Terug

Ontspanning

Ontspanning

In en om het WKZ zijn verschillende mogelijkheden om te ontspannen of even uw zinnen te verzetten, zowel voor uw kind als voor u.

In het WKZ zijn tal van mogelijkheden om te ontspannen buiten de verpleegafdeling. Belangrijk is dat de verpleegkundige het altijd weet als uw kind de afdeling af gaat en ook wanneer uw kind weer terug op de afdeling is. Overleg van tevoren met de verpleegkundige als uw kind de afdeling wil verlaten.

Jongeren van 12 jaar en ouder mogen zelf en zonder begeleiding naar alle activiteiten buiten de afdeling.
Kinderen tot 12 jaar mogen naar alle activiteiten als een volwassene met hen mee gaat. Als iemand anders meegaat dan een verpleegkundige, de ouders of een medisch pedagogisch zorgverlener, dan moet u toestemming geven en schrijft de verpleegkundige dit in het verpleegkundig dossier.

Activiteiten op de verpleegafdeling uitklapper, klik om te openen

Verder komen regelmatig in het WKZ de Liedjesfabriek, Deuxcelles, de Berendokters, Dolph de Sneltekenaar, Verhalenvertelster, Goochelen met Ivar, de Regenboogboom, Voorleester en Klaaske de poppenspeelster.
Het programma kunt u bekijken op infotainment. Ook weten de medisch pedagogisch zorgverleners precies wat er die dag te doen is op de afdeling.

Er worden op de afdeling activiteiten georganiseerd voor kinderen die van de arts (nog) geen toestemming hebben om van de afdeling af te gaan.
Cliniclowns zijn er elke dinsdag en donderdag. Ze komen op de afdeling aan het bed van het kind voor afleiding en plezier. Als een kind geïsoleerd wordt verpleegd spelen de clowns voor het raam. De clowns spelen met z’n tweeën en komen alleen bij de kinderen die dat willen. Wilt u of uw kind niet dat de Cliniclowns komen, dan kunt u dit doorgeven aan de medisch pedagogisch zorgverlener. 

Bibliotheek uitklapper, klik om te openen

Het WKZ heeft veel kinderboeken die uw kind kan lenen. De bibliotheek vindt u in de Ronald McDonald Huiskamer op de tweede etage van het WKZ.

Dieren uitklapper, klik om te openen

Om de week, op donderdagmiddag van 14.30 tot 15.30 uur, komen er cavia's, konijnen en andere huisdieren op bezoek in het kindertheater.  Als de dieren komen, hangen er posters in de liften en bij het kindertheater. Ook kondigen we hun komst aan via de televisiezender van het WKZ (WiKi-tv).
De medisch pedagogisch zorgverleners vraagt welke kinderen naar de dieren willen. Als het mag van de behandelend arts, kan uw kind er naartoe. Bezoek van uw kind mag ook mee naar het kindertheater.

Vanzelfsprekend is het belangrijk dat Iedereen de dieren met respect behandelt .

Eigen huisdieren in het WKZ

In het WKZ mag een huisdier op bezoek komen, als:

 • uw kind ernstig ziek is of
 • langer dan twee weken opgenomen is

Wel moet u en de behandelend arts toestemming hiervoor geven. Wilt u een huisdier op bezoek laten komen, neemt u dan contact op met een van de medisch pedagogisch zorgverleners van de afdeling.

Huiskamer uitklapper, klik om te openen

Elke afdeling heeft een huiskamer waar iedereen welkom is. U kunt vrijwel altijd in de huiskamer terecht, behalve als er gezamenlijk geluncht of schoongemaakt wordt. U kunt hier koffie en thee krijgen. Sommige huiskamers hebben een balkon. Voor de veiligheid mogen kinderen alleen onder toezicht van een volwassene op het balkon.

Omdat veel mensen gebruik maken van de huiskamer mag tot 19.00 uur geen televisie aan. Andere ‘huisregels’ vindt u in de huiskamer. Wilt u ons helpen om de patiëntenkamer en de afdelingsruimten netjes te houden?

Ronald McDonald huiskamer uitklapper, klik om te openen

Op de tweede etage van het WKZ vindt u de Ronald McDonald Huiskamer. Dit is een ruimte waar patiënten en familie even in een andere omgeving kunnen zijn. U kunt hier naast televisie kijken, lezen en werken ook gebruik maken van een wasmachine, droger, douche en keuken waar gerechten opgewarmd kunnen worden. Kinderen zijn welkom onder begeleiding van een volwassene. In de huiskamer is speelgoed voor de kinderen. Ook is er een aparte rustkamer. Wilt u kolven, dan kan dat in deze ruimte.
De Huiskamer beschikt ook over een airco-installatie waardoor het aangenaam vertoeven is.

De openingstijden van de huiskamer zijn:

 • maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 21.30 uur
 • zaterdag en zondag van 12.00 tot 21.00 uur

Routebeschrijving

Kindertheater De Hoge Hoed uitklapper, klik om te openen

Het theater De Hoge Hoed is op de begane grond, in de gang achter het restaurant.

Op woensdagmiddag van 14.30 tot 15.30 uur is hier een gratis theater- of activiteitenprogramma. Alle kinderen die zijn opgenomen , hun ouders en bezoek mogen meedoen. De activiteiten in het theater worden aangekondigd op posters in de liften, bij de ingang van de afdeling en in de huiskamer. Ook is het te zien via WiKi-tv, de televisiezender van het WKZ.

WiKi-tv vindt u onder 'ziekenhuisomroepen' en op kanaal 16 van de televisie.

Routebeschrijving

Opnamen tijdens het programma

 • Wilt u niet dat uw kind herkenbaar wordt gefilmd, zeg dit dan voor de activiteit begint tegen de medisch pedagogisch zorgverlener of de coördinator van het kindertheater. Zij zorgen er voor dat u en uw kind niet worden gefilmd.
 • Tijdens het theaterprogramma in De Hoge Hoed maken we televisieopnamen voor gebruik binnen het WKZ. We zenden deze opnamen uit via WiKi-tv en herhalen deze uitzending een week.
 • De kinderen kunnen onder begeleiding zelf de opnameapparatuur bedienen. Als uw kind dit graag wil, vertel dit dan op de ochtend vóór de uitzending aan de medisch pedagogisch zorgverlener.
 • Op verschillende dagen van de week zijn er  vaak activiteiten op de afdeling. De televisieploeg maakt hier soms ook opnamen van die worden uitgezonden via WiKi-tv. 

Kunst uitklapper, klik om te openen

Kunst is belangrijk voor het WKZ. In het WKZ vindt u verschillende kunstwerken. Deze kunst is met zorg gekozen, zodat patiënten, bezoekers en medewerkers zich prettig voelen.

Naar de stad uitklapper, klik om te openen

U kunt vanuit het WKZ gemakkelijk in het centrum van Utrecht komen met het openbaar vervoer. Vanaf het WKZ vertrekt regelmatig een bus naar het Centraal Station in Utrecht.
Informatie over openbaar vervoer staat op het informatiebord bij de ingang van het WKZ.

Spelen uitklapper, klik om te openen

Open Speelkamer

Kinderen vanaf 4 jaar die van hun kamer en de afdeling mogen, kunnen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag naar de Open Speelkamer. Dan organiseren we daar een activiteit. Op woensdag is er geen Open Speelkamer omdat er dan een voorstelling of activiteit in het Kindertheater is.

De activiteiten van de Open Speelkamer passen bij een thema. Op maandag is dat ‘sport en spel’, op dinsdag ‘creatief’, op donderdag ‘podiumkunsten’ en op vrijdag ‘techniek’.

De Open Speelkamer is geopend tussen 14.30 en 16.00. Er mag een ouder mee en ook broertjes en zusjes zijn welkom.  Alleen wel onder begeleiding van een ouder.

Kleine speelkamer

Ook voor kinderen jonger dan 4 jaar zijn er voor iedere afdeling speelkamermomenten. Onder begeleiding van een medisch pedagogisch zorgverlener kunnen jonge kinderen (0-4 jaar) daar spelen.

Er is elke dag open speelkamer van 14.30 tot 15.30 (ma, di, do, vrij). Dan kunnen kinderen hier komen spelen onder toezicht van een medisch pedagogisch zorgverlener. Elke woensdag om die tijd is er een activiteit in hyet kindertheater

 • Er mag één ouder met het kind mee naar de speelkamer
 • In overleg met demedisch pedagogisch zorgverlener kunt u ook zelf met uw kind naar de speelkamer gaan.
 • Speelgoed uit de speelkamer mag niet mee naar de afdeling

Voor meer informatie over de speelkamers kunt u terecht bij de medisch pedagogisch zorgverlener van uw afdeling.

Speeltuin

Op het dak van het WKZ is een speeltuin voor de kinderen die zijn opgenomen en hun bezoek. De speeltuin is de hele week open van 9.00 tot 19.00 uur.

 • Opgenomen kinderen, broertjes en zusjes mogen alleen onder begeleiding van een volwassene naar de speeltuin.
 • Het ziekenhuis is alleen aansprakelijk voor de kinderen die zijn opgenomen .
 • In de speeltuin mag u niet roken en niet eten en drinken.
   

Sporten voor ouders uitklapper, klik om te openen

Ouders waarvan hun kind in het ziekenhuis is opgenomen, staan veelal onder grote spanning en druk. Wij vinden het belangrijk dat ouders ook de nodige ontspanning kunnen krijgen en bieden daarom gratis ouderactiviteiten aan zoals cardiofitness en boksles. Zo is er naast lichamelijke inspanning, ook ontspanning en stressverlichting zodat ouders zich kunnen opladen zonder ver weg te zijn.  

video qr code

In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:

 • Wat: Boksles (onder begeleiding van sportdeskundige) of cardiofitness
 • Wanneer: Iedere donderdag van 18.00 – 21.00 uur
 • Waar: Sport en Bewegingscentrum van het Prinses Maxima Centrum
 • Aanmelden: Kom gewoon binnenlopen of stuur een e-mail naar buddy4neo@umcutrecht.nl

Samen zorgen we voor welzijn in moeilijke tijden!

Stiltecentrum uitklapper, klik om te openen

Als u stilte zoekt of even tot uzelf wilt komen, dan kunt u terecht in het Stiltecentrum op de tweede verdieping van het WKZ. Deze plek biedt dag en nacht ruimte voor rust, bezinning of gebed. Er ligt een gebeden- en gedachteboek om in te schrijven en u kunt er een kaars branden. In de lectuurkast liggen boeken en tijdschriften die u kunt inzien. Het Stiltecentrum heeft ook een islamitische gebedsruimte.

UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen

Er zijn ook nog verschillende dingen te doen in en rond het UMC Utrecht. Zoals een kunstroute of naar het anatomiemuseum.

Wandelen uitklapper, klik om te openen

Botanische tuinen

Kinderen die in het WKZ zijn opgenomen, kunnen op werkdagen samen met hun ouders gratis naar de Botanische Tuinen. De gastvrouwen-/heren in de centrale hal kunnen u aanmelden. De Botanische Tuinen zijn op loopafstand van het WKZ, maar u kunt er ook met de bus komen.

De Botanische Tuinen zijn van 1 maart tot 1 december dagelijks geopend van 10.00 - 17.00 uur. De kassen sluiten om 16.00 uur, het entreegebouw om 16.30 uur.

Johanne Niemeijer Tuin

Wie even tot zichzelf wil komen of even alleen wil zijn in de natuur, kan een wandeling maken in de Johanne Niemeijer Tuin. De tuin ligt tussen het UMC Utrecht en het WKZ in. 

Landgoed Oostbroek

Op loopafstand van het WKZ ligt landgoed Oostbroek. U kunt hier wandelen in een mooie omgeving. Er is een landhuis, een 19-eeuwse oranjerie, een koetshuis, een paar voormalige dienstwoningen en een winkeltje met natuurproducten. U kunt meer informatie vinden op de website van het Utrechts landschap.  

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Contact

Afspraken

Praktisch

hetwkz.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet