Terug

Incontinentieteam

Vroeger dacht men dat kinderen alleen in hun broek plasten, omdat er psychologische problemen waren. Nu weten we dat kinderen (5 jaar en ouder) die overdag nat zijn een functionele stoornis van de lagere urinewegen hebben. Voor deze kinderen is urotherapie een uitkomst. Het incontinentieteam geeft urotherapie aan kinderen met blaas- en plasproblemen zoals blaasontledigingsprobleem, incontinentie of blaasvolume beperking en/of urineweginfecties en in ongeveer 50 procent van de gevallen ook gecombineerd met obstipatie. Begeleiding vindt altijd plaats na verwijzing door de kinderuroloog.

Behandeling

Urotherapie is een behandeling waarbij gekeken wordt naar de medische oorzaken in combinatie met gedrag. De behandeling bestaat vooral uit uitleg en instructie aan het kind over plasfrequentie en drinkpatroon. Kinderen leren zelf de aandrang herkennen en daarop te reageren. Ook leren ze hoe ze de bekkenbodemspieren kunnen ontspannen tijdens het plassen. Soms in combinatie met medicamenteuze behandeling van obstipatie en infecties. Naast bovenstaande aspecten moet er ook een gedragsverandering plaatsvinden, waarbij het kind anders en bewuster leert reageren op aandrang en natte incidenten. Herhaling en bekrachtiging zijn dan ook een onderdeel van de therapie.

Behandeling in het WKZ

De behandeling gebeurt zowel poliklinisch als klinisch, dus zonder of met een ziekenhuisopname. Na een uitgebreide screening krijgen de ouders advies en wordt er besproken welke eventuele begeleiding voor hun kind het meest geschikt is.

Goed plassen kun je leren

Learn to be dry

Wetenschappelijk onderzoek

Apps

Voor kinderen die behandeld worden zijn er drie apps ontwikkeld:

 1. De LUTS URO APP is ontwikkeld als ondersteuning voor kinderen vanaf 6 jaar of ouder, die een basis behandeling urotherapie krijgen.
 2. De app LUTS en de MISPISSERS is bedoeld voor kinderen die een intensieve poliklinische blaastraining volgen, gedurende 3 maanden. Tijdens deze training worden het kind begeleid door de urotherapeut blaastrainingsprogramma
 3. De LUTS PLASAKADEMIE is een app die specifiek ontwikkeld is voor kinderen die het blaastraining programma volgen tijdens een 10- daagse opname in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. De app wordt enkel in het ziekenhuis zelf aangeboden en is niet vrij te verkrijgen.

Contact uitklapper, klik om te openen

Hebt u vragen over urotherapie? Neem dan contact op met het nummer hiernaast of stel uw vraag per mail:

incoteamwkz@umcutrecht.nl

088 75 541 11

Wachttijden uitklapper, klik om te openen

Belangrijk Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Onze zorgverleners uitklapper, klik om te openen

Het incontinentieteam bestaat uit vijf urotherapeuten.

 • Anka Nieuwhof (coördinator)
 • Lottie Peerdeman
 • Edith Dekker
 • Welmoed Roolvink
 • Martine Kooij

Het incontinentieteam werkt nauw samen met de afdeling urologie van het WKZ.

Tips voor het gesprek uitklapper, klik om te openen

Om samen met de arts te beslissen welk onderzoek of behandeling het beste bij u past, kan het helpen de '3 goede vragen' te stellen. Deze vragen zijn:

 • Wat zijn mijn mogelijkheden?
 • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
 • Wat betekent dat in mijn situatie?

3 goede vragen

Meer informatie uitklapper, klik om te openen

Polikliniek

Verpleegafdeling