Terug

Persisterende Ductus Arteriosus

Persisterende Ductus Arteriosus

De ductus arteriosus is een verbinding tussen de lichaamsslagader en de longslagader die bij vrijwel alle kinderen voor de geboorte bestaat. Het is gemaakt om tijdens de zwangerschap het bloed zo optimaal mogelijk te laten stromen en is bedoeld om dicht te gaan in de eerste dagen na de geboorte. Als dit niet gebeurt spreken we op termijn van een persisterende (gebleven) ductus arteriosus (PDA). Omdat er onder druk bloed van de lichaamsslagader naar de longen stroomt, kun je een hartruis horen.

Symptomen Persisterende Ductus Arteriosus uitklapper, klik om te openen

Met name te vroeg geboren baby’s kunnen last hebben van hun open ductus. Zij kunnen kortademig zijn, intrekkingen laten zien (tussen of onder de ribben) en een vergrote lever hebben. Ze krijgen moeite met drinken, zijn sneller moe en zweten meer. Als je de bloeddruk meet kun je zien dat de bovendruk hoog is en de onderdruk relatief laag. Ook hebben ze makkelijk te voelen liespulsaties. Met een echo kun je kijken hoe groot de ductus is en het effect daarvan op de het hart en de doorstroming van de buikvaten. Bij een belangrijke ductus wordt met medicijnen geprobeerd deze te sluiten. Soms zijn daar meerdere kuren (ibuprofen of indocid) voor nodig. Als dit niet lukt, vragen we de chirurg de ductus door te nemen.

Als de ductus ontdekt wordt door een hartruisje bij kinderen ouder dan een jaar, kiezen we ervoor om de ductus te sluiten. Dit doen we omdat er een kleine kans is op een ontsteking van de binnenbekleding van het hart (endocarditis). Oudere kinderen kunnen meer vermoeid zijn als ze nog een ductus hebben of kortademig bij inspanning. Dat zijn dan ook een reden zijn om de ductus te willen sluiten.

Oorzaken Persisterende Ductus Arteriosus uitklapper, klik om te openen

Voor de geboorte hebben vrijwel alle kinderen een ductus arteriosus. Deze verbinding tussen de longslagader en lichaamsslagader leidt het bloed dat niet door de longen gebruikt wordt om zelf te groeien alsnog naar het lichaam. De ductus sluit meestal in de eerste dagen na de geboorte, als het zuurstofgehalte in de ductus verandert door het zelfstandig ademen van de baby. Soms blijft de ductus echter open. Dat komt vaker voor bij kinderen die te vroeg geboren worden (prematuren).

Onderzoek en diagnose uitklapper, klik om te openen

Een persisterende ductus arteriosus (of open ductus) kun je horen door een typisch hartgeruis. Met een echografie van het hart kun je vervolgens aantonen dat de ductus nog open is. Je kunt de ductus meten en de grootte beschrijven. Door de ductus stroomt er extra bloed van de lichaamsslagader naar de longen. Op de echo kun je zien dat er veel bloed terug komt uit de longen en de linker kamer groter wordt.

Behandeling Persisterende Ductus Arteriosus uitklapper, klik om te openen

Bij te vroeg geboren kinderen kan de ductus soms met medicijnen worden gesloten. Anders kan een ductus op twee manieren worden gesloten: 

Meer informatie uitklapper, klik om te openen

Als uw kind voor onderzoek of behandeling naar het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen komt, krijgt u van ons een map met informatie. Een overzicht van deze informatie vindt u op:

Contact uitklapper, klik om te openen

Hebt u vragen of maakt u zich zorgen? Neem dan contact op met de polikliniek kindercardiologie / kinderhartchirurgie.
088 75 547 00
Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.