Terug

Klompvoet (ziektebeeld)

Een klompvoet ontstaat door een probleem bij de ontwikkeling van het onderbeen van het kind. Dit geeft vooral bij de voet duidelijk zichtbare afwijkingen. De voet lijkt een beetje op een golfclub. In het Engels heet een klompvoet dan ook een 'clubfoot'.

Symptomen Klompvoet (ziektebeeld)

Bij een klompvoet zijn vanaf de knie de pezen, spieren en gewrichten anders ontwikkeld dan zou moeten.

De afwijkende vormen van een klompvoet zijn:

  • het bovenste spronggewricht (de enkel) staat in een spitsstand (equinus);
  • het onderste spronggewricht staat naar binnen gekanteld (varus);
  • de voorvoet wijst naar binnen, als een komma (adductus);
  • De medische term voor een klompvoet is ‘pes equinovarus adductus’.

De mate van de vormafwijking en de bewegelijkheid van de voet is per kind verschillend.

Behandeling Klompvoet (ziektebeeld)

Met de behandeling van een klompvoet kan direct na de geboorte gestart worden, het liefst binnen 3-5 dagen. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis behandelen we klompvoeten volgens de Ponseti-methode. Dit betekent dat uw kind een aantal weken gips draagt om de stand van het voetje te verbeteren. Daarna krijgt uw kind een brace met schoenen.

Heupecho

Als uw kind drie maanden is, maken we voor de zekerheid een echo van de heupen. We willen hiermee controleren of de ontwikkeling van de heupen normaal is.

Vooruitzichten

Met de behandeling volgens de Ponseti-methode willen we een goed functionerende, pijnvrije voet ontwikkelen, zodat uw kind normale confectieschoenen kan dragen. Een klompvoet blijft echter altijd een klompvoet. Zo is de kans groot dat een klompvoet kleiner blijft dan een normale voet. Ook is de kuitspier minder ontwikkeld dan normaal, waardoor het been slanker blijft. Dit geeft geen beperking in de gewone dagelijkse activiteiten.

Hebt u vragen?

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken? U kunt dan contact opnemen met de gipskamer.

Meer informatie

In Nederland bestaat een actieve oudervereniging: www.klompvoet.nl. Deze vereniging:

  • geeft informatie;
  • maakt contact tussen ouders mogelijk;
  • behartigt de belangen van ouders en kinderen met een klompvoet.

Polikliniek

Verpleegafdeling

Behandeling

Zorgkosten

Het UMC Utrecht maakt ieder jaar afspraken met zorgverzekeraars over de tarieven van zorgkosten. Deze tarieven hebben invloed op de hoogte van uw zorgpremie. Wij vinden het belangrijk dat de tarieven voor u als patiënt zo inzichtelijk mogelijk zijn. Zo kunt u vooraf zien wat uw behandeling bij het ziekenhuis kost. Daarom kunt u hier alle tarieven voor behandelingen van de zes grote zorgverzekeraars bekijken.