Terug

Wetenschappelijk onderzoek

Om de kwaliteit en effectiviteit van de zorg te kunnen blijven verbeteren, besteedt het CF-centrum veel aandacht aan wetenschappelijk onderzoek. Het CF centrum heeft een succesvol onderzoeksprogramma gericht op de ontwikkeling van ‘personalized medicine’, inmiddels zeer bekend in binnen- en buitenland.

De gegevens van het wetenschappelijk onderzoek presenteren we meerdere malen per jaar op (inter)nationale CF congressen en symposia en publiceren we in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften.

Het CF-centrum onderhoudt één gezamenlijke database voor alle CF-patiënten, deze wordt o.a. gebruikt voor aanlevering van gegevens aan de NCFS voor de landelijke CF registratie of voor wetenschappelijk onderzoek.

Het CF centrum heeft een succesvol onderzoeksprogramma binnen het HIT-CF 2.0 programma, gericht op de ontwikkeling van medicijnen op maat, ‘personalized medicine’, inmiddels zeer bekend in binnen- en buitenland.

Er is één afdeling voor klinisch onderzoek (clinical trial unit) van waaruit alle clinical trials worden gecoördineerd en uitgevoerd. Als CF-centrum willen we graag ook kleinschalige studies gaan doen voor patiënten met zeer zeldzame gen mutaties.

Het CF-centrum werkt nauw samengewerkt met de CF-unit binnen het Hubrecht laboratorium, een groot oonderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Minidarmpjes (Regenboogonderzoek)

Met cellen uit de darm (stamcellen) maken we in het laboratorium minidarmpjes (organoïden). We nemen de cellen af met een darmbiopt. Met behulp van minidarmpjes kunnen we uitzoeken welke medicijnen bij een specifieke CF-patiënt goed gaan werken en welke niet.

Bekijk de video over de minidarmpjes en de video over het darmbiopt voor meer informatie. Tevens kunt u hier  meer informatie lezen in het alumnimagazine van de Universiteit Utrecht.

Informatie over de minidarmpjes

Informatie over het darmbiopt