Terug

ERG

Bij een Elektro Retino Gram (ERG) onderzoeken we de werking van het netvlies. Dit onderzoek werkt met lichtflitsen. Deze lichtflitsen prikkelen lichtgevoelige cellen in het netvlies: de staafjes en kegeltjes. Deze cellen zetten de lichtprikkels om in elektrische signalen. De signalen vangen we op met elektroden die ze doorgeven aan de computer. De elektroden zijn hele dunne kunststof draadjes die op het - met druppels verdoofde - oog worden gelegd.

Voorbereiding

Afhankelijk van de leeftijd en/of er sprake is van een verstandelijke beperking van uw kind wordt dit onderzoek op de polikliniek of onder narcose verricht. 

De pupillen worden eerst wijd gedruppeld.

Tijdens het onderzoek

Dit onderzoek werkt met lichtflitsen. Deze lichtflitsen prikkelen lichtgevoelige cellen in het netvlies: de staafjes en kegeltjes. Deze cellen zetten de lichtprikkels om in elektrische signalen. De signalen vangen we op met elektroden die ze doorgeven aan de computer. De elektroden zijn hele dunne kunststof draadjes die op het - met druppels verdoofde - oog worden gelegd.

Door de metingen in een donkere kamer te doen, kunnen we zien hoe goed de staafjes werken. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt bij het kijken in de schemering. In een lichte kamer kunnen we de kegeltjes in het oog meten, hiermee worden kleuren gezien.

De onderzoeker blijft in dezelfde kamer tijdens het gehele onderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten; met een kwartier inwerktijd voor de pupilverwijding bij elkaar ongeveer één uur. Na het onderzoek is het zien gedurende enkele uren slechter van dichtbij. Ook kunt u last hebben van fel licht buiten.

Na het onderzoek

De meetgegevens moeten bewerkt en beschreven worden. U krijgt de uitslag van de oogarts telefonisch of bij de volgende afspraak.

Wachttijden

Laatst bijgewerkt: 11-6-2018

Toegangstijd polikliniek Oogheelkunde: 8 dagen

Belangrijk 

Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Hebt u vragen?

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek oogheelkunde. Voor een afspraak hebt u een verwijzing van uw specialist.

De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van

08.00 - 11.30 en tussen 13.00 - 16.00 uur

Polikliniek

Verpleegafdeling