Terug

Schisis diagnose voor de geboorte

Steeds vaker wordt een schisis in de lip en kaak al voor de geboorte, bij de 20-wekenecho, ontdekt. U wordt dan sneller geïnformeerd over de behandelmogelijkheden. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) is er een prenataal spreekuur voor ouders van wie het kind nog niet geboren is.

Meer informatie

Schisis en erfelijkheid

Bij het ontstaan van een schisis spelen zowel erfelijke als niet erfelijke factoren een rol. In sommige families komt een schisis vaker voor dan in andere. Een klinisch geneticus kan op basis van onderzoek aangeven hoe groot de kans op een kind met een schisis in uw geval is. Als de vader en/of de moeder zijn geboren met schisis is die kans groter. Ook stijgt de kans als u al een ouder kind met schisis hebt.

Is chromosoomonderzoek zinvol?

We kijken bij ieder kind of chromosoomonderzoek nodig is. Dat hangt af van:

  • de soort schisis
  • uw wensen
  • eventuele andere afwijkingen

Worden er vaak andere afwijkingen gevonden bij kinderen met een schisis?

Meestal niet bij kinderen met een lipspleet of lip-kaakspleet. Bij kinderen met een lip-kaak-gehemeltespleet is de kans op andere afwijkingen iets groter (10 procent). Het gaat daarbij overigens lang niet altijd om ernstige afwijkingen. Kinderen met alleen een gehemeltespleet hebben wél een grotere kans op andere afwijkingen.

Hebt u vragen?

Het prenataal schisis spreekuur

Als u weet dat u een kind krijgt met een schisis hebt u veel vragen. Voor ouders die een kind krijgen met een schisis heeft het WKZ een prenataal schisisspreekuur. Specialisten geven tijdens dit spreekuur voorlichting over schisis, de gevolgen ervan en de behandelmogelijkheden bij een schisis.

Wie zijn aanwezig tijdens dit spreekuur?

  • een plastisch chirurg
  • een gynaecoloog die gespecialiseerd is in prenatale diagnostiek
  • een gezondheidszorgpsycholoog

Wat gebeurt er tijdens het prenatale schisisspreekuur?

De gynaecoloog maakt een driedimensionale echo, waarbij het hoofd en het gezicht in beeld worden gebracht. De plastisch chirurg en de psycholoog kijken mee. U krijgt informatie op basis van dit onderzoek. Natuurlijk is er uitgebreid tijd om vragen te stellen. U krijgt alle informatie over schisis en de werkwijze van het schisisteam mee naar huis.

Contact en afspraak maken

Uw vragen kunt u stellen aan het schisisteam. Neemt u hiervoor contact op met het schisiscentrum.

Telefonisch spreekuur

Het kan zijn dat u graag buiten de afspraken om even wilt overleggen met uw behandelend arts. In dat geval kunt u een afspraak maken voor het telefonisch spreekuur. U krijgt dan een datum en tijd door waarop de behandelend arts u belt. U kunt hiervoor contact opnemen met het schisiscentrum.

Mijn kind is geboren. Wanneer kan ik terecht bij het schisisspreekuur?

Wij raden u aan om in de tweede of derde week na de bevalling naar het schisisspreekuur te komen. Wij hebben iedere donderdag een schisisspreekuur. Voor nieuwe patiënten is er geen wachtlijst.

Centrum

Polikliniek

Ziekte

Behandeling