Terug

Bloedafname (afdeling Egel)

Op de poli bloedafname (afdeling Egel, receptie 12, 1ste etage) in het WKZ kunt u met uw kind terecht voor bloedafname voor onderzoek (diagnostiek). Ook kunt u hier lichaamsmaterialen, zoals urine en ontlasting van uw kind inleveren.

De polikliniek bloedafname (afdeling Egel) is gespecialiseerd in bloedafname bij (jonge) kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. In de wachtruimte en bij de bloedafname gebruiken we verschillende afleidingstechnieken en hulpmiddelen. 

In de wachtkamer kunnen kinderen nog even de filmpjes over bloedafname van de PRIK! app bekijken. Ook kunnen ze op onderzoek in het egelhuis.

Bij kinderen tot 12 jaar nemen we alleen bloed af als een ouder erbij aanwezig is. Natuurlijk zijn ook jongeren (vanaf 12 jaar) en volwassenen van harte welkom bij onze bloedafname. Naar wens zijn er ook voor hen afleidingsmiddelen.

Bloedafname

 • Voor bloedafname hebt u een volledig ingevuld aanvraagformulier van de arts nodig.
 • U of uw kind meldt zich bij receptie 12. De medewerker van de balie neemt het aanvraagformulier in ontvangst.
 • U en / of uw kind neemt plaats in de wachtruimte.
 • In volgorde van aanmelden wordt u en/of uw kind binnen geroepen in de ruimte voor de bloedafname.
 • Wij streven ernaar om uw kind zo snel mogelijk te helpen. 
 • De afname zelf duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

Het maken van een afspraak is noodzakelijk voor:

Aanleveren monsters van lichaamsmaterialen

 • Materialen om andere lichaamsvloeistoffen dan bloed, bijvoorbeeld (24 uurs-)urine, te verzamelen is te verkrijgen bij receptie 12.
 • U kunt bij receptie 12 ook lichaamsvloeistoffen van uw kind inleveren, zoals urine, ontlasting en sputum.
 • Op het materiaal en het bijbehorende aanvraagformulier moet staan: 
  • afnamedatum + tijdstip 
  • juiste identificatiegegevens.

Meer informatie:  Prik! app en Bloed afnemen

Afleiding tijdens de bloedafname

Bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis doen we er alles aan om de bloedafname zo goed mogelijk te laten verlopen. Hierbij willen we er samen voor zorgen dat uw kind zo min mogelijk last heeft van de bloedafname. Vraag vooral naar de verschillende afleidingsmiddelen. U vindt ze in deze folder. Voor kinderen met (extreme) prikangst maken wij graag een aparte afspraak. Dit kan via telefoonnummer 088 75 544 35.

Prik! app

Bloedprikken is niet fijn. Het is  daarom belangrijk om kinderen goed voor te bereiden op de bloedafname. Wij hebben een app ontwikkeld die hierbij helpt; de Prik! app. Niet alleen wordt door het spelen met deze app duidelijk wat er gebeurt bij een bloedafname, ook leert uw kind spelenderwijs hoe hij er zelf voor kunt zorgen dat de bloedafname zo prettig mogelijk verloopt. 

Contact uitklapper, klik om te openen

De poli bloedafname is geopend op:

 • Maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 17.00 uur.
 • De avondopenstelling op dinsdag is (tijdelijk) vervallen.

Probeer de piekmomenten (dagelijks tussen 08.00 - 10.00 uur) zoveel mogelijk te vermijden. Mocht je toch rond dit tijdstip geprikt moeten worden, in verband met een afspraak later op de ochtend, houdt dan rekening met een langere wachttijd en kom iets eerder.

Patiënten en bezoekers met vragen naar aanleiding van eventuele maatregelen in verband met het nieuwe coronavirus kunnen contact opnemen via telefoonnummer 088 - 755 99 00.

Op officiële feestdagen is de poli bloedafname gesloten (Nieuwjaarsdag, 1ste en 2de Paasdag, 1ste en 2de Pinksterdag, Hemelvaartsdag, Koningsdag, 1ste en 2de Kerstdag). 

Route uitklapper, klik om te openen

Wilhelmina Kinderziekenhuis
Poli bloedafname (afdeling Egel)
Lundlaan 6
3584EA Utrecht

Postadres

Huispostnummer G03.550
Postbus 85090
3508 AB Utrecht

Routebeschrijving