Terug

Electro encephalo grafie (eeg) - bij baby's

Tijdens een eeg doen we onderzoek naar de werking van de hersenen bij de baby. We meten de elektrische activiteit in de hersenen.

Meer over EEG

Een eeg is een onderzoek van de hersenen. Onze hersenen zenden de hele tijd berichtjes uit. Dat noemen we signalen. We kunnen deze signalen vanaf de buitenkant meten, dus gewoon door de schedel en de haren heen. 

Eeg is een afkorting van:

  • Electro =  electrische activiteit.
  • Encephalo=  hersenen.
  • Grafie  =  het opschrijven van gegevens.

Met een eeg meten we dus de werking van de hersenen. We meten of er afwijkingen zijn. Dit is af te lezen in een soort grafiek. Die grafiek is op een beeldscherm te zien.  We kijken zowel naar het soort afwijking als naar de plaats van de afwijking. Een eeg is niet schadelijk voor uw kind.

Het onderzoek

Bij het onderzoek gebruiken we elektroden en een eeg-apparaat. Een elektrode is een metalen dopje met een draad er aan. Dit is verbonden met het eeg-apparaat, een soort computer. Er worden twintig electroden aangebracht op het hoofd van uw kind. Tussen de elektroden en de huid brengen we  een vloeistof aan. Zo kunnen de elektroden goed contact maken met de hoofdhuid. De elektroden geven aan de computer door wat er in de hersenen gebeurt. Op het beeldscherm zijn allemaal lijntjes te zien. Dat zijn de signalen die de hersenen uitzenden. 

Contact

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de afdeling neonatologie.
 

Verpleegafdeling