Energieverbruik in rust meten
Energieverbruik in rust meten
Op de afdeling diëtetiek meten we je energieverbruik in rust met behulp van indirecte calorimetrie. De uitslag van de meting geeft inzicht in het dagelijkse energieverbruik van je lichaam in rust.
Energieverbruik in rust meten
In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:
Je lichaam heeft in rust energie nodig voor het warm houden van je lichaam, de vertering van je eten en drinken en om adem te halen. Energieverbruik in rust is de hoeveelheid energie die het lichaam in rust nodig heeft.
Hoe meten we je energieverbruik?
Je gaat rustig op een bed liggen. Vervolgens krijg je een doorzichtige kap over je hoofd. Je kunt hier doorheen kijken en normaal blijven ademhalen. Het apparaat meet de door jou ingeademde en uitgeademde lucht. Het apparaat kan op deze manier heel precies bepalen hoeveel energie je verbruikt in rust.
Waarom doen we deze meting?
We doen deze meting omdat:
- Je niet genoeg aankomt in gewicht.
- Je niet genoeg groeit in de lengte.
- Je ongewenst aankomt in gewicht.
- Je ongewenst gewicht verliest.
De uitslag geeft precies aan hoeveel energie je verbruikt in rust. Met behulp van deze informatie kan je behandelend arts of diëtist je behandeling aanpassen.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Voor een goede meting gelden de volgende regels:
- Vanaf vijf uur voor de meting mag je niet meer eten of drinken. Water drinken is toegestaan, tot twee uur voor de meting.
- De meting lukt het best als je lichaam in rust is tijdens de meting. Gebruik een rolstoel om naar het onderzoek te komen.
- Inname van medicijnen is toegestaan. Neem een overzicht mee van de medicijnen die je op dit moment gebruikt.
Indien je diabetes hebt en insuline gebruikt, bespreek dan met je arts/diabetesverpleegkundige welke aanpassing in de dosering insuline nodig is.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Voor het begin van de meting wordt je lengte en je gewicht gemeten, in ondergoed. Je gaat liggen op de onderzoekstafel (soort bed) en krijgt een doorzichtige kap over je hoofd. Je kunt hier doorheen kijken en normaal blijven ademen tijdens de meting. Het is belangrijk om zo stil mogelijk te liggen en niet te praten tijdens de meting. Je kunt een slaperig worden, probeer wakker te blijven tijdens de meting. De meting duurt ongeveer dertig minuten. Eén van je ouders mag bij de meting blijven als je dit fijn vindt.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Je behandelend arts of diëtist krijgt de uitslag van het onderzoek en bespreekt dit met je. Zo nodig wordt je (dieet)behandeling aangepast.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
Voor uitgebreide informatie over dit onderzoek kunt u de patiëntfolder doornemen.
In het geval dat u of uw kind dit onderzoek ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij dit onderzoek
Contact uitklapper, klik om te openen
Voor een afspraak op de polikliniek diëtetiek, heeft uw kind een verwijzing nodig van een medisch specialist werkzaam in het WKZ.
Polikliniek Diëtetiek
Telefoonnummer: 088 755 66 09 Email adres: dietetiek@umcutrecht.nlHet secretariaat is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.00-12.15 en van 13.00-16.30 uur. Buiten deze tijden kunt u een bericht inspreken op het antwoordapparaat.