Terug

EEG

EEG

Patiëntfolder

Informatie voor ouders

Uw kind komt voor een onderzoek, behandeling of ingreep naar het ziekenhuis. Ieder kind en iedere ouder beleeft dit op zijn eigen manier. Het kan zijn dat er sprake is van spanning of onzekerheid. U en uw kind krijgen te maken met een nieuwe wereld, nieuwe mensen en onbekende situaties. Wij vinden het belangrijk om u en uw kind hierbij goed te begeleiden.

Deze folder is bedoeld om uw kind voor te bereiden. Maar ook om u te informeren over wat er gaat gebeuren. Als jullie weten wat jullie te wachten staat, geeft dat een gevoel van zekerheid en vertrouwen.

Een deel van de voorlichting gebeurt in het ziekenhuis. De arts bespreekt met u, en als het mogelijk is ook met uw kind:

 • Waarom uw kind dit onderzoek, deze behandeling of ingreep krijgt
 • Hoe we dit onderzoek, deze behandeling of ingreep doen

Thuis stellen kinderen vaak meer vragen dan in het ziekenhuis. Uw kind vertrouwt u. Daarom kunt u het beste uitleggen wat er gaat gebeuren. U weet welke informatie uw kind begrijpt en kan verwerken. Deze folder helpt u bij de voorbereiding.

Lees de folder éérst zelf. Zodat u goed weet wat er gaat gebeuren. U kunt de tekst daarna voorlezen of in uw eigen woorden navertellen. Oudere kinderen kunnen natuurlijk zelf (mee)lezen. Bespreek achteraf samen of alles duidelijk is. Schrijf eventuele vragen op, zodat jullie die nog kunnen stellen in het ziekenhuis.

Verderop staan tips hoe u uw kind kunt voorbereiden en begeleiden bij het onderzoek, de behandeling of de ingreep.

Jongeren en WGBO: jouw rechten in de medische zorg

https://www.hetwkz.nl/nl/voorlichting/jongeren-en-wgbo/folder wgbo qr code

Een onderzoek in een ziekenhuis kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Wij vinden het belangrijk u en uw kind hierbij goed te begeleiden. Uw kind voelt zich misschien niet goed of heeft zelfs pijn. Het krijgt te maken met verschillende behandelaars en allerlei medische termen.

Deze informatie is bedoeld om uw kind voor te bereiden op het onderzoek. Maar ook om ú te informeren over wat er gaat gebeuren. Begrijpelijke informatie is van groot belang. Als je weet wat je te wachten staat, geeft dat een gevoel van zekerheid en vertrouwen.

Een deel van de voorlichting gebeurt in het ziekenhuis. De arts bespreekt de volgende zaken met u, en als het mogelijk is ook met uw kind:

- Waarom uw kind dit onderzoek krijgt

- Hoe we dit onderzoek doen

Thuis stellen kinderen vaak meer vragen dan in het ziekenhuis. Uw kind vertrouwt u. Daarom kunt u het beste uitleggen wat er gaat gebeuren. Deze folder helpt u daarbij. U weet het best welke informatie uw kind begrijpt en emotioneel kan verwerken.

Lees de informatie éérst zelf. Zorg dat u goed weet wat er gaat gebeuren. U kunt de tekst daarna voorlezen of in uw eigen woorden navertellen. Of uw kind leest de tekst zelfstandig. Bespreek in elk geval samen of alles duidelijk is.

Achterin staat hoe u uw kind kunt voorbereiden en begeleiden bij het onderzoek.

WGBO-informatie voor jongeren vanaf 12 jaar

Een onderzoek in het ziekenhuis kan vervelend zijn. Je krijgt te maken met verschillende artsen, assistenten en verpleegkundigen. Je hoort ook allerlei medische termen. Wij willen je zo goed mogelijk voorbereiden op het onderzoek. Lees daarom deze folder goed door. Als je weet wat er gaat gebeuren, ben je meestal minder zenuwachtig. Je ouders lezen deze folder ook. Vraag of ze kunnen uitleggen wat je niet snapt.

Wie beslist: jij, je ouders of samen?

Wat is het beste voor je als je ziek bent? Wie beslist dat eigenlijk? Moet er rekening gehouden worden met jouw mening? Dat staat in een speciale wet: de Wet op de Geneeskundige Behandelings Overeenkomst (WGBO).

Ben je ouder dan 12 jaar

Dan moet de dokter ook aan jou vragen of je het goed vindt wat hij gaat doen. Jij en je ouders moeten allebei toestemming geven. Maar als jij het niet eens bent met je ouders? Hoe gaat het dan? Ook dat staat in deze wet. Lees er meer over op www.jadokterneedokter.nl

Ben je ouder dan 16 jaar

Dan beslis je zelf. Dan is alleen jouw toestemming nodig. Maar moet de arts dan wel informatie over de behandeling geven aan je ouders? Lees er meer over op www.jadokterneedokter.nl

Tips

 • Neem iemand mee naar het ziekenhuis. Je vader, moeder of iemand anders die je vertrouwt.
 • Praat met je ouders, broers, zussen, vrienden en vriendinnen over wat er gaat gebeuren in het ziekenhuis.
 • Schrijf je vragen op, dan vergeet je ze niet. Bij je volgende bezoek aan het ziekenhuis kun je ze stellen.

Wil je meer weten?

www.hetwkz-kind.nl

www.hetwkz.nl

www.umcutrecht.nl

www.opeigenbenen.nu

Een onderzoek van je hersenen: EEG (Electro Encephalo Grafisch onderzoek)

Je komt naar ons ziekenhuis voor een onderzoek: een EEG. Dat is een onderzoek van je hersenen. Je hersenen zenden de hele tijd berichtjes uit. Dat noemen we signalen. De dokter kan deze signalen gewoon door je schedel en je haren heen meten.

EEG is een afkorting van:

Electro = electrische activiteit

Encephalo = hersenen

Grafie = het opschrijven van gegevens

We meten dus de werking van jouw hersenen en schrijven dit op in een soort grafiek.

Met een EEG kan de dokter onderzoeken wat de oorzaak is van jouw klachten.

Het onderzoek duurt ongeveer één tot anderhalf uur.

Een EEG maken kan op sommige momenten pijnlijk zijn.

Er mag iemand bij je blijven tijdens het EEG. Je vader, moeder, of iemand anders die je graag bij je hebt.

Voor een EEG kom je naar de afdeling Klinische Neurofysiologie.

Locatie WKZ - 1e verdieping - receptie 16

Je hersenen en je zenuwstelsel

Het zenuwstelsel speelt een belangrijke rol in je lichaam, bij alles wat je doet en wat je voelt. Zenuwen zijn eigenlijk net autowegen. Auto’s rijden van het ene naar het andere punt. Je zenuwen geven op dezelfde manier berichtjes door. Dat noemen we signalen. Die signalen ‘reizen’ heen en weer tussen je hersenen en je spieren. Daardoor kun je bewegen, voelen, zien horen, ruiken en proeven.

Als er op de autoweg een file is, rijdt het verkeer langzamer. Soms staat het zelfs helemaal stil. Dat kan ook in je lichaam gebeuren als de signalen van en naar je hersenen vastlopen. Dan kun je bijvoorbeeld niet goed meer zien of horen. Of je kunt een bepaalde beweging niet goed meer maken.

Het zenuwstelsel bestaat uit:

 • de hersenen
 • hersenstam
 • ruggenmerg

De hersenen

Je hersenen zitten in je hoofd, onder je schedel. Ze werken heel ingewikkeld. Je hersenen zorgen ervoor dat er van alles in je lichaam gebeurt. Bijvoorbeeld dat je kunt zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Ze regelen ook dat je kunt bewegen en dat je temperatuur goed blijft. En je kunt er natuurlijk mee nadenken en dingen onthouden. Je hersenen zorgen er ook voor dat jij je blij, boos of verdrietig voelt.

Hersenstam

De hersenstam is het onderste gedeelte van je hersenen. Het is de automatische piloot van je lichaam. De hersenstam regelt de dingen die je lichaam doet zonder dat je er over na hoeft te denken. Bijvoorbeeld ademhalen en je bloeddruk regelen. Je hersenstam zorgt er ook voor dat je lichaam eten en drinken goed verwerkt.

Ruggenmerg

Het ruggenmerg bestaat uit een dikke bundel zenuwen. Die zenuwen zijn de hoofdverbinding tussen je hersenen en de rest van je lichaam. Ze lopen door je wervelkolom, van je nek tot je stuitje. Zenuwen zorgen ervoor dat alle signalen uit je lichaam naar je hersenen gaan. Je hersenen zetten de signalen om in een actie in je lichaam.

Bijvoorbeeld:

 • Je stoot je grote teen.
 • Via de zenuwen in je grote teen gaat er een signaal naar het ruggenmerg.
 • Via het ruggenmerg gaat het signaal naar je hersenen.
 • Je hersenen geven dan weer een signaal terug naar verschillende delen van je lichaam.
 • Jij trekt je voet terug, grijpt hem vast met je hand en de tranen springen in je ogen. Dat gaat allemaal vanzelf.

Om de hersenen en het ruggenmerg zitten beschermende vliezen, en een waterige vloeistof: hersenvocht.

Dit hersenvocht doet twee dingen:

 • Het beschermt de hersenen en het ruggenmerg.                                                   
 • Het vervoert voedingsstoffen en afvalstoffen.

Wil je meer weten?

Kijk dan op

www.hetwkz-kind.nl

www.hetwkz.nl

www.umcutrecht.nl

www.kindenziekenhuis.nl

www.jadokterneedokter.nl

Heb je nog vragen?

 • Schrijf ze op, dan kun je ze niet vergeten. Je kunt ze stellen als je in het ziekenhuis bent.
 • Voor vragen over een EEG, kun je bellen met de afdeling Klinische Neurofysiologie: 088 75 546 82
 • Voor andere vragen of advies kun je bellen met een pedagogisch medewerker via het secretariaat Pedagogische Zorg:

-Telefonisch: kantoordagen van 09.00 - 16.00 uur, 088 75 754 24

-Per mail: pedagogischspreekuur@umcutrecht.nl

-Persoonlijk: kantoordagen van 13.30 -14.30 uur, 4e verdieping, richting sportdakterras, eerste deur links na de klapdeur

Je ouders kunnen deze nummers ook bellen.

Hoe werkt het EEG-apparaat

Tijdens een EEG meten we jouw hersenactiviteit. Dat kun je zien op een beeldscherm. Bij het onderzoek gebruiken we elektroden en een EEG-apparaat. Een elektrode is een metalen dopje met een draad er aan. Dit is verbonden met het EEG-apparaat, dat is een soort computer. Deze elektroden zijn even een soort boodschap-pers of internetkabeltjes. Ze geven aan de computer door wat er in jouw hersenen gebeurt.

Op het beeldscherm zijn allemaal lijntjes te zien. Dit zijn de signalen die je hersenen uitzenden. Door deze lijnen goed te bestuderen, kunnen we zien wat er in je hersenen gebeurt.

Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

Vóór het EEG

Wat moet je van tevoren weten?

De dag vóór het onderzoek moet je goed je haren wassen. Daarna mag je geen gel of haarlak meer gebruiken. Schoon haar en een schone hoofdhuid zorgen ervoor dat het onderzoek gemakkelijk gaat. Je haar mag niet nat zijn tijdens het onderzoek.

Kom je van thuis, neem dan mee …

 • Vertrouwd speelgoed of een (voor)leesboek
 • Iets te drinken

Tips

Neem iemand mee naar het onderzoek. Hij of zij kan je helpen als je bang bent of pijn hebt. Hieronder staan meer tips. Bespreek van tevoren wat jij graag wilt.

 • Probeer aan iets leuks te denken. Bedenk met je ouder een verhaal of maak vakantieplannen. 
 • Probeer van tevoren zoveel mogelijk te ontspannen: doe samen een ontspanningsoefening. Bijvoorbeeld afwisselend spieren aanspannen en ontspannen.
 • Als je niet zoveel bezig wilt zijn met wat er tijdens het onderzoek gebeurt, neem dan een knuffel of een (voorlees) boek mee om je af te leiden van het onderzoek.
 • Rustig ademhalen kan helpen als je bang bent of pijn hebt. Diep inademen door je neus, tot drie tellen en dan weer uitblazen. Doe dit alleen tijdens de voorbereidingen. Als we meten moet je stilliggen
 • Misschien vind je het fijn om een hand vast te houden.
 • Gebruik je Mijn Ziekenhuispaspoort*? Zorg er dan voor dat je jouw wensen doorgeeft..
 • Gebruik je Mijn Ziekenhuispaspoort* niet? Bedenk dan van tevoren wat jij wilt. Bijvoorbeeld bij het weghalen van de kleefpasta.
 • Heb je ergens last van? Heb je pijn? Of lig je bijvoorbeeld niet goed? Vertel dit dan altijd. Dan kijken we wat we daar aan kunnen doen.
 • Als je iets wilt weten of iets niet snapt, mag je het altijd vragen.

* Mijn Ziekenhuispaspoort is een app voor op je telefoon waarmee je wensen kunt doorgeven over wat jou helpt als je pijn hebt of bang bent. De mensen in het ziekenhuis kunnen jouw wensen tijdens een afspraak zien als je dat nodig vindt, bijvoorbeeld voordat je een prik krijgt. Zij kunnen dan rekening houden met jouw wensen, zonder dat je het steeds weer hoeft te zeggen. De pedagogisch medewerker kan je hier meer over vertellen.

Voor ouders: voorbereiding en begeleiding

Hoe kunt u uw kind voorbereiden?

Hieronder staan algemene adviezen. U kunt zelf inschatten wat bij uw kind past.

 • Kies een rustig moment voor de voorbereiding. Bijvoorbeeld niet vlak voor het slapen gaan. Zorg dat er tijd is voor uw kind om vragen te stellen.
 • Begin bij jonge kinderen niet te vroeg met voorbereiden. Ze hebben een ander tijdsbesef dan volwassenen. Jonge kinderen leven in het ‘hier en nu’. Een paar dagen van tevoren is meestal vroeg genoeg. Zorg wel dat er voldoende tijd is om er nog eens op terug te komen. Herhaling is belangrijk. Bij oudere kinderen kunt u wat eerder beginnen.
 • Laat uw kind de informatie navertellen aan uzelf of aan anderen. Zo merkt u of alles begrepen is.
 • Vraag hoe uw kind tegen het onderzoek aankijkt en hoe het zich voelt. Uw kind kan bang zijn of pijn hebben. Bespreek thuis alvast wat uw kind kan helpen. Bijvoorbeeld een hand vasthouden.
 • Betrek de andere kinderen van het gezin bij de voorbereiding. Dan weten zij ook wat er met hun broertje of zusje gaat gebeuren.

Wat vertelt u en hoe

 • Kies woorden die uw kind begrijpt, vertel zo eenvoudig mogelijk. Sluit aan bij zijn/haar belevingswereld.
 • Vraag wat uw kind al weet over het onderzoek.
 • Let erop dat uw kind de informatie goed begrijpt en verwerkt. Vooral jonge kinderen kunnen gaan fantaseren over het ziekenhuis.
 • Geef vooral bij jonge kinderen niet alle informatie tegelijk.
 • Leg geen nadruk op nare dingen, maar vertel er wel eerlijk over.
 • Vertel alleen over wat uw kind bewust meemaakt tijdens het onderzoek. Dus over alles wat het ziet, voelt, hoort, ruikt en proeft.
 • Laat dingen zien als u over het ziekenhuis vertelt. Doktersspulletjes bijvoorbeeld. Of gebruik boeken en internet. Via www.hetwkz-kind.nl kan uw kind alvast een kijkje nemen in het ziekenhuis.

Hoe kunt u uw kind begeleiden?

Ga met uw kind mee naar het onderzoek. Of vraag een ander vertrouwd persoon dit te doen. Uw aanwezigheid geeft steun en veiligheid. U kunt voor afleiding zorgen – bespreek thuis al hoe u dat het beste kunt doen. Neem lievelingsspeelgoed, een knuffel en/ of een (voorlees)boek mee.

U mag verwachten dat tijdens het onderzoek duidelijk wordt verteld wat er gebeurt. Stel gerust vragen als u of uw kind iets niet begrijpt. Hebt u extra advies nodig voor de voorbereiding of begeleiding van uw kind? Dan kunt u contact opnemen met een pedagogisch medewerker van het WKZ, via het Secretariaat Pedagogische Zorg:

Tips voor uzelf

 • Blijf tijdens het onderzoek zo rustig mogelijk. Dat maakt uw kind ook rustiger.
 • Richt uw aandacht op uw kind. Zorg dat uw kind er ook bij betrokken blijft als u met de arts of verpleegkundige praat. Zo geeft u uw kind de aandacht die het nodig heeft.
 • Een goede voorbereiding zorgt voor minder spanning en onverwachte situaties. Toch kan uw kind zich anders gedragen dan u verwacht of gewend bent. Uw kind kan stil worden, of juist druk, of huilerig. Thuis of tijdens het onderzoek. Geef hier aandacht aan en maak het bespreekbaar. Uw kind voelt zich daardoor gesteund en begrepen.

Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen

Hoe maken we een EEG?

Het onderzoek gebeurt in een behandelkamer. Je ligt op een onderzoeksbank. Je ouders mogen bij je blijven. Een laborant doet het onderzoek. Hij vertelt je steeds wat hij doet.

Het EEG maken bestaat uit twee onderdelen.

De elektroden op je hoofd plakken ( ±30 minuten)

 • Met een rood of blauw potlood zet de laborant 25 kruisjes op je hoofd. Dat kriebelt een beetje. Deze kruisjes zet hij niet zomaar ergens neer, maar hij meet steeds heel precies de afstanden tussen de kruisjes.
 • Hij maakt alle 25 plekjes schoon met een wattenstaafje met scrubpasta. Dit is een soort zalf met hele kleine korreltjes erin.
 • Zodra dit klaar is, plakt hij op elk kruisje een elektrode.
 • De elektroden kunnen we op twee manieren opplakken:

-Met kleefpasta, dit is dik en lijkt een beetje op boter. Deze kleefpasta doen we op de elektrode en drukken hem dan op je hoofd. Om de elektrode goed vast te zetten doen we er een plukje haar overheen. Op de plekken op je hoofd waar geen haar zit, gebruikt de laborant een pleistertje.

-Met een soort lijm. Dit ruikt niet lekker en kan koud aan-voelen. We houden de electrode op je hoofd en plakken deze vast met lijm. Om de elektrode goed vast te zetten doen we er een plukje haar overheen. Met wat koude lucht blazen we de lijm snel droog. De laborant verteld van tevoren welke manier hij gebruikt en waarom.

 • Ook op je linkerarm krijg je een elektrode. Die is bedoeld om je hartslag te meten.
 • Als alle elektroden geplakt zijn, controleert de laborant of de computer van alle elektroden de signalen goed door krijgt.
 • Is alles in orde? Dan beginnen we met meten.
 • Is het nog niet in orde? Dan zijn er twee manieren om te zorgen dat een elektrode de signalen wel goed doorgeeft:

-De laborant maakt de elektrode een beetje los en gaat opnieuw met de scrubpasta over je hoofdhuid.

-De laborant spuit wat gel op je hoofdhuid via het gaatje in de elektrode. Dit gebeurt met een stompe naald. Het kan een onprettig gevoel zijn, het krast over je hoofdhuid. De laborant controleert of alle elektroden goed contact maken met je hoofdhuid. Dan pas krijgt de computer de signalen goed door.

 • Als alle elektroden goed zitten doet de laborant soms nog een haarnetje over je hoofd. Dan blijven de elektroden goed zitten.
 • Daarna begint de laborant met meten.

Het meten van je hersenactiviteit (20 - 30 minuten)

Tijdens het onderzoek moet je goed stil liggen. Zo kunnen we alle signalen goed opvangen.

Soms moet je wat kleine opdrachtjes uit voeren, bijvoorbeeld: 

 • Een paar keer je ogen open en dicht doen
 • Een vuist maken
 • Hard blazen
 • Kijken naar een plaat
 • Naar een flitslamp kijken, net alsof je in de disco bent

Verder hoef je niets te doen. Je hersenen en de elektroden doen het werk. De laborant kijkt steeds op het beeldscherm waarop de lijntjes te zien zijn. Het meten doet geen pijn.

Misschien vind je het een beetje raar om met al die draadjes op je hoofd te liggen. Als we alles goed in beeld hebben gebracht is het onderzoek klaar.

Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen

De laborant haalt de elektroden weer van je hoofd en je hand af. De kleefpasta haalt de laborant zoveel mogelijk van je hoofd en haren af met water of alcohol. Dit heeft een speciale geur. De lijm en de gel gaan minder gemakkelijk uit je haren.

Daarvoor moeten we goed poetsen met een oplosmiddel. Dit heeft een speciale geur. We proberen zo voorzichtig mogelijk te doen. Toch is dat niet zo prettig, dat poetsen op je hoofd. Daarna kun je zelf je haren goed kammen en weer gewoon wassen.

Na het EEG ga je weer naar huis of naar de afdeling.

De uitslag

De uitslag krijg je, na 10 dagen, van de dokter die het EEG aanvraagt. De dokter bespreekt dan met jou en je ouders wat er op het EEG te zien is. Dit kan op de polikliniek of via de telefoon. Als je opgeno-men bent, krijg je de uitslag van de zaalarts.

Bijwerkingen

Bij een EEG heb je geen last van bijwerkingen. Door een EEG krijg je er dus geen nieuwe klachten bij.

Complicaties

Zelfs als een onderzoek helemaal goed is gedaan (“volgens het boekje”), kunnen er problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties.

Bij een EEG is er geen kans op complicaties. Een EEG is veilig. Je wordt er niet ziek van. Je klachten worden er ook niet erger door.

Contact uitklapper, klik om te openen

Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek kinderneurologie, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Polikliniek Neurologie

Telefoonnummer: 088 75 673 70 Email adres: kinderneuro@umcutrecht.nl
Bereikbaar:
maandag 8.30 tot 12.00 uur
woensdag 8.30 tot 12.00  uur
donderdag 13.30 tot 16.30 uur
vrijdag 8.30 tot 12.00 uur

Voor ouders: voorbereiding en begeleiding

https://www.hetwkz.nl/nl/uw-kind-voorbereiden tips qr code

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Contact

Afspraken

Praktisch

hetwkz.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet