Terug

Betere zorg door onderzoek

In het Wilhelmina Kinderziekenhuis zien we elke dag hoe bijzonder kinderen zijn. Kinderen zijn nog volop in ontwikkeling, zowel lichamelijk als sociaal en psychisch. De ziektebeelden kunnen afwijken van ziektebeelden bij volwassen en kinderen reageren vaak anders op behandelingen dan volwassenen. 

Daarom zijn we in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) gespecialiseerd in zorg voor kinderen. Als onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Utrecht doen we constant onderzoek naar verschillende soorten ziekten bij kinderen. Zo leren we door middel van het onderzoek steeds meer over de ziektebeelden van kinderen. En kunnen we deze beter behandelen door effectievere behandelmethodes. Methodes die niet alleen de kinderen op dat moment helpen. Ook is er veel aandacht voor de ontwikkeling van deze kinderen in de toekomst, samen met hun ziektebeeld en de gevolgen van hun ziek zijn. 

Werken met kinderen en het blijven zoeken naar betere behandelingen in de zorg aan kinderen, dat is de drijfveer van elke onderzoeker. Niet alleen voor de zorg van vandaag, maar ook de kwaliteit van hun leven in de toekomst. Op deze pagina vertellen verschillende medewerkers uit het WKZ en het UMC Utrecht over hun rol in onderzoek en het verbeteren van zorg voor kinderen. 

Onderzoek en levensloopzorg voor kinderen

Kinderen van nul tot achttien jaar. Dat is de groep waar de kindergeneeskunde zich van oudsher op richt. ‘Eigenlijk is dat gek’, stelt hoogleraar Kinderlong­ziekten Kors van der Ent van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Kors van der Ent vertelt over levensloopzorg voor kinderen.

Verschillende onderzoekslijnen

In het WKZ werken we elke dag aan onderzoek om onze voorsprong te houden. We richten ons met  onderzoek op de volgende patiëntgroepen:

  • Kinderen met problemen vóór of kort na de geboorte, zoals te vroeggeboren kinderen.
  • Kinderen met zeldzame erfelijke of aangeboren aandoeningen, zoals aangeboren hartafwijkingen.
  • Kinderen met ernstige ontstekingsziekten, zoals reuma of taaislijmziekte.
  • Kinderen met kanker  

Onderzoek kinderreuma Nico Wulffraat

Toekomst van kindergeneeskunde: aansluiten bij hun wereld

Wat betekent de ziekte voor de patiënt en welke oplossing kan voor hem werken?  Dat is de focus van onderzoek naar jeugdreuma. Om beter aan te sluiten bij de wereld van kinderen met kinderreuma is de Kinderreumapatiëntenraad opgericht. Nico Wulffraat, hoogleraar kinderreumatologie is aan het woord. 

Onderzoek Neonatologie Manon Benders

Winst aan het begin is winst voor het hele leven

De onderzoeksgroep van Manon Benders – hoogleraar neonatologie ­ richt zich vooral op hersenonderzoek bij baby’s. De laatste drie maanden van de zwangerschap zijn namelijk heel belangrijk voor de hersenontwikkeling. Tussen de dertigste en veertigste week ontwikkelt het brein zich van glad naar de typische kronkelige walnootvorm. 

Onderzoek Kinderlongziekten Kors van der Ent 

CF is in de nabije toekomst geen dodelijke ziekte meer 

‘Tegen de tijd dat ik 65 ben, is 
CF geen dodelijke ziekte meer voor de kinderen die dan met de ziekte worden geboren.’ Dat zegt  hoogleraar Kinderlongziekten Kors van der Ent. ‘Ik realiseer me hoe bijzonder dat is, want toen ik als kinderarts begon, haalden kinderen met CF niet de volwassen leeftijd.

Onderzoek kindercardiologie Gabriëlle van Iperen

De band die je krijgt met je patiënt

Laten zien wat je doet, meten wat je doet en evalueren wat je doet, daar hebben patiënten recht op. Dat stelt Gabriëlle van Iperen, afdelingshoofd Kindercardiologie. ‘Met die evaluatie bedoel ik ook dat we kinderen volgen, dat we van hen leren om het steeds beter te doen.’ 

Onderzoek en Vrienden UMC & WKZ

Voor onderzoek is veel geld nodig. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis heeft haar eigen fondsenwerving: Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis. 

We ondersteunen  onderzoek dat gericht is op het verbeteren van de behandeling en begeleiding van kinderen. Uw steun is hierbij hard nodig!

Meer informatie

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en nieuws binnen de verschillende onderzoekslijnen van het WKZ dan vindt u hieronder de meer informatie. Let op, u wordt doorverwezen naar het Engelstalige researchdeel 'Child Health' van de UMC Utrecht website. 

Contact

Voor informatie kunt u contact opnemen met:

Anneke van der Brug
Speerpuntcoördinator Child Health
​childhealth@umcutrecht.nl