Terug

Persisterende ductus arteriosus (PDA)

Persisterende ductus arteriosus (PDA)

Ziektebeeld

Bij een persisterende ductus arteriosus of open ductus Botalli blijft de verbinding tussen de aorta en de longslagader na de geboorte open. Daardoor ontstaan klachten zoals kortademigheid, vermoeidheid, en een kenmerkende hartruis. 

Symptomen Persisterende ductus arteriosus (PDA) uitklapper, klik om te openen

Persisterende ductus arteriosus is een aangeboren hartafwijking. Voor de geboorte hebben baby’s een verbinding tussen de lichaamsslagader (aorta) en de longslagader. Daardoor kan het bloed tijdens de zwangerschap optimaal blijven doorstromen. Deze opening, de ductus arteriosus, hoort in de eerste dagen na de geboorte te sluiten. Heel soms gebeurt dat niet. Dan spreken we van een persisterende (gebleven) ductus arteriosus (PDA).

Met name te vroeg geboren baby’s kunnen last hebben van hun open ductus. Zij kunnen kortademig zijn, intrekkingen laten zien (tussen of onder de ribben) en een vergrote lever hebben. Ze hebben moeite met drinken, zijn sneller moe en zweten meer. Wanneer de bloeddruk gemeten wordt, is te zien dat de bovendruk hoog is en de onderdruk relatief laag. Ook hebben ze makkelijk te voelen liespulsaties. Met een echo kijken we hoe groot de ductus is en het effect daarvan op de het hart en de doorstroming van de buikvaten. Bij een belangrijke ductus wordt met medicijnen geprobeerd deze te sluiten. Soms zijn daar meerdere kuren (ibuprofen of indocid) voor nodig. Als dit niet lukt, vragen we de chirurg de ductus door te nemen. Omdat het bloed onder druk van de aorta naar de longen stroomt, is ook een hartruis te horen.

Als de ductus ontdekt wordt door een hartruis bij kinderen ouder dan een jaar, kiezen we ervoor om de ductus te sluiten. Dit doen we omdat er een kleine kans is op een ontsteking van de binnenbekleding van het hart (endocarditis). Oudere kinderen kunnen meer vermoeid zijn als ze nog een ductus hebben of kortademig bij inspanning. Dat zijn dan ook de redenen om de ductus te willen sluiten.

Oorzaken Persisterende ductus arteriosus (PDA) uitklapper, klik om te openen

Voor de geboorte hebben bijna alle kinderen een open ductus. Dit is een verbinding tussen de aorta en de longslagader. Het bloed dat niet gebruikt wordt om de longen te laten groeien, wordt door deze verbinding naar de rest van het lichaam geleid. Na de geboorte begint de baby zelfstandig te ademen. Daardoor verandert het zuurstofgehalte in de ductus. De ductus sluit meestal binnen drie dagen na de geboorte. Soms blijft deze echter open: dat noemen we persisterende ductus arteriosus of open ductus botalli. Een blijvende open ductus komt vaker voor bij baby’s die te vroeg geboren zijn.

Onderzoek en diagnose uitklapper, klik om te openen

Een open ductus botalli is te herkennen aan de typische hartruis. Met een echo kunnen we aantonen dat de ductus nog open is en meten hoe groot de opening is. Op de echo is ook te zien dat er veel bloed terugkomt uit de longen en dat de linkerhartkamer groter wordt. 

Behandeling Persisterende ductus arteriosus (PDA) uitklapper, klik om te openen

Als er teveel bloed naar de longen blijft terugstromen, ontstaan vaak longinfecties. Uiteindelijk kan persisterende ductus arteriosus ook leiden tot een blijvende hoge bloeddruk in de longvaten of in zeldzame gevallen ook tot hartinfectie of trombose. Het is dus belangrijk dat de ductus snel gesloten wordt. Bij te vroeg geboren baby’s kan de ductus soms met medicijnen (ibuprofen of indocid) gesloten worden. Wanneer dat geen optie is, zijn er twee andere mogelijkheden:

Meer informatie uitklapper, klik om te openen

In het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen UMC Utrecht helpen we u graag. We hebben alle informatie over aangeboren hartafwijkingen voor u verzameld. Lees hier alles gerust door:

Contact uitklapper, klik om te openen

Het is begrijpelijk dat er veel op u af komt. Daarom leest u alle informatie nog eens rustig terug in de folders over aangeboren hartafwijkingen. Voor andere vragen is de polikliniek kindercardiologie / kinderhartchirurgie bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 en 16:30 uur. 

Neem contact op

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Contact

Afspraken

Afspraken en wachttijden

Patiëntgegevens

Voor professionals

Praktisch