Terug

Hartkatheterisatie (onderzoek)

Hartkatheterisatie (onderzoek)

Bij een hartkatheterisatie wil de dokter meer te weten komen over het hart en bloedvaten van uw kind. Bijvoorbeeld hoe het hart het bloed door de boezems en kamers pompt of hoeveel zuurstof in het bloed zit.

Meer informatie uitklapper, klik om te openen

Waar wordt naar gekeken:

 • Hoe het hart het bloed door de boezems en kamers pompt. We meten de verschillende drukken in het hart van uw kind.
 • Hoeveel zuurstof er in het bloed zit (saturatie meten).
 • Hoeveel bloed het hart per minuut pompt (cardiac output).
 • Hoe het hart en de grote bloedvaten er uit zien en hoe ze hun werk doen. Met contrastvloeistof kunnen we het hart en de bloedvaten van uw kind zien met een röntgenapparaat. We maken hier een filmpje van. Dit heet een angiografie. Ook kan er met contrastmiddel een 3D-afbeelding van het hart gemaakt worden. We kunnen dan goed zien hoe het precies uitziet.

Meer informatie

Als uw kind voor onderzoek of behandeling naar het Kinderhartcentrum komt, krijgt u van ons een map met informatie. Een overzicht van deze informatie vindt u op de  pagina:

Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

Voorbereidingsdag

Bij een geplande opname voor een hartkatheterisatie krijgt uw kind een uitnodiging voor de POS-poli (Pre Operatieve Screening). Hier vinden de voorbereidingen plaats. Bij een niet-geplande opname gebeuren deze voorbereidingen op de verpleegafdeling.U komt met uw kind één dag voordat de hartkatheterisatie plaatsvindt naar het WKZ, meestal naar afdeling Leeuw.

Voor u als ouder

 • Voor u als ouder is de dag van de ingreep vaak een spannende dag met lange wachttijden. Het kan u daarom steun bieden om samen met een voor u vertrouwd persoon te zijn.
 • Bent u zwanger? Dan kan het zijn dat het niet raadzaam is uw kind op de operatiekamer te begeleiden. Meld het op de voorbereidingsdag.
 • Het is belangrijk dat u zelf hebt gegeten als u uw kind begeleidt bij het krijgen van de narcose. U kunt duizelig worden als u een lege maag heeft. U kunt uw kind dan niet (meer) goed steunen.

Voorbereiding op afdeling Leeuw

 • Uw kind krijgt op elke voet met stift een kruisje op een plek waar de hartslag te voelen is. Zo kunnen we na de hartkatheteristaie controleren of het bloed nog goed doorstroomt in het been.
 • Uw kind mag ’s ochtends niet meer eten en drinken. Dat heet nuchter zijn.
 • Uw kind krijgt een operatiejasje aan en een naambandje om. Mogelijk krijgt uw kind een drankje, pilletje of zetpil.
 • Uw kind gaat in een bed naar de wachtruimte van de operatiekamers (holding), samen met u en een pedagogisch medewerker of verpleegkundige.
 • De medewerkers van de operatiekamer komen jullie ophalen en gaan jullie naar de hartkatheterisatie-kamer.

Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen

In de hartkatheterisatie-kamer

 • In de hartkatheterisatie-kamer staat veel apparatuur en een smal bed op één poot, de onderzoekstafel. Boven de onderzoekstafel hangt een grote lamp. Over de tafel heen hangt een groot  röntgenapparaat.
 • Uw kind krijgt vier monitor-stickers op de borst en het bovenbeen geplakt.
 • Ook krijgt uw kind een plakker met daarin een klein lampje op je vinger of teen geplakt.
 • En soms om de bovenarm een band om de bloeddruk te controleren.
 • Uw kind krijgt de narcose met een kapje of een prik of met een  infuus dat uw kind al heeft. Lees hierover meer bij ‘Narcose’.
 • Als uw kind onder narcose is, gaat u terug naar afdeling Leeuw.
 • De dokter gaat de hartkatheterisatie doen.

Het onderzoek

Als uw kind onder narcose is, begint de dokter met de hartkatheterisatie. In de lies (de plek tussen de buik en het bovenbeen) brengt de dokter met een speciale priktechniek een sheath aan in een holle
ader of lichaamsslagader. Een sheath is een plastic buisje van 5 tot 10 cm lang. Als het buisje goed zit, schuift de dokter door dit buisje een dun hol slangetje naar binnen. Dit slangetje noemen we een katheter. Het slangetje komt tot in het hart.

Wil de dokter de rechter harthelft bekijken, dan gaat het slangetje via de onderste holle ader naar de rechterboezem en de rechterkamer. Dan van de rechterkamer naar de longslagader.
Als de dokter de linker harthelft wil bekijken, gaat het slangetje via de slagader (arterie) in de lies naar de lichaamslagader (aorta) en komt uit in de linkerkamer.

Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen

Uitslaapkamer

Na de hartkatheterisatie gaat uw kind in z’n eigen bed naar de uitslaapkamer.

Meestal merken kinderen niet eens dat ze daarheen worden gebracht, omdat ze nog slapen. In de uitslaapkamer mag één van de ouders bij het kind komen zitten. Meestal zijn er meer kinderen met hun ouders.

 • Uw kind heeft de monitorstickers en de saturatiemeter nog steeds om, zo kunnen we uw kind goed in de gaten houden.
 • Op de plek in de lies waar de hartkatheterisatie gedaan is, zit een drukpleister: meestal een safeguard. Dit is een grote pleister met in het midden een doorzichtig ballonnetje dat het wondje van de prik
 • dichtdrukt. Het zorgt ervoor dat het wondje niet gaat nabloeden. De drukpleister kan vervelend aanvoelen. Dat komt omdat het ballonnetje in de lies drukt. De drukpleister mag er meestal na 8 uur af. De verpleegkundige zal er steeds een klein beetje lucht uithalen. Net zolang totdat hij helemaal leeg is. Soms heeft een kind in plaats van een safeguard een drukverband. Dat mag er pas de volgende dag af.
 • Uw kind heeft een infuus. Dit is nodig om vocht en soms medicijnen te geven.
 • Misschien voelt uw kind zich niet zo lekker, is misselijk of heeft pijn in de lies. Zeg het tegen de verpleegkundige als er iets is. Ze kunnen er dan rekening mee houden of extra medicijnen geven.
 • Als uw kind wakker genoeg bent, komt een verpleegkundige jullie halen om terug naar de verpleegafdeling te gaan.

Op de afdeling

 • Wilt uw kind weer drinken en eten, mag dat. Vraag het aan de verpleegkundige.
 • Als uw kind weer goed zelf kan drinken en eten, wordt het infuus afgekoppeld, het lange slangetje wordt er dan afgehaald. Het “naaldje” en het verband blijft wel zitten tot de volgende morgen.
 • Uw kind heeft na een hartkatheterisatie ongeveer zes uur bedrust. Dat betekent dat uw kind moet blijven liggen. Het wondje in de lies kan dan goed dichtgaan. De verpleegkundige controleert regelmatig de bloeddruk, het infuus en de drukpleister. Uw kind blijft tot de volgende ochtend aangesloten aan de monitor om de hartslag en eventueel de saturatie in de gaten te houden.

De uitslag

Nog dezelfde dag komt de kindercardioloog met u praten. Hij vertelt over het verloop van de hartkatheterisatie en wat zijn bevindingen na de hartkatheterisatie zijn. Soms is het nodig de gegevens eerst binnen het team (kindercardiologen, kindercardiochirurgen en cardio-anesthesiologen) te bespreken. De uitslag van die bespreking wordt dan later aan u meegedeeld.

Naar huis

De dag na de hartkatheterisatie mag uw kind meestal weer naar huis. De verpleegkundige verwijdert ’s morgens het infuus. Soms is het nodig om nog een onderzoek te doen, bijvoorbeeld een echo, een ECG (hartfilmpje) of een röntgenfoto te maken. Als alles klaar is, mag uw kind naar huis. Dat is meestal tussen 9.00 en 11.00 uur.

Polikliniekbezoek

Voordat uw kind naar huis gaat, hoort u wanneer uw kind terug moet komen op de polikliniek. 

Leefregels

 • Thuis mag uw kind bijna alles weer gewoon doen. Na een week mag uw kind ook weer naar school.
 • In de eerste week na een hartkatheterisatie kan uw kind beter nog niet gaan sporten.
 • In de lies zit een klein wondje dat moet genezen. Daarom mag uw kind na één dag weer douchen. Na drie dagen mag uw kind weer in bad of zwemmen.
 • Als het wondje in de lies gehecht is, mag de huisarts de hechting na één week verwijderen.
 • Als het wondje gaat bloeden, dient u het goed af te drukken en contact op te nemen met het ziekenhuis.
 • Bij eventuele andere klachten, bijvoorbeeld een zwelling, neemt u dan contact met de huisarts.

Bijwerkingen en complicaties

Mogelijke bijwerkingen van de narcose

 • Tijdens een narcose krijgt uw kind een buisje in de keel, dat helpt om te ademen. Soms heeft uw kind daardoor wat keelpijn of is wat hees na het wakker worden. Dat gaat na een poosje weer over.
 • Door de slaapmedicijnen kan uw kind wat misselijk zijn of moet overgeven. Uw kind kan hiervoor medicijnen krijgen van de verpleegkundige in de uitslaapkamer of op de afdeling.
 • Soms kan het even duren voordat je je weer helemaal de oude voelt. Dit is normaal.

Mogelijke bijwerkingen van de hartkatheterisatie

Na een hartkatheterisatie kan uw kind last hebben van de lies. De plek waar geprikt is, kan pijnlijk zijn. Dit is weer over als het wondje genezen is.

Mogelijke complicaties van de hartkatheterisatie

Zelfs wanneer een medische behandeling helemaal goed is gedaan (“volgens het boekje”), kunnen er problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties. Ook bij een hartkatheterisatie gaan de dingen soms anders dan de bedoeling is. Gelukkig gebeurt dit niet zo vaak.

Wat kan uw kind merken van een complicatie?

 • Als het wondje in de lies weer gaat bloeden, wordt het opnieuw afgedrukt. Is er sprake van teveel bloedverlies, dan krijgt uw kind een bloedtransfusie. Dit komt gelukkig bijna nooit voor.
 • Het kan zijn dat uw kind langer medicijnen nodig heeft. Bijvoorbeeld bij een infectie. Uk kind moet dan langer blijven.

Mogelijke complicaties van de narcose

Ernstige complicaties door de narcose komen tegenwoordig nog maar heel weinig voor.

Wachttijden uitklapper, klik om te openen

Belangrijk

Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Contact uitklapper, klik om te openen

Mijn patiënt doorverwijzen

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken dan kun u contact opnemen met de polikliniek Cardiologie / Hartchirurgie.

088 75 547 00
Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Voor vragen over de hartkatheterisatie, neemt u dan contact op met afdeling leeuw.

Voor andere vragen of advies kunt u bellen met een pedagogisch medewerker via het secretariaat medisch pedagogische zorg:

088 75 542 24
Maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 10.00 uur

Polikliniek

Verpleegafdeling

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Contact

Afspraken

Afspraken en wachttijden

Patiëntgegevens

Voor professionals

Praktisch

hetwkz.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet