Highcare-neonatologieverpleegkundige
Tijdens de opleiding tot HC-neonatologieverpleegkundige leer je de verpleegkundige zorg te plannen, coördineren, uit te voeren en te evalueren bij zieke pasgeborenen die in een complexe zorgsituatie verkeren.
Opleidingsprogramma uitklapper, klik om te openen
De opleiding bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte en heeft de volgende modules:
Klinisch redeneren
De basis van klinisch redeneren als specialistisch verpleegkundige. Patiënten observeren, ordenen, snel oordelen en adequaat handelen. Methodisch analyseren van een patiëntencasus.
Evidence Based Practice (EBP)
Begeleiding in het schrijven van een Critical Appraised Topic (CAT), zoeken van wetenschappelijke artikelen en die controleren op bruikbaarheid voor jouw probleem. De essentie gebruiken in een concreet en goed onderbouwd literatuuronderzoek, dat een (praktisch) antwoord geeft op een actueel vraagstuk uit de praktijk. Ook begeleiding in het overbrengen van de resultaten en aanbevelingen naar de beroepspraktijk.
Gezinsgerichte zorg
Visie op gezinsgerichte zorg als partnerschap tussen arts/zorgverlener, verpleegkundige, patiënt en gezin. Competenties verpleegkundigen en training gespreksvaardigheden en andere tools.
High care neonatologie
Zieke pasgeborene of te vroeg geborene vanaf 32 weken zwangerschapsduur. Patiëntencategorieën a t/m c (van niet ernstig verstoorde vitale functies t/m meerdere verstoorde vitale functies die bewaking en ondersteuning behoeven en voldoende reageren op therapie).
Overige informatie uitklapper, klik om te openen
Doelgroep
Je kunt aan deze opleiding deelnemen als je als verpleegkundige met een BIG-registratie minimaal 24 uur per week werkt op een High Care-neonatologieafdeling. Verder beschik je over een diploma kinderverpleegkunde. Als je geen diploma hebt, ben je verplicht om het deeltraject opleiding Kinderverpleegkundige (VVK) af te ronden voor de start van de HCN-opleiding. Het deeltraject VVK betreft de theoretische module Pasgeborene en een praktijkdeel VVK behorende bij themakaart De pasgeborene/zuigeling.
Opleidingsduur en lesdagen
De opleiding bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel:
- Theorie: introductie + 15 lesdagen + toets (1 dagdeel)
- Praktijk: 600 uur inclusief 16-daagse NICU stage
De opleiding start met een groep in het voorjaar en in het najaar. Bekijk het overzicht van de lesdata.
Kosten
De kosten voor deze opleiding zijn € 3.775,- (cursusjaar 2019-2020) en zijn voor rekening van de werkgever.
Prijs medewerkers UMC Utrecht zie intranet
Accreditatie
De opleiding is geaccrediteerd door de Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

Aanmelden
Ongeveer een half jaar voor de start van de opleiding kun je je aanmelden voor deze opleiding. Je kunt je aanmelden voor de opleiding via de portal van de UMC Utrecht Academie. Dit doe je door te klikken op de button ‘Aanmelden’.
Vrijstelling
Je kunt in aanmerking komen voor vrijstelling als je kunt bewijzen dat je soortgelijk onderwijs met goed gevolg doorlopen hebt. Vrijstelling kun je alleen aanvragen tijdens je aanmelding voor de opleiding in de portal. Bespreek daarom met jouw contactpersoon in de zorginstelling of een vrijstellingsverzoek voor jou van toepassing is en voor welke onderdelen van de opleiding je vrijstelling aan kunt vragen.
Klik hier voor de annuleringsvoorwaarden >
Contact en vragen uitklapper, klik om te openen
Wil je meer informatie over de opleiding of heb je vragen?
Neem dan contact op met Assistent Opleidingen Arietta Eertink:
A.Eertink@umcutrecht.nl
088 75 58423
Heb je vragen over de aanmelding? Neem dan contact op met de Afdeling aanmeldingen van de UMC Utrecht Academie:
umcutrechtacademie-inschrijvingen@umcutrecht.nl
088 75 59473