Terug

Klompvoet (behandeling)

Met de behandeling van een klompvoet kunnen we direct na de geboorte van een kind starten, het liefst binnen drie tot vijf dagen.

Methode van behandelen

In het Wilhelmina Kinderziekenhuis behandelen we klompvoeten volgens de Ponseti-methode. Dit betekent dat uw kind een aantal weken gips heeft om de stand van het voetje te verbeteren. Iedere week vervangen we het gips.

Op deze manier wordt het voetje iedere week verder gecorrigeerd. Zo komen de gewrichten weer langzaam op de goede plek. Na vier tot acht weken is de gewenste stand van het voetje bereikt.

Aandachtspunten voor het gips

Het gips loopt van de tenen tot hoog in de lies, waarbij de knie 90 graden gebogen is. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat uw kind het gips uitschopt en om te zorgen dat de voet naar buiten blijft staan.

Het volledig drogen van het gips duurt 48 uur. Het is prettig om de eerste paar uur het ingegipste been op een handdoek te leggen, zodat het vocht geabsorbeerd wordt. In de wintermaanden zou u eventueel een kruik bij uw kind kunnen leggen om afkoelen te voorkomen.

Om de bloedsomloop te controleren kunt u op de tenen drukken, waardoor deze wit worden. Wanneer ze weer snel roze worden na het loslaten, is de bloedvoorziening in orde. Mocht dit te lang duren, dan kunt u contact opnemen met de gipskamer.

Als de tenen in het gips 'terugkruipen', staat het voetje niet meer in de gecorrigeerde stand. Het gips wordt uitgeschopt. Neemt u dan contact op met de gipskamer.

Houd het gips schoon en droog. Dit kan betekenen dat u iets vaker de luier moet verschonen. Let er ook goed op dat de luier boven de gipsrand sluit om de beentjes. Om stuwing te voorkomen, is het belangrijk dat de beentjes goed ondersteund worden bij rugligging. Dit kunt u doen door een handdoekje onder de beentjes te leggen. De voeten liggen dan op gelijke hoogte met de knieën. Ligt uw kindje op zijn of haar zij, dan moet u een handdoekje tussen de beentjes leggen. Dit is ook van belang bij het geven van voeding en bij troosten.

Operatie

Om de stand van het voetje zo goed mogelijk te krijgen, is een kleine ingreep nodig. Hierbij wordt de achillespees doorgenomen. Dit gebeurt op de gipskamer. Daarna wordt het voetje van uw kind in de optimale stand ingegipst. Dit gips blijft drie weken zitten, zodat de achillespees in de juiste stand kan genezen.

Brace met schoenen

Als we na drie weken het gips verwijderen, willen we voorkomen dat de voet terugvalt naar de oude stand. Daarom krijgt uw kind een brace met schoenen. De bedoeling is dat uw kind altijd beide schoenen draagt. De schoenen zijn onderling verbonden met een staaf. De gipsverbandmeester stelt de stand van de schoenen op de staaf in.

De stand, naar buiten gedraaid, moet terugval voorkomen. De klompvoet komt in dezelfde stand te staan als het laatste gips. De gezonde voet komt in mindere mate naar buiten gedraaid te staan.

Uw kind draagt tot drie maanden na de operatie 23 uur per dag de schoenen. Totdat uw kind vier jaar is, moet uw kind de brace tijdens het slapen dragen.

Aandachtspunten voor de brace

  • Het is voor uw kind prettig om gladde dunne sokjes te dragen in de schoenen.
  • Zorg dat de hak goed achter in de schoen zit. Het riempje over de enkel moet goed stevig zitten, waardoor de hak goed op zijn plek blijft. Via het hielgat in de schoen kunt u controleren of de hak goed zit. De andere twee riempjes moeten aansluitend vast zitten.
  • Controleer de voeten regelmatig op roodheid en drukplekken.
  • Als de schoenen te klein worden, moet u contact opnemen met de gipskamer. We meten dan opnieuw de maat op om nieuwe schoenen voor uw kind te bestellen.

Resultaat

Met deze behandeling (Ponseti-methode) willen we een goed functionerende, pijnvrije voet ontwikkelen, zodat uw kind normale confectieschoenen kan dragen. Een klompvoet blijft echter altijd een klompvoet. Zo is de kans groot dat een klompvoet kleiner blijft dan een normale voet. Ook is de kuitspier minder ontwikkeld dan normaal, waardoor het been slanker blijft. Dit geeft geen beperking in de gewone dagelijkse activiteiten.

Complicaties en vragen

Neem contact op met de gipskamer als:

  • uw kind het gips uitschopt (tenen kruipen terug in het gips);
  • uw kind stuwingsproblemen of (blauw)verkleuring van de tenen zichtbaar is;
  • uw kind pijn aangeeft zonder aanwijsbare oorzaak;
  • de schoenen van de brace niet meer passen;
  • u vragen of problemen heeft.

Bij problemen mag het gips altijd verwijderd worden op een gipskamer of bij de Spoedeisende Hulp.

Zorgkosten

Het UMC Utrecht maakt ieder jaar afspraken met zorgverzekeraars over de tarieven van zorgkosten. Deze tarieven hebben invloed op de hoogte van uw zorgpremie. Wij vinden het belangrijk dat de tarieven voor u als patiënt zo inzichtelijk mogelijk zijn. Zo kunt u vooraf zien wat uw behandeling bij het ziekenhuis kost. Daarom kunt u hier alle tarieven voor behandelingen van de zes grote zorgverzekeraars bekijken. 

Hebt u vragen?

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken? De gipskamer is telefonisch bereikbaar op 088 75 548 87.

Als u een afspraak wilt maken, hebt u een verwijzing nodig van de specialist van het WKZ of de huisarts.

Meer informatie

In Nederland bestaat een actieve oudervereniging: www.klompvoet.nl. Deze vereniging:

 • geeft informatie;
 • maakt contact tussen ouders mogelijk;
 • behartigt de belangen van ouders en kinderen met een klompvoet.

Polikliniek

Verpleegafdeling

Ziekte

Onderzoek