Je komt in ons ziekenhuis voor een Wada-test met sedatie. Bij de Wada-test brengen we één van je hersenhelften tijdelijk in slaap. Of we doen dat na elkaar bij allebei je hersenhelften, met een half uur pauze er tussen. Als een hersenhelft slaapt, doen we een aantal testen met de andere hersenhelft.
Inleiding voor ouders
Een onderzoek in een ziekenhuis kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Wij vinden het belangrijk u en uw kind hierbij goed te begeleiden. Uw kind voelt zich misschien niet goed of heeft zelfs pijn. Het krijgt te maken met verschillende behandelaars en allerlei medische termen.
Deze informatie is bedoeld om uw kind voor te bereiden op het onderzoek. Maar ook om ú te informeren over wat er gaat gebeuren. Begrijpelijke informatie is van groot belang. Als je weet wat je te wachten staat, geeft dat een gevoel van zekerheid en vertrouwen.
Een deel van de voorlichting gebeurt in het ziekenhuis. De arts bespreekt de volgende zaken met u, en als het mogelijk is ook met uw kind:
- Waarom uw kind dit onderzoek krijgt
- Hoe we dit onderzoek doen
Thuis stellen kinderen vaak meer vragen dan in het ziekenhuis. Uw kind vertrouwt u. Daarom kunt u het beste uitleggen wat er gaat gebeuren. Deze informatie helpt u daarbij. U weet het best welke informatie uw kind begrijpt en emotioneel kan verwerken.
Lees de informatie éérst zelf. Zorg dat u goed weet wat er gaat gebeuren. U kunt de tekst daarna voorlezen of in uw eigen woorden navertellen. Of uw kind leest de tekst zelfstandig. Bespreek in elk geval samen of alles duidelijk is.
Verderop in deze tekst staat hoe u uw kind kunt voorbereiden en begeleiden bij het onderzoek.
WGBO-informatie voor jongeren vanaf 12 jaar
Een onderzoek in het ziekenhuis kan vervelend zijn. Je krijgt te maken met verschillende artsen, assistenten en verpleegkundigen. Je hoort ook allerlei medische termen. Wij willen je zo goed mogelijk voorbereiden op het onderzoek. Lees daarom deze folder goed door. Als je weet wat er gaat gebeuren, ben je meestal minder zenuwachtig. Je ouders lezen deze folder ook. Vraag of ze kunnen uitleggen wat je niet snapt.
Wie beslist: jij, je ouders of samen?
Wat is het beste voor je als je ziek bent? Wie beslist dat eigenlijk? Moet er rekening gehouden worden met jouw mening? Dat staat in een speciale wet: de Wet op de Geneeskundige BehandelingsOvereenkomst (WGBO).
Ben je ouder dan 12 jaar
Dan moet de dokter ook aan jou vragen of je het goed vindt wat hij gaat doen. Jij en je ouders moeten allebei toestemming geven. Maar als jij het niet eens bent met je ouders? Hoe gaat het dan? Ook dat staat in deze wet. Lees er meer over op www.jadokterneedokter.nl
Ben je ouder dan 16 jaar
Dan beslis je zelf. Dan is alleen jouw toestemming nodig. Maar moet de arts dan wel informatie over de behandeling geven aan je ouders? Lees er meer over op www.jadokterneedokter.nl
Tips
- Neem iemand mee naar het ziekenhuis. Je vader, moeder of iemand anders die je vertrouwt.
- Praat met je ouders, broers, zussen, vrienden en vriendinnen over wat er gaat gebeuren in het ziekenhuis.
- Schrijf je vragen op, dan vergeet je ze niet. Bij je volgende bezoek aan het ziekenhuis kun je ze stellen.
- Meer weten? Kijk op www.opeigenbenen.nu
Zo kunnen we
- ontdekken welke hersenhelft het beste is in taal.
- kijken of er een kans is dat je na de operatie problemen krijgt met je geheugen.
- zien of de wakkere hersenhelft de taken van de slapende hersenhelft over neemt.
De naam Wada-test komt van de dokter die deze test als eerste deed: de Canadese neuropsycholoog dr. Juhn A. Wada.
Het onderzoek duurt ongeveer tussen de 1½ en 2 uur. Om goed te kunnen testen, brengen we één van je hersenhelften in slaap. Jij bent gewoon wakker. Dit is een onnatuurlijke situatie. Het is ook vreemd om te merken dat je sommige dingen even niet meer kan. Bijvoorbeeld praten.
Sedatie
Voor een Wada-test krijg je een buisje en een katheter (een soort slangetje) in je lies. Dit kan pijnlijk zijn. Daarom heeft de kinder- neuroloog met jou besproken dat hij deze voorbereidingen op de test onder sedatie doet. Sedatie wil zeggen dat je gaat “slapen” met behulp van medicijnen. Je voelt dan helemaal niets meer.
Tijdens de Wada-test moet je opdrachtjes doen. Daarom maken we je als we echt gaan testen weer wakker.
Voor het vastleggen van de test-resultaten gebruiken we EEG-apparatuur*. Jij krijgt daarom EEG-elektrodes op tijdens de Wada-test.
Er mag iemand bij je blijven tijdens de Wada-test. Je vader, moeder, of iemand anders die je graag bij je hebt.
Voor de Wada-test moet je 2 dagen (1 nachtje) in het ziekenhuis blijven. De opname is altijd op donderdag en op vrijdagochtend is de Wada-test. Op de opnamedag wordt er,als voorbereiding op de Wada-test, ook een infuus geplaatst in je arm. De volgende ochtend geven ze dan eventueel vocht of medicijnen door het infuus.
Op de opnamedag zal de neuropsycholoog die bij de Wada-test aanwezig is, nog even langs komen en een paar testjes doen. Ook wordt er,als voorbereiding op de Wada-test, een infuus geplaatst in je arm. De volgende ochtend geven ze dan de sedatie-medicijnen door het infuus. Je krijgt een infuus. Dit is om de (slaap) medicijnen te kunnen geven en soms ook om bloed af te nemen. Je krijgt een prik in je hand of je arm. Na die prik blijft er een dun, plastic buisje in je bloedvat zitten. Dit noemen we een infuus. Via dat buisje komen de medicijnen in je lichaam.
Ook kunnen we via het infuus bloed afnemen. Een prik kan pijn doen. We kunnen een spray op je huid spuiten waardoor je op die plaats minder voelt; de huid wordt verdoofd. De spray ruikt naar banaan en noemen we dan ook vaak bananenspray. Hij voelt alleen een beetje koud aan. Als de bananenspray is ingewerkt, voel je minder van de prik. Als het infuus goed zit krijg je een spalk. Dit is een soort plankje dat we met pleisters en verband vastmaken onder je arm. Dit helpt om je arm recht te houden. Wil je meer weten over een infuus? Kijk dan op www.hetwkz-kind.nl of vraag de folder over het infuus.
De Wada-test doen we in de angiokamer op de röntgenafdeling i het UMC-gebouw, dus niet in het WKZ. Er gaat altijd een verpleegkundige van de afdeling mee naar de angiokamer in het UMC-gebouw. Het WKZ ligt naast het UMC-gebouw. Het is het ziekenhuis voor volwassenen. Als je uit het WKZ komt, ga je van het ene naar het andere ziekenhuis door een tunnel. Je gaat in je bed naar het UMC-gebouw.
* Wil je meer weten van een EEG? Lees dan de folder “Onderzoek van je hersenen: EEG”: www.hetwkz-kind.nl
Jesse (7 jaar): “Ik was blij dat ik die neuropsycholoog die de testen deed, op de eerste dag al gezien had. Ik kende haar toen al een beetje, daardoor vond ik het minder spannend.”
Op de dag van de Wada-test
Wat doe jij van tevoren?
- Jij moet nuchter zijn. De slaapdokter heeft afgesproken vanaf hoe laat je niet meer mag eten en drinken.
- Als je altijd medicijnen slikt, mag je die gewoon innemen met een slokje water.
- Was je van tevoren of neem een douche. Je haren moeten schoon en droog zijn. Gebruik geen gel, wax of haarlak.
Voor ouders
Nuchter zijn
Voor kinderen kan het lastig zijn om niet te mogen eten en drinken. Veel ouders zijn daarom solidair en eten en drinken zelf ook niets. Wij raden u echter aan om zelf wel wat te eten en te drinken, desnoods buiten het gezichtsveld van uw kind. Hiermee voorkomt u dat u mogelijk onwel wordt. Het zou namelijk jammer zijn als u niet de optimale zorg kan bieden op het moment dat uw kind dat nodig heeft.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Vóór de Wada-test met sedatie
Een tijdje vóór de Wada-test met sedatie, heb je een afspraak op de POS-poli. POS-poli is de afkorting van: Pre Operatief Spreekuur. Dat betekent: het spreekuur vóór een onderzoek, behandeling of operatie onder sedatie.
Sedatie wil zeggen dat je gaat “slapen” met behulp van medicijnen. Je voelt dan niks van de voorbereidingen die we doen vóór de Wada-test. We noemen dit wel slapen maar het is geen gewone slaap. Als je onder sedatie bent kun je niet uit jezelf wakker worden.
De anesthesioloog is de dokter die jou de slaapmedicijnen geeft. Hij zorgt voor jou als je onder sedatie bent en steeds meer kinderen krijgen een ingreep onder sedatie. Daarvoor zijn er mensen die speciaal geschoold zijn, sedationisten. Zij werken in opdracht van de anesthesioloog (slaapdokter). De sedationist of de slaapdokter geeft jou de slaapmedicijnen.
Op de POS-poli heb je, samen met je ouders een gesprek met de POS-verpleegkundige of met de slaapdokter.
Een tijdje voor de wada-test kan er in overleg met jou een “proef Wada-test” ingepland worden. Dit is een poliklinische afspraak op de angiokamer. Je kunt alvast de ruimte zien waar we de Wada-test gaan doen. De neuropsycholoog en de neuro-radioloog zijn aanwezig om uitleg te geven, vragen te beantwoorden en eventueel te beoordelen of de echte wada-test haalbaar gaat zijn.
Wat gebeurt er op de POS-poli?
- Ze willen van alles weten over je gezondheid. Bijvoorbeeld:
-Welke ziektes je hebt gehad.
-Of je koorts hebt.
-Of je verkouden bent.
- Soms meten ze je gewicht, je lengte, je bloeddruk of je hartslag. Dit doet geen pijn.
- Ze bespreken met jou en je ouders:
-Hoe het gaat als je onder narcose gaat
-Wat jou kan helpen....
-Wat het betekent dat je nuchter moet zijn Als je tegen de sedatie op ziet, zeg het dan tegen de POS-verpleegkundige of de slaapdokter!
Voor ouders
Gebruikt uw kind bloedverdunningsmiddelen? Dan kan het zijn dat uw kind deze al vóór de operatie niet meer mag nemen. Overleg dit vóór de opnamedag al met de arts.
Gebruikt uw kind insuline? Overleg dan even met uw arts. Misschien is het beter de dosis aan te passen.
Is uw kind allergisch, bijvoorbeeld voor contrastvloeistof? Meld dit dan altijd.
Kort voor de sedatie mag uw kind geen vaccinatie krijgen. We houden de volgende periode aan:
-twee dagen voor de narcose geen DKTP- en
meningokokken-vaccinatie.
-twee weken voor de narcose geen BMR-vaccinatie.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Wat doen wij vóór de Wada-test op de verpleegafdeling?
- We vertellen nog een keer hoe het onderzoek gaat.
- Zo nodig scheren we je liezen (de plekken tussen je buik en je bovenbeen). Zodat er geen haartjes zitten.
- Je krijgt een OK-jasje aan. Zo kunnen we goed bij je lies. Je kunt je ondergoed en sokken gewoon aanhouden.
- Je krijgt een naambandje om.
Er zijn twee mogelijkheden. Op de opnamedag hoor je hoe het bij jou gebeurd:
1. Je bent als eerste patiënt aan de beurt.
- We plakken op de afdeling de EEG-elektrodes op je hoofd.
- Als het tijd is brengen we je in je bed naar de röntgenafdeling in het UMC-gebouw voor de Wada-test.
2. Je bent niet als eerste patiënt aan de beurt.
- We brengen je met bed op de afgesproken tijd naar de EEG- afdeling in het UMC-gebouw. Daar plakt een medewerker EEG-elektrodes op je hoofd.
- Je gaat van de EEG-afdeling direct door naar de röntgen- afdeling in het UMC-gebouw voor de Wada-test. Het kan zijn dat je een poosje moet wachten. Neem voor deze wachtperiode een boek of een spelletje mee.
Hoe doen we de Wada-test?
De Wada-test doen we in de angiokamer van de röntgenafdeling in het UMC-gebouw.
Welke apparatuur staat er?
- Röntgenapparaat: het röntgenapparaat hangt boven het bed waar je op ligt. Aan het begin van het onderzoek maken we hiermee röntgenfoto’s. Zo kunnen we zien of de drain op de goede plek komt te liggen. Je voelt er niets van. Het apparaat maakt geen geluid tijdens de test.*
- EEG apparatuur: deze apparatuur staat vaak links naast het bed waar je op ligt. Hij kan ook ergens anders staan: er zitten wieltjes onder.
*Wil je meer weten van een röntgenonderzoek? Kijk dan op www.hetwkz-kind.nl.
- De neuro-radioloog heeft een tafel met groene kleden erover. Daarop liggen spullen klaar die hij nodig heeft om het buisje in te brengen in jouw lies. Deze staat vaak rechts naast jouw bed in de angiokamer.
- Een apparaat dat de slaapdokter nodig heeft voor de narcose, met wieltjes eronder. Dit apparaat kan wat zachte piepjes maken.
Wie zijn erbij?
- De neuro-psycholoog. Die ken je al van de dag van de opname en misschien van het neuro-psychologisch onderzoek. Zij neemt de testjes bij je af.
- De neuro-radioloog. Hij of de sedationist geeft de prik in je lies als je slaapt. Omdat dit heel schoon (steriel) moet gebeuren draagt hij beschermende kleding, handschoenen en een mondmasker.
- De KNF- (Klinische Neurofysiologie) laborant. Hij bekijkt de EEG gegevens.
- De KNF-arts. Hij beoordeelt de EEG gegevens.
- De angio-medewerker. Hij helpt de neuro-radioloog met het klaarleggen en aangeven van de spulletjes.
- De kinderneuroloog. Hij beoordeelt mee wat er gebeurt tijdens het testen.
- De slaapdokter en soms een assistent van de slaapdokter of een sedationist.
- Je vader of je moeder.
In de angiokamer moet alles zo schoon mogelijk zijn (steriel). Daarom draagt iedereen in de kamer beschermende kleding (een jas), een muts, plastic sloffen over de schoenen en soms een mond-masker. Ook je vader of je moeder.
Hoe gaat het dan?:
- Je gaat van je bed op de onderzoekstafel liggen. Of we helpen je daarbij.
- De KNF-laborant sluit het EEG aan.
- Je krijgt een plakker met daarin een klein lampje op je vinger of teen geplakt.
- Je krijgt drie monitor-stickers op je borst geplakt.
- Je krijgt sedatie door het infuus wat de dag voor de Wada-test op de afdeling gekregen hebt.
- De voorbereidingen voor de Wada-test worden gedaan. Hier merk jij niets van.
- De slaapdokter maakt je weer wakker.
- Je vader of moeder is bij je. Je kunt de hand van je ouder vast houden als je dat wilt.
- Rechts van je staat de neuro-radioloog.
- Er liggen steriele doeken over je heen. Alleen je lies, je hoofd en je armen zijn niet bedekt. Zo kunnen we heel schoon werken.
- Voor de Wada-test begint, maakt de sedationist of de slaapdokter je wakker uit de sedatie.
- In je lies, het plekje tussen je bovenbeen en je buik, zit een dun plastic buisje. We noemen dat een sheat. In dit buisje zit een dun, hol slangetje, dat is opgeschoven tot in de halsslag ader. Dit noemen we een katheter.
- Eerst spuit de neuro-radioloog een beetje contrastvloeistof in de katheter. Met het röntgenapparaat kunnen we dan controleren of de katheter goed zit.
- Door de contrastvloeistof kun je een warm gevoel in je hoofd krijgen.
- Als de katheter goed zit spuit de dokter het slaapmiddel in, waarmee je hersenhelft gaat slapen.
Dan gaan we de testen doen. Vooraf is besproken met jou en je ouders welke kant we gaan testen en wat we hopen te zien. Dit kan de rechter-hersenhelft of linker-hersenhelft zijn. Soms testen we beide hersenhelften na elkaar.
Het testen gaat als volgt:
- Op het moment dat het slaapmiddel is ingespoten zien we gelijk effect op het EEG.
- Als je linker-hersenhelft slaapt, heb je minder gevoel en kracht in de rechter kant van je lichaam. Of andersom. Dit kan je merken aan je arm en been. Soms zie je aan die kant ook minder.
- De neuro-psycholoog laat je voorwerpen en/of plaatjes zien. Jij moet vertellen wat je allemaal ziet.
- Soms laten we je dingen zien of vertellen we je dingen en vragen op een later moment of je dat nog weet.
Tijdens het testen kijken we met de röntgen-apparatuur en op het EEG apparaat hoe jouw hersenen werken Na een paar minuten is het slaapmiddel weer uitgewerkt. We bespreken dan kort met elkaar of we genoeg informatie hebben.
We besluiten dan of we:
- stoppen met testen.
- de andere kant ook willen testen.
- dezelfde kant, voor de zekerheid, nog eens willen testen. Als we nog niet willen stoppen, laten we het buisje in je lies zitten. De katheter trekken we een klein stukje terug. Daar voel je niets van.
- Tussen de twee testen moet een half uur zitten. We moeten dus wachten. Daarna schuiven we de katheter naar de juiste plek en geven weer het slaapmiddel.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Na de Wada-test
- We geven je weer wat slaap medicijnen. Al jij slaapt halen we de katheter en het buisje weer uit je lies.
- Je wordt wakker met een strak verband om je lies, een drukverband.
- We brengen je terug naar de verpleegafdeling.
- Je moet in ieder geval vier uur in bed blijven.
- Je been moet je gestrekt houden. Wel moet je regelmatig je voet bewegen.
- De verpleegkundige komt regelmatig je bloeddruk meten.
- Het kan zijn dat je erg moe bent en graag wil slapen, dat mag.
- Je mag weer eten.
- Je moet veel drinken. Dan gaat de contrastvloeistof sneller uit je lichaam.
- De zaalarts komt nog bij je langs om te kijken hoe het met je gaat.
- Je mag aan het eind van de middag weer naar huis.
- De eerste dagen mag je niet teveel bukken en ook geen zware dingen tillen. Zo kan het wondje in je lies goed herstellen.
De uitslag
We bespreken de uitslag in de vergadering van de locale of landelijke werkgroep. Daarna krijg jij de uitslag van de kinderneuroloog die de Wada-test heeft aangevraagd. Dat gebeurt tijdens de eerstvolgende afspraak. De kinderneuroloog bespreekt dan met jou en je ouders wat hij tijdens de test gezien heeft. Ook bespreken jullie wat er verder gaat gebeuren.
Bijwerkingen
Mogelijke bijwerkingen van de Wada-test
Bij een Wada-test heb je geen last van bijwerkingen. Door een Wada-test krijg je er dus geen nieuwe klachten bij.
Mogelijke bijwerkingen van de sedatie
Soms kan het even duren voordat je je weer helemaal de oude voelt door een suf gevoel in je hoofd.
Complicaties
Mogelijke complicaties van de Wada-test
Zelfs als een onderzoek helemaal goed is gedaan (“volgens het boekje”), kunnen er problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties.
Bij een Wada-test is er wel kans op complicaties. Gelukkig komt dit maar heel weinig voor; 1 op 1000 patiënten merkt er iets van.
De complicaties kunnen zijn:
- infectie
- nabloeding van de lies
Bij een complicatie dienen je ouders te overleggen met de dienstdoende neuroloog van het UMC Utrecht. Deze kunnen ze bereiken via de centrale receptie: telefoonnummer 088 75 555 55.
Mogelijke complicaties van de sedatie
Ernstige complicaties door de sedatie komen maar heel weinig voor.
Contact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek kinderneurologie, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
Polikliniek Neurologie
Telefoonnummer: 088 75 673 70 Email adres: kinderneuro@umcutrecht.nlBereikbaar: maandag 8.30 tot 12.00 uur woensdag 8.30 tot 12.00 uur donderdag 13.30 tot 16.30 uur vrijdag 8.30 tot 12.00 uur
Verpleegafdeling Panda
Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen via: