Terug

Mijn baby is geboren
Mijn baby is geboren

baby met moeder


De eerste uren na de geboorte komt er van alles over jou of jullie heen. Wij zijn er om je de eerste uren en dagen op weg te helpen.

Eerste uren na de geboorte

Direct na de geboorte is het even druk. We controleren jou en je baby en als alles goed is krijgen jullie van de verpleegkundige of kraamverzorgende iets te drinken en te eten en zij helpen je daarna met douchen of  wassen.

Borstvoeding

Meteen na de geboorte leggen we je kindje op je blote huid. Huid op huid. Zo laten wij jullie het eerste uur samen genieten. Je mag natuurlijk proberen je kindje aan je borst te leggen, maar dat hoeft het eerste uur nog niet. Na dat eerste uur helpen wij om je baby op de juiste manier aan de borst te leggen. Binnen zes uur na de geboorte helpen wij je nog eens. Als er een medische reden is waardoor dit niet kan, vertellen we je dat zo snel mogelijk.

Lees hier meer over:

Kraamtijd

Bezoek

Bij of direct na je bevalling zijn je partner en eventuele directe familie of vrienden van harte welkom; onafhankelijk van het tijdstip. Wanneer je na de geboorte in ons geboortecentrum blijft, dan gelden de algemene bezoekuren: 10.00-22.00 uur, behalve in rusttijd die duurt van 13.00-15.00 uur. Je deelt deze kamer waarschijnlijk met één of meerdere kersverse moeders.

Officieel mag je in de kraamkamer maximaal drie bezoekers tegelijkertijd ontvangen. Wil je meer bezoek, dan hebben we daarvoor een bezoekerskamer.

Weer naar huis

Als alles goed gaat met jou en je baby, ga je ongeveer vier uur na de geboorte samen naar huis. Daar krijg je dan kraamzorg, die je zelf van tevoren geregeld hebt. Vanuit het ziekenhuis bel je de kraamzorg om te vertellen wanneer je thuis komt. Bij vertrek krijg je van ons instructies mee voor thuis. Als het nodig is, regelen wij een nacontrole op onze polikliniek.

Kraamcontroles

Een gespecialiseerd team van verloskundigen en verpleegkundigen komt gedurende de kraambedperiode van tien dagen nog enkele keren bij je thuis langs om te bespreken hoe het met jou en je baby gaat. Gedurende deze periode is de verloskundige ook 24 uur per dag bereikbaar bij problemen. Na deze periode is voor jou als moeder en voor je baby je huisarts je vaste zorgverlener. Hiernaast begeleidt het consultatiebureau jullie verder bij vragen rondom de zorg voor je baby en de opvoeding.

In welke plaatsen komt onze verpleegkundige?

In Utrecht, De Bilt, Bilthoven, Vleuten, De Meern, Maartensdijk, Groenekan, Berg en Bosch of Zeist komt een verpleegkundige van het UVC Utrecht.

Woont u buiten een van deze plaatsen dan regelen wij dat een collega-praktijk de kraamcontroles bij u komt doen. Dit gebeurt uiteraard in overleg met u.

Dringende vragen

Bij vragen die niet kunnen wachten tot ons volgende bezoek, kunt u ons bereiken via:

06 12 43 38 40 tussen 8:00 en 16:00 en anders via

de verloskundige van het UVC Utrecht

Je kind nog in het WKZ?

Mag u wel naar huis, maar is uw kindje (nog) in het WKZ? Dan is het waarschijnlijk het handigste voor u als u een bezoek aan uw baby combineert met een kraambedcontrole-afspraak in ons kraamcentrum op de tweede verdieping van het WKZ. Mocht deze situatie zich voordoen, dan zullen wij dit uiteraard eerst met u bespreken.

Onder behandeling van een gynaecoloog buiten het WKZ?

Het kan zijn dat u tijdens uw hele zwangerschap en bevalling in een ander ziekenhuis dan het WKZ, door een gynaecoloog, bent begeleid. Deze komt echter niet bij u thuis om u en uw baby de eerste week na de bevalling te controleren. Als u dat wilt, en uw gynaecoloog is akkoord, dan kan onze kraambednazorg dat doen. Neemt u voor nadere informatie contact met ons op, liefst al voor uw bevalling.

Nacontrole

Binnen zes weken na je bevalling kun je nog een keer voor een controle bij je (medisch) verloskundige of arts komen. Je praat samen na over de zwangerschap en/of de bevalling. Misschien heb je vragen over een eventuele volgende zwangerschap of over anticonceptie. Wij willen graag weten of je nog klachten hebt. Zo nodig controleren we je bloeddruk en het ijzergehalte van je bloed. Maak zelf een afspraak voor deze nacontrole. Als je klachten hebt, ben je natuurlijk ook eerder van harte welkom.

Anticonceptie

Kijk voor meer informatie op de website thuisarts.nl, van het Nederlandse Huisartsen Genootschap.

Je bevalling loopt niet naar wens

Wat kunt u van ons verwachten?

Als jij en/of je baby  onverwacht na de bevalling extra medische zorg nodig hebben, dan staat bij ons een specialistisch team klaar. Onze (medisch) verloskundigen, artsen en verpleegkundigen zijn getraind om in acute situaties effectief te handelen. Onze gynaecoloog is altijd in het ziekenhuis.

Dit geldt ook voor de gespecialiseerde neonatale zorg en anesthesiologie.
Er is optimale afstemming tussen hen en eventuele andere specialisten van het UMC Utrecht: zij ontwikkelen gezamenlijk het beleid. Dit gebeurt achter de schermen maar -als het even kan- altijd in overleg met jou. Als je vooraf al weet dat je een medisch kraambed hebt bij ons in het WKZ Geboortecentrum, bereiden wij je zo goed mogelijk voor. We houden zoveel mogelijk rekening met jouw wensen.

Jouw baby heeft extra zorg nodig

Als jouw baby na de geboorte extra zorg nodig heeft dan wordt je baby opgenomen op de afdeling neonatologie van het WKZ Geboortecentrum. Op de afdeling neonatologie worden pasgeborenen opgenomen die zorg nodig hebben op het niveau van Intensive Care (IC), High Care (HC) of Medium Care (MC).  Zowel op de IC, HC als MC neonatologie krijgen de opgenomen pasgeborenen 24 uur per dag speciale zorg met behulp van geavanceerde medische apparatuur. Hiermee bewaken en ondersteunen we de vitale functies en worden zo nodig overgenomen. Naast het verlenen van medische en verpleegkundige zorg, is opvang en begeleiding van ouders een belangrijke taak op de afdeling.