw regio en in de meeste gevallen dichter bij thuis. Vaak betekent dit voor u meer rust, want u hebt minder reistijd. Of u kunt weer thuis gaan wonen in plaats van in het Ronald McDonald huis.

Tijdens de opname van uw kind vraagt de verpleegkundige welk ziekenhuis uw voorkeur heeft. Wij proberen de overplaatsing van uw kind vooraf te plannen. In sommige situaties is dit niet altijd mogelijk en hoort u op korte termijn of dezelfde dag, dat uw kind overgeplaatst wordt. Wij vragen uw begrip hiervoor.

Waarschijnlijk hebt u zelf al gezien dat de gezondheid van uw kind vooruit is gegaan en kunt u het zien als een stap richting huis. Voordat w kind overgeplaatst wordt, wordt het ziekenhuis door de neonatoloog gebeld om te horen of er plaats is voor uw kind. Soms kan het enkele dagen duren voordat het andere ziekenhuis een plaats heeft.

Zodra er een plaats vrij is lichten we u in, maken we de overdrachten in orde en verzamelen we alle eigen spulletjes. De ambulance wordt gebeld om uw kind te vervoeren. Uw kind gaat in een speciale transportcouveuse, dit is een couveuse op brancard. De verpleegkundige vraagt of u mee wilt rijden met de ambulance. Er mag één ouder meerijden met de ambulance, dit is afhankelijk van de ambulance bezetting helaas niet altijd mogelijk. Het is niet mogelijk om een exact tijdstip af te spreken waarop de ambulance komt, dus als u mee wilt rijden, houd dan rekening met mogelijk een langere wachttijd. De verpleegkundige zal u op de hoogte houden van het verloop van de overplaatsing van uw kind.

Bij de overplaatsing van uw kind zorgt de verpleegkundige ervoor dat alles meegaat, zoals de medische en verpleegkundige overdracht, evt. moedermelk, eigen kleertjes en spulletjes, en evt. het dagboek. Als de ambulance gearriveerd is, licht de verpleegkundige de ambulance verpleegkundigen in over uw kind, zodat zij het belangrijkste weten voor onderweg. Indien u niet aanwezig bent bij de overplaatsing dan bellen we u zodra uw kind is opgehaald. Ook het ziekenhuis waar uw kind heen gaat bellen we om te vertellen dat uw kind eraan komt. We dragen mondeling de gegevens over van uw kind.

Om u nog beter voor te kunnen bereiden op de overplaatsing van uw kind, raden wij u aan om informatie over de couveuseafdeling van het andere ziekenhuis via internet op te zoeken en eventueel van tevoren een afspraak te maken voor een kennismakingsbezoek. De overgang is vaak groot en op deze manier kunt u zich erop voorbereiden. Zaken als de bezoekregels, verpleegkundigen en kinderartsen, hygiëneregels, de ruimte en de mogelijkheden om zelf voor uw kind te zorgen zijn soms anders dan u in het WKZ gewend was.

Naar huis

Als een kind naar huis mag, is dat voor veel ouders een grote stap. U hebt in het ziekenhuis vaak al geleerd zelfstandig voor uw kind te zorgen en veel informatie en tips gekregen over de verzorging van uw kind. Nu de directe hulp wegvalt begrijpen wij dat dit best spannend kan zijn. Daarom hebben wij adviezen en tips voor u op een rij gezet in de folder Naar huis.

Contact uitklapper, klik om te openen

Verpleegafdeling Neonatologie

Bezoekadres

Wilhelmina Kinderziekenhuis
Geboortecentrum afdeling neonatologie
Lundlaan 6
3584 EA Utrecht

Mailadres

U kunt ons mailen via secrneon@umcutrecht.nl

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Contact

Afspraken

Praktisch

hetwkz.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet