Terug

Operatie bij afstaande oren

Operatie bij afstaande oren

Behandeling

Met een operatie kunnen we afstaande oren corrigeren. We noemen dit otoplastiek. Het kan zijn dat kinderen hun afstaande oren niet mooi vinden of ermee gepest worden. We doen deze operatie pas als het kind vijf of zes jaar oud is, want dan zijn de oren voldoende ontwikkeld. En we kunnen het kind dan beter uitleggen wat de operatie inhoudt.

Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

Veelgestelde vragen

Over het algemeen vindt de operatie aan de afstaande oren bij kinderen onder algehele narcose plaats. Uw kind slaapt dan bij de ingreep en krijgt een buisje in de keel. Over de narcose en de tijden van nuchter zijn ontvangt u meer informatie tijdens de pre-operatieve screening door de anesthesist (de slaapdokter).

Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen

Tijdens de operatie maakt de chirurg een huidsnede aan de achterzijde van de oorschelp. Vervolgens wordt het kraakbeen van het oor iets verzwakt en dan in de juiste vorm en stand gebracht. Om het oor in deze nieuwe stand te houden, wordt het kraakbeen met enkele niet-oplosbare hechtingen stevig vastgezet. De huid wordt gesloten met oplosbare hechtingen. De oren worden altijd verdoofd met een verdovingsmiddel. Hierdoor wordt uw kind pijnvrij wakker en voelt uw kind ook gedurende enkele uren na de ingreep geen pijn.

Na de operatie brengen we een groot hoofdverband aan om de oren goed te beschermen.

Na de behandeling uitklapper, klik om te openen

U ziet uw kind weer op de uitslaapkamer. Meestal slaapt uw kind nog wat verder na de narcose, maar heel soms moeten kinderen ook huilen en zijn ze overstuur. Uw kind heeft vaak nog een infuus in de hand of voet.

Uw kind mag in principe vrijwel direct iets lekkers drinken of krijgt een waterijsje.

De oren zijn goed verdoofd met een verdovingsmiddel, u hoeft zich dus geen zorgen te maken dat uw kind pijn zal voelen van de wond. Het verband zit stevig vast met flink wat pleisters om het goed op de plek te houden. Na de uitslaapkamer gaat u naar de dagbehandeling terug. Uw kind mag meestal weer mee terug naar huis nadat het wat heeft gegeten en gedronken en heeft geplast. De chirurg hebt u vaak al gesproken op de uitslaapkamer. Soms kan uw kind misselijk zijn, hier kunnen we iets tegen geven.

Herstel thuis

In principe mag uw kind dezelfde dag weer met u mee naar huis. U krijgt een recept met pijnstillers mee (Paracetamol en soms aanvullend ook Diclofenac). Start hier enkele uren na de operatie al mee, dan is er namelijk een goede spiegel opgebouwd voor als het lokale verdovingsmiddel is uitgewerkt (dit is doorgaans na vier tot zes uur).

De eerste dagen zullen de oren wat gevoelig zijn. Dit is na een kleine week weer over. Uw kind zal dan ook vaak weer fit genoeg zijn om naar school te gaan.

Na één week komt uw kind bij ons op controle op de polikliniek. Tot die tijd laat u het hoofdverband zitten en plakt u eventuele losse pleisters weer vast. Verwijder het verband niet zelf en zorg er ook voor dat het niet nat wordt. Wij pakken het hoofdverband op de poliafspraak uit. Zorg ervoor dat u dan al in het bezit bent van een elastische hoofd/haarband of sportband, die breed genoeg is om de hele oorschelp te bedekken. De band moet niet te strak, maar ook niet te los zitten. Zie voor tips de veelgestelde vragen. Neem de band mee naar de poliafspraak, zodat u deze samen met de arts kunt aandoen. De arts zal nog een stapeltje zachte watten aan u meegeven voor onder de haarband om eventuele drukplekken te voorkomen.

De haarband moet uw kind na het verwijderen van het hoofdverband gedurende twee weken dag en nacht dragen. Alleen tijdens het douchen mag de band even af. Daarna moet uw kind de band nog twee weken alleen 's nachts dragen.

Laat uw kind de eerste vier weken niet zwemmen in een zwembad of natuurwater. Ook mag uw kind de eerste zes tot acht weken niet gymmen of sporten, totdat de wonden goed genezen zijn.

Genezing

Als het hoofverband er na een week af gaat zijn de oren vaak nog gezwollen en mogelijk wat verkleurd door bloeduitstortingen. Dit is normaal en het kan enkele weken duren voordat het helemaal weggetrokken is. Het litteken aan de achterzijde van het oor kan een paar weken na de operatie wat roder verkleuren en dikker worden of verhard aanvoelen. Ook dit is normaal en doorgaans wordt het litteken na een paar maanden weer wat soepeler en lichter van kleur. Pas na ongeveer drie maanden is het uiteindelijke resultaat bereikt.

Soms voelen de oren de eerste maanden ook wat gevoelloos aan of is de huid juist extra gevoelig bij aanraking. Dit is meestal van tijdelijke aard. De oren kunnen ook nog langere tijd overgevoelig blijven bij koud weer of temperatuurwisselingen, waardoor uw kind mogelijk vaker een muts zal moeten dragen in de herfst- en wintermaanden.

Wondzorg

Als het hoofdverband verwijderd is na een week, mogen de haren weer gewassen worden. Doe dit kort en met niet al te heet water. Spoel de oren goed na met een lauwwarme straal, zodat er geen zeepresten op de wonden achterblijven. Dep de oren nadien schoon met een schone, droge handdoek en maak de achterzijde van het oor eventueel schoon en droog met behulp van een wattenstaafje. Ook kunt u de oren met een föhn op de koude stand droog blazen.

De hechtingen lossen vanzelf op, dit kan enkele weken duren. Soms blijven er nog kleine knoopjes zitten die wat langzamer oplossen. Dit kan geen kwaad. Eventueel kunt u deze achtergebleven knoopjes na enkele weken voorzichtig wegwrijven na het douchen.

Mogelijke complicaties

Elke ingreep heeft mogelijke risico’s. Er kan een zenuw, bloedvat of andere structuur geraakt worden bij de operatie. Er kunnen hechtingen loslaten en de wond kan helemaal open gaan of er kunnen kleine wondjes in het litteken ontstaan. Ook kan de wond nabloeden of er kan een infectie optreden. Een nabloeding gaat vaak gepaard met hevige pijn, ondanks het gebruik van pijnmedicatie. Bij een infectie kan er naast pijn ook koorts aanwezig zijn. In die gevallen moet u direct contact met ons opnemen, zodat wij dit kunnen behandelen. Soms kan er een drukplekje of wondje aan de huid ontstaan door druk van het verband of de haarband. Het gebruik van een laagje watten kan dit echter veelal voorkomen.

Een enkele keer zien we dat het litteken enige tijd na de operatie groter en/of dikker wordt. Soms kan het litteken hierbij ook jeuken. Dit heet een 'hypertrofisch litteken' of 'keloïd' en kan soms ontstaan na een operatie, zonder duidelijke oorzaak. We zien dit vaker bij littekens op de elleboog of knie, rondom het borstbeen of op de oren. Ook bij een getinte huid of bij kinderen die al eens eerder een 'hypertrofisch litteken' of 'keloïd' hebben gehad, zien we dit vaker. Een dergelijk litteken kan eventueel behandeld worden door er een ontstekingsremmer in te injecteren. Als dit aan de orde is, zal de arts de mogelijke opties met u bespreken op de polikliniek.

Zelden zien we dat de hechtingen die we in het kraakbeen geplaatst hebben loslaten en het oor weer in de oude vorm terug gaat staan. Als het hoofdverband de eerste week goed op zijn plek blijft zitten en de haarband nadien goed gedragen wordt, is de kans hierop gelukkig klein.

Wat u verder nog moet weten

Bij een operatie van de oren is het voor de chirurg altijd een uitdaging om een zo mooi mogelijke symmetrie te verkrijgen. Soms is dit niet altijd haalbaar, bijvoorbeeld door reeds bestaande links/rechts verschillen tussen de oren voor de operatie.

Kosten

Helaas wordt de operatie niet standaard vergoed. De plastisch chirurg dient voorafgaand aan de operatie een machtigingsaanvraag te doen bij uw zorgverzekeraar om te weten of de operatie vergoed wordt of niet. Pas na goedkeuring kan uw kind op de wachtlijst voor de operatie worden geplaatst.

Bij sommige zorgverzekeraars is het voor de correctie afstaande oren niet nodig om een machtiging aan te vragen. Als u hiervoor aanvullend verzekerd bent, vindt de vergoeding plaats volgens de polisvoorwaarden. Dit geldt voor verzekerden van onderstaande zorgverzekeraars:

  • VGZ, Univé, IZZ, UMC, IZA
  • CZ, OHRA, NN
  • Zorg en Zekerheid
  • Zilveren Kruis, FBTO, De Friesland, Interpolis
  • ONVZ, VvAA Zorgverzekering, PNO Zorg

Indien u bij een van deze zorgverzekeraars verzekerd bent, dient u zelf na te vragen of de operatie in uw geval inderdaad vergoed wordt (liefst voorafgaand aan uw bezoek aan de plastisch chirurg). Neem bij goedkeuring een schriftelijke bevestiging hiervan mee naar het eerste polibezoek, zodat de plastisch chirurg uw kind (indien gewenst) na het gesprek direct op de wachtlijst kan plaatsen.

Veelgestelde vragen

Klik op onderstaande button voor veelgestelde vragen over een operatie bij afstaande oren:

Veelgestelde vragen

Wachttijden uitklapper, klik om te openen

Laatst bijgewerkt: 8-1-2024
Toegangstijd polikliniek plastische chirurgie: 3 weken

Belangrijk Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Lees meer over wachttijden

Meer weten uitklapper, klik om te openen

In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.

Naar Mijn UMC Utrecht

Wat hoort er bij deze behandeling


Zorgkosten

Meer over zorgkosten

Contact uitklapper, klik om te openen

Polikliniek Plastische chirurgie

Telefoonnummer: 088 75 535 94 Email adres: kindplastischechirurgie@umcutrecht.nl
We zijn telefonisch bereikbaar op maandag, woensdag en donderdag van 9.00 - 12.00 uur.
Overige contactgegevens

Wanneer uw kind onder behandeling is in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, hebt u de mogelijkheid om een e-consult te sturen via het patiëntportaal.

Voor dringende zaken kunt u op de overige werkdagen contact opnemen met de schisiscoördinator of verpleegkundig specialist van het schisisteam via telefoonnummer: 088 75 540 70. 

In de avonden en in het weekend kunt u bij dringende zaken contact opnemen met de dienstdoende arts-assistent plastische chirurgie via het algemene telefoonnummer: 088 75 555 55.

Mijn patiënt verwijzen

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Contact

Afspraken

Praktisch

hetwkz.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet