Terug

Flesvoeding

Flesvoeding

Patiëntfolder

U hebt gekozen om uw baby flesvoeding te geven. Flesvoeding, ook wel poedermelk of kunstmatige zuigelingenvoeding genoemd, wordt gemaakt van dierlijke en plantaardige stoffen. In flesvoeding zitten alle benodigde voedingstoffen. Flesvoeding bevat geen stoffen die uw kind beschermen tegen infecties en ziekten.

Flesvoeding uitklapper, klik om te openen

Poedermelk, ook wel flesvoeding of kunstmatige zuigelingenvoeding genoemd, wordt gemaakt van dierlijke en plantaardige stoffen. In poedermelk zitten alle benodigde voedingstoffen. Deze stoffen beschermen je kindje niet tegen infecties en ziekten.

Er zijn verschillende merken verkrijgbaar in de supermarkt, drogisterij en apotheek. Ook zijn er verschillende soorten voeding. Bijna alle op tijd geboren baby’s beginnen met een standaardvoeding voor kinderen van 0-6 maanden. Extra aanvulling van vitamine K is niet nodig als de voeding voor meer dan 50 % uit kunstvoeding bestaat. Vitamine D geeft u wel 1 maal daags 10 microgram. 

Soorten flesvoeding

Er zijn verschillende merken verkrijgbaar in de supermarkt, bij de drogist en bij de apotheek. Ook zijn er verschillende soorten voeding. Bijna alle op tijd geboren baby’s beginnen met een standaardvoeding voor kinderen van nul tot zes maanden. Extra aanvulling met vitamine K is niet nodig als de voeding voor meer dan 50 % uit kunstvoeding bestaat. Vitamine D is wel nodig (één keer per dag 10 microgram).

Flesvoeding klaarmaken

U kunt flesvoeding het best per fles klaarmaken. Als u flesvoeding klaarmaakt, was dan eerst uw handen.

Gebruik schone flesjes

Spoel direct na het drinken de fles en speen om met koud water. U kunt de fles en speen later in heet sop schoonmaken of reinigen in de afwasmachine op een lang wasprogramma, op minimaal 55 graden. Droog de fles en speen ondersteboven op een droge, schone doek.

Gebruik schoon water

U kunt voor flesvoeding koud kraanwater gebruiken. De fles kunt u daarna opwarmen met een flessenwarmer, in een pan water of in de magnetron. Het is niet nodig om het water eerst te koken.

Het gebruik van warm kraanwater raden we af omdat metalen van bijvoorbeeld de boiler of de CV makkelijker opgenomen worden in warm water.

Water dat uit loden leidingen komt, kunt u beter helemaal niet gebruiken. Gebruik dan mineraalwater met laag natrium gehalte.

Gebruik de juiste hoeveelheid melkpoeder

Het is belangrijk dat u de fles klaarmaakt volgens de gebruiksaanwijzing die op de verpakking staat. Doe niet meer poeder in de fles dan staat voorgeschreven. Het is niet gezond voor uw kind. Het wordt er dik van en uw kind kan moeite krijgen met poepen.

Roeren en niet schudden

Om de melkpoeder goed met het water te mengen is het belangrijk om de poeder door het water te roeren of de fles te zwenken (rustig wenden en keren). Schud de fles niet. Door het schudden komen er luchtbelletjes in de voeding die bij uw baby voor krampjes kunnen zorgen.

Bekijk voor meer informatie het stappenplan flesje klaarmaken van het voedingscentrum >

Flesvoeding bewaren en opwarmen

Klaargemaakte voeding kunt u maximaal acht uur in de koelkast bewaren, als de koelkast kouder is dan vier graden. Beter is het om de voeding klaar te maken vlak voordat u uw kind wil gaan voeden.

Voel na het opwarmen of de melk niet te warm is door een druppel uit de fles op de binnenkant van uw pols te laten vallen. Wanneer deze druppel warm/heet aanvoelt, dan is de voeding ook te heet voor uw kindje. Als u niets voelt is het goed. De flesvoeding mag niet warmer dan 30-35 graden zijn.

Let op: Warm nooit restjes voeding opnieuw op! Daar zitten bacteriën in waar uw baby ziek van kan worden.

Hoeveel flesvoeding drinkt een baby?

Hoeveel flesvoeding uw kind nodig heeft, hangt af van het gewicht van uw kind. De algemene richtlijn voor de eerste paar maanden is: 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur.

De dag van de geboorte zal uw baby 10 tot 20 ml per keer drinken. De eerste dagen daarna kunt u dit per dag ophogen naar ongeveer 70 tot 100 ml per voeding.

Uw kind geeft aan wat het nodig heeft. Pasgeboren baby’s vragen om de twee of drie uur om een voeding. Van uw verloskundige of kraamverzorgende krijgt u advies hoe vaak u uw kind de fles moet geven. Meestal kom u uit op ongeveer zes tot acht voedingen per 24 uur (dat is elke twee tot vier uur). Dit hoeft niet op vaste tijden. De meeste baby’s willen vooral ’s avonds wat vaker een beetje drinken. Dat kan en is gezellig. Geef dan op die momenten per keer wat minder in de fles zodat u uw kind niet teveel geeft.

Uw baby groeit op zijn eigen manier. Ieder kind heeft een eigen groeipatroon. Let goed op de signalen van uw kind en stem de hoeveelheid flesvoeding af met het consultatiebureau. Voed uw kind als het honger heeft.

Uw baby heeft een eigen ritme. Een baby hoeft de fles niet op vaste tijden te drinken. Het is heel gewoon als een baby soms wat sneller honger heeft en dan weer langer slaapt.

Onrust leren herkennen

Niet alle onrust komt door honger. Soms wil een baby gewoon even bij u zijn, even sabbelen of een schone luier. Neem de tijd de verschillende signalen te leren kennen.

Op de handjes sabbelen

Vanaf acht weken gaan baby’s op hun handjes sabbelen om ze te leren kennen. Dat is geen signaal van honger, maar gewoon spelen.

's Nachts wakker worden

Als een baby van een paar maanden ineens weer ’s nachts wakker wordt, hoeft dat geen teken van honger te zijn. Het kan ook zijn dat uw kind veel nieuwe dingen leert of bijvoorbeeld onrustig is door het wennen aan het kinderdagverblijf.

Opvolgmelk en andere voeding

Opvolgmelk is de flesvoeding voor baby’s vanaf zes maanden tot een jaar. In die periode hebben kinderen gemiddeld een halve liter opvolgmelk per dag nodig naast alle andere voeding. Uw baby heeft nu steeds minder opvolgmelk nodig naarmate het meer andere voedingsmiddelen eet.

Ontlastingspatroon

Bij flesvoeding is de ontlasting vaster van vorm dan bij borstvoeding. De meeste baby’s hebben dagelijks ontlasting.

Borstverzorging bij flesvoeding

Als u geen borstvoeding geeft, kunt u borststuwing krijgen. Dit is normaal. Verlicht de stuwing door zo snel mogelijk na de geboorte uw borsten voldoende steun te geven. Dit kan met behulp van een stevige, goed ondersteunende beha. Draag de beha zoveel mogelijk en raak de borsten zo weinig mogelijk aan om prikkeling van de melkklieren te voorkomen. In geval van pijnlijke stuwing kunnen ijskompressen verlichting geven. Verpak een ijskompressen in een washand of gaas. Dit om irritatie aan de huid te voorkomen. IJskompressen kunt u zelf maken door nat maandverband in een plastic zakje in de diepvriezer of het vriesvak te leggen. Een ander hulpmiddel is een witte koolkompres uit de koelkast; deze onttrekt de hitte aan de borst die bij stuwing ontstaat. Kool mag rechtstreeks op de borst geplaatst worden.

Blijf de voor u de normale hoeveelheid vocht drinken.

Voldoende flesvoeding

Uw baby krijgt genoeg voeding binnen als het:

  • dagelijks vijf tot zes plasluiers;
  • dagelijks ontlasting heeft;
  • minimaal 125 gram aankomt per week;
  • alert en levendig is.

Op het consultatiebureau houden ze de groeicurve bij en geven ze advies over de voeding.

Hoe merkt u dat uw baby genoeg heeft gedronken?

U kunt dit merken doordat uw kind:

  • het hoofdje wegdraait;
  • de speen wegduwt met de tong;
  • niet meer gretig toehapt als de fles opnieuw wordt aangeboden;

Soms is een pauze nodig. De fles hoeft niet perse leeg. Genoeg is genoeg.

Het geven van de fles

  • Geef zo veel mogelijk zelf de fles aan uw baby om de moeder/partner-baby binding te stimuleren.
  • Direct huid op huid contact en rooming-in bevordert de binding. Hierdoor leert u uw kind snel kennen en het voelt veilig voor uw kind als u in de nabijheid bent.
  • Zorg voor een rustige omgeving.
  • Zorg voor een prettige houding voor uzelf en de baby.
  • Neem de tijd voor het geven van de voeding. Spenen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. U kunt deze aanpassen aan de zuigbehoefte van uw kind. Er zijn ook verschillende vormen van spenen. Een veilige keuze is een speen waar de melk niet snel uitstroomt bij het drinken. Soms is het nodig om verschillende spenen te proberen. Gebruik een speen minimaal acht voedingen voor u een andere speen probeert.

Biedt de fles pas aan als de baby zelf toehapt. De speen in de mond doen zonder dat uw kind daar klaar voor is, geeft de kans op verslikken en is stressvol voor uw kindje. Het open doen van de mond bevordert u door met de speen langs de wang naar de lippen van de baby te strijken.

Let tijdens het voeden goed op of uw kind rustig drinkt. Verslikken en knoeien zijn vaak tekenen dat de melkstroom te hard gaat. Kies dan een speen waar de melk minder snel uitstroomt. Wanneer uw kind zich toch blijft verslikken raadpleeg dan een logopedist raadplegen die gespecialiseerd is in baby’s. Dit heet een preverbale logopedist.

Baby’s hebben behoefte aan lichamelijk contact. Zorg voor zoveel mogelijk huid-op-huid contact. Raak uw kind aan bij de handjes, voetjes, oortjes. Voeden is een volledig zintuigelijke ervaring. Neem uw kind in de armen en wissel het voeden op uw linker en rechterarm af. Voeden is een belangrijk moment voor contact met uw kind. Maak oogcontact en praat tegen uw kind.

Wij adviseren u niet langer dan 45 minuten met voeden en verzorgen bezig te zijn dus maximaal 30 minuten met drinken. Het is belangrijk dat uw kind voldoende rust krijgt.

Flesvoeding meenemen

Neem het poeder en het water apart mee en maak de voeding pas klaar als u uw kind wil voeden. Neem geen klaargemaakte flesvoeding mee zonder koeling. De voeding bederft snel op kamertemperatuur. U kunt ook kant en klare pakjes flesvoeding kopen. Deze zijn duurder, maar soms handig als u de deur uit gaat.

Kijk voor meer informatie over flesvoeding op de website van het voedingscentrum >

Erfelijke aanleg voor overgevoeligheid tegen voedsel

Als voedselallergie voorkomt in je gezin, bij uzelf, uw partner of andere kinderen, bestaat er een verhoogd risico dat uw baby er ook last van zal hebben. Moedermelk is de beste voeding voor kinderen met een verhoogd risico op voedselallergie. Borstvoeding zorgt ervoor dat het maag-darmkanaal goed groeit en rijpt. Er zitten immuunstoffen in die zorgen voor meer weerstand. Mocht borstvoeding geen optie zijn door ziekte of medicatie, of niet lukken, dan kunt u starten of overgaan op ‘hypoallergene flesvoeding’ (kunstvoeding) om het risico op een koemelkallergie te verkleinen.

Voor meer informatie over flesvoeding klikt u hier voor een verwijzing naar het voedingscentrum.

Vragen

Als u vragen hebt, bespreek deze dan met borstvoedingsdeskundige, de lactatiekundige of de verpleegkundige.

Contact uitklapper, klik om te openen

Wilt u een afspraak maken op de polikliniek van het WKZ Geboortecentrum? Van maandag t/m vrijdag van 08.00 – 17.00 uur zijn wij bereikbaar op:

Polikliniek Verloskunde

Telefoonnummer: 088 755 40 10
Overige contactgegevens

Voor spoed:

Bent u patiënt en hebt u vragen? Als patiënt van het UMC Utrecht hebt u toegang tot het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht. U kunt hier bijvoorbeeld bekijken welke afspraken er gepland staan in het UMC Utrecht, welke medicijnen u gebruikt en wat uw uitslagen zijn. 

Hebt u een andere vraag? Vul dan het formulier in.

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Contact

Afspraken

Praktisch

hetwkz.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet