Terug

Choane atresie opheffen

Choane atresie is een aangeboren afwijking waarbij de neus achterin dicht is, waardoor er geen lucht meer via de neus naar de longen kan. Daardoor is een operatie noodzakelijk.

Mijn patiënt doorverwijzen

Meer informatie

Choane atresie is een aangeboren aandoening waarbij de openingen achter in de neus gesloten zijn, bijvoorbeeld door extra bot of door een vliesje. Wanneer uw kind een afsluiting heeft van beide neusholtes, opereren we het enkele dagen na de geboorte. We brengen uw kind daarbij volledig onder narcose. De operatie doen we via de neus. We verwijderen het extra bot en openen de vliezige afsluiting. Een week na de operatie voeren we een neusinspectie uit (onder narcose) om eventueel ontstekingsweefsel weg te halen.

Heeft uw kind een enkelzijdige afsluiting? Dan opereren we meestal pas op de leeftijd van twee jaar. Dat hangt ook af van de klachten die uw kind heeft.

Resultaat

Het succespercentage van deze operatie is erg hoog. Vaak is het echter wel nodig om één week na de operatie nogmaals een neusinspectie onder narcose uit te voeren. Daarbij kunnen we ontstekingsweefsel of littekenweefsel verwijderen. 

Tijdens de behandeling

De operatie vindt plaats in het WKZ. Op de operatiekamer zijn meerdere personen aanwezig. Beide ouders kunnen mee naar de ruimte die voor de operatiekamer ligt. Daarna kan een van de ouders ook mee naar de operatiekamer. Er zijn hier veel mensen aanwezig, zoals de anesthesist, kno-arts, artsen in opleiding en ondersteunend personeel. De ouder mag blijven tot het kind in slaap is gevallen. 

Uw kind krijgt op de operatiekamer een infuus waardoor het slaapmiddel komt of wordt in slaap gebracht met een kapje op het gezicht. Tijdens het in slaap vallen kan uw kind onrustig worden en flink bewegen. Dit hoort bij het in slaap vallen. U kind herinnert zich hier later niets van. Tijdens de ingreep kijken we met een kleine camera in de neus en maken we met een schaartje of boortje de opening achter in de neus. De ingreep duurt ongeveer anderhalf uur.  

Na de behandeling

Als alles goed gaat, kan uw kind meestal na een paar dagen naar huis. Pasgeborenen moeten eerst weer leren drinken; dat kost meestal wel een paar dagen. Verder moet u als ouders leren om de neus te druppelen met zout water. Dit is nodig om de neus open te houden. De verwachting is dat de nieuwe openingen voldoende ruim zijn om weer goed te ademen.

Soms gaan de openingen weer dicht door ontstekingsweefsel. Daarom plannen we na een week een neusinspectie. Eventueel kunnen we daarbij littekenweefsel of ontstekingsweefsel verwijderen. Na de ingreep komt de kno-arts bij u langs om de uitslag en verloop van de ingreep te vertellen. Er volgt altijd een poliklinische controleafspraak na de opname. 

Mogelijke complicaties

Zelfs als een onderzoek helemaal goed is gedaan (“volgens het boekje”), kunnen er problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties. Bij deze ingreep kan een nabloeding optreden. Het kan zijn dat uw kind dan opnieuw onder narcose moet.  

Leefregels

Na de behandeling moet uw kind meestal nog doorgaan met het spoelen van de neus met een zoutoplossing. Ook kunnen er antibioticadruppels voor in de neus worden gegeven.

Mogelijke bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen van het spoelen van de neus of druppelen. Er kan wel oud bloed met spoelen terugkomen. Maar dit is ook de bedoeling van het spoelen.

Hebt u vragen?

Hebt u vragen? Of wilt u een afspraak maken? De polikliniek kno is te bereiken op:

088 75 549 02. Maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 17:00

Adres

Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMC Utrecht)
Polikliniek kno
Lundlaan 6
3584EA Utrecht

Postadres

Huispostnummer KJ 01.521.0
Postbus 85090
3508 AB Utrecht

Polikliniek

Verpleegafdeling

Ziekte