Terug

Ik heb (aangeboren) hartproblemen

Ik heb (aangeboren) hartproblemen

Wilt u zwanger worden of bent u zwanger en hebt (aangeboren) u hartproblemen? Dan hebt u een grotere kans op complicaties tijdens de zwangerschap. Uw behandelend arts stuurt u daarom door naar de gynaecoloog van het WKZ geboortecentrum. In het WKZ geboortecentrum hebben wij speciale hartspreekuren.

Ik wil zwanger worden

Als u een hartafwijking heeft en zwanger wilt worden geven wij u informatie over 

 • wat de zwangerschap in uw geval betekent;
 • wat de risico's voor u en uw baby zijn;
 • of we medicijnen voor u moeten aanpassen.

Als u zwanger bent

Om de kans op complicaties te verkleinen komt u als u zwanger bent vaker dan gemiddeld op controle in het ziekenhuis en we voeren allerlei onderzoeken uit. 

Onderzoeken

Tijdens uw zwangerschap doen wij onderzoeken om u en uw baby goed in de gaten te houden. Voorbeelden van onderzoeken zijn:

 • bloeddruk controle;
 • bloedonderzoek;
 • urineonderzoek:
  We onderzoeken uw urine op aanwezigheid van eiwitten.
 • echoscopisch onderzoek
  hiermee kunnen we de groei van uw baby zo goed mogelijk in de gaten houden. Omdat u bekend bent met een (aangeboren) hartprobleem komt uin aanmerking voor een uitgereide echo. Een kindercardioloog sluit aan wanneer dit nodig is.

Gesprek arts

De arts bespreekt de resultaten van de onderzoeken en geeft advies voor het vervolg van je zwangerschap.

Overleg met cardiologen

Tijdens de controles is er nauw overleg met één van de twee cardiologen die gespecialiseerd zijn in zwangerschap. Gezamenlijk wordt er een persoonlijk en passend plan voor u en uw zwangerschap gemaakt.

In het WKZ Geboortecentrum hebben wij speciale hartspreekuren. Tijdens deze afspraak zit u één van onze twee gynaecologen die gespecialiseerd zijn in hartproblemen. De afspraak is een combinatie van onderzoek, controle en consult waarbij alles op elkaar aansluit. Hierdoor weet u gelijk waar u aan toe bent in het vervolg van uw zwangerschap.

Meer informatie

In de onderstaande link vindt u meer informatie over hartproblemen en zwangerschap 

Contact en vragen

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen? U kunt ons telefonisch bereiken of uw vraag stellen via het online formulier.  Ook kan u een afspraak maken. Dan vertellen we u in een persoonlijk gesprek wat we voor u kunnen betekenen.

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Contact

Afspraken

Afspraken en wachttijden

Patiëntgegevens

Voor professionals

Praktisch