Terug

Metabole ziekten

Op de polikliniek metabole ziekten worden kinderen met een stofwisselingsziekte gezien en behandeld. Ook voor onderzoek en diagnose kunnen kinderen hier terecht. Metabole ziekten of stofwisselingsziekten zijn zeldzame erfelijke ziekten waarbij stoffen in lichaamscellen onvoldoende worden aangemaakt en/of afgebroken. De klachten kunnen per ziekte sterk verschillen.

Bijzonder aan de polikliniek

Gezamenlijke spreekuren

In samenwerking met de afdelingen kinderneurologie en diëtetiek zijn er gezamenlijke (multidisciplinaire) spreekuren voor patiënten met:

  • een specifieke stofwisselingsziekte (PKU) of
  • een specifieke behandeling (ketogeen dieet als behandeling voor epilepsie)

Gemeenschappelijke medische afspraak

Voor patiënten met PKU is er een gemeenschappelijke medische afspraak (GMA) onder begeleiding van een metabole arts.

Sylvia Tóth centrum

Het Sylvia Tóth Centrum in het Wilhelmina Kinderziekenhuis is een klinisch dagcentrum voor diagnostiek en follow-up. Een vast team van medisch specialisten werkt samen op specifieke dagen voor verschillende patiëntengroepen. De kinderartsen metabole ziekten zijn nauw bij het centrum betrokken.

Spieren voor spieren kindercentrum

Het Spieren voor spieren kindercentrum in het Wilhelmina Kinderziekenhuis is een klinisch dagcentrum voor diagnostiek en follow-up voor kinderen met een (verdenking op een) spierziekte. Een team van specialisten zien in dit centrum kinderen met een stofwisselingsziekte in de lange keten vetzuuroxidatie.

Expertisecentrum voor erfelijke metabole ziekten

Het WKZ is expertisecentrum op het gebied van erfelijke metabole ziekten. Sommige metabole ziekten zijn zo zeldzaam dat het goed is om de kennis en onderzoek over deze ziekten te bundelen. Een expertisecentrum verricht veel onderzoek om de kennis over deze ziekten te vergroten. Patiënten hebben de zekerheid binnen ons expertisecentrum dat ze behandeld worden door een team met ruime kennis en ervaring op het gebied van deze ziekten. Het team bestaat uit samenwerkende artsen van verschillende specialismen. Bovendien kunnen patiënten deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek als ze dat willen en als hun medische situatie dat toelaat.

Hebt u vragen?

Wilt u een afspraak maken? Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek metabole ziekten hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

U kunt de polikliniek metabole ziekten bereiken op:

Email

of op het telefoonnummer: 088-7554070 

Maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30

Faxnummer

Spoedtelefoonnummer

Voor dringende zaken kunt u bellen van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 16.30 uur: 

Route

De polikliniek metabole ziekten vindt u op de eerste etage van het WKZ, en is bereikbaar via de liften bij de hoofdingang. Hierna volgt de borden "poliklinieken". U kunt zich melden bij receptie 4.

Bezoek aan de polikliniek tijdens COVID-19

Wachttijden

Laatst bijgewerkt: 30-04-2020

In verband met het Corona-virus kunnen wij op dit moment geen juiste informatie ten aanzien van de wachttijden geven.

Dit betreft de gemiddelde wachttijd voor alle patiënten. De wachttijd voor uw individuele patiënt kan hier aanzienlijk van afwijken, afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Onze zorgverleners

Op de polikliniek metabole ziekten zijn verschillende medewerkers werkzaam, zoals:

  • medisch specialisten
  • artsen in opleiding (aios)
  • co-assistenten
  • verpleegkundigen
  • polikliniekmedewerkers

Tips voor het gesprek

Om samen met de arts te beslissen welk onderzoek of behandeling het beste bij u past, kan het helpen de '3 goede vragen' te stellen. Deze vragen zijn:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?

3 goede vragen

Meer informatie

Relevante links

Centrum

Verpleegafdeling

Onderzoek