Terug

Als uw zwangerschap anders loopt Controles bij de gynaecoloog

Als uw zwangerschap anders loopt
Controles bij de gynaecoloog

Soms stuurt uw verloskundige u door naar de gynaecoloog van het WKZ geboortecentrum. Dit kan zijn omdat de verwijzer vermoedt dat er iets met u of u kind aan de hand is, er rondom een vorige zwangerschap iets niet normaal verlopen is of u al bekend bent met gezondheidsproblemen en u zwanger bent.

Vermoeden dat er iets aan de hand is uitklapper, klik om te openen

Wanneer de verloskundige (of huisarts) vermoedt dat er iets aan de hand is, is het mogelijk dat u door wordt gestuurd naar het WKZ geboortecentrum. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:

Problemen in een vorige zwangerschap uitklapper, klik om te openen

Het kan ook zijn dat uw verloskundige of huisarts u verwijst omdat er rondom een vorige zwangerschap iets niet normaal verlopen is. U hebt bijvoorbeeld een keizersnede gehad, of bent veel te vroeg bevallen, of  kreeg trombose in uw kraambed.  De  verloskundige weet precies in welke gevallen zij u moet verwijzen. Daarover zijn duidelijke afspraken gemaakt met alle gynaecologen in Nederland.

U bent bekend met een gezondheidsprobleem uitklapper, klik om te openen

U bent zwanger en helaas bekend met één van de onderstaande gezondheidsproblemen. Binnen het WKZ geboortecentrum hebben wij hiervoor specifieke poliklinieken. 

Obstetrische High Care (OHC) uitklapper, klik om te openen

Naast de gangbare specialistische verloskundige zorg hebben wij in het WKZ geboortecentrum een zogenaamde OHC-unit. Deze is bedoeld voor:

  • zwangeren met een ernstige ziekte, waarbij ook andere specialisten van het UMC Utrecht betrokken zijn;
  • zwangeren en ongeboren kinderen met ernstige ziektes of aandoeningen (bijvoorbeeld HELLP-syndroom, kinderen met een ernstige hartafwijking of extreme groeivertraging);
  • vroeggeboortes vóór 32 weken.

Wij werken in deze situaties met speciaal opgeleide OHC-verpleegkundigen en bewaken moeder en kind continu met apparatuur. In Nederland verspreid zijn er tien van dergelijke units, die altijd gekoppeld zijn aan NICU's (neonatale intensive care units). Wij werken voor de regio Utrecht.

Mijn baby heeft extra zorg nodig uitklapper, klik om te openen

Als uw baby na de geboorte extra zorg nodig heeft dan wordt uw baby opgenomen op de afdeling neonatologie van het WKZ geboortecentrum. 

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Contact

Afspraken

Afspraken en wachttijden

Patiëntgegevens

Voor professionals

Praktisch