Terug

Clonidinetest

Clonidinetest

Patiëntfolder

Informatie voor ouders

Uw kind komt voor een onderzoek, behandeling of ingreep naar het ziekenhuis. Ieder kind en iedere ouder beleeft dit op zijn eigen manier. Het kan zijn dat er sprake is van spanning of onzekerheid. U en uw kind krijgen te maken met een nieuwe wereld, nieuwe mensen en onbekende situaties. Wij vinden het belangrijk om u en uw kind hierbij goed te begeleiden.

Deze folder is bedoeld om uw kind voor te bereiden. Maar ook om u te informeren over wat er gaat gebeuren. Als jullie weten wat jullie te wachten staat, geeft dat een gevoel van zekerheid en vertrouwen.

Een deel van de voorlichting gebeurt in het ziekenhuis. De arts bespreekt met u, en als het mogelijk is ook met uw kind:

 • Waarom uw kind dit onderzoek, deze behandeling of ingreep krijgt
 • Hoe we dit onderzoek, deze behandeling of ingreep doen

Thuis stellen kinderen vaak meer vragen dan in het ziekenhuis. Uw kind vertrouwt u. Daarom kunt u het beste uitleggen wat er gaat gebeuren. U weet welke informatie uw kind begrijpt en kan verwerken. Deze folder helpt u bij de voorbereiding.

Lees de folder éérst zelf. Zodat u goed weet wat er gaat gebeuren. U kunt de tekst daarna voorlezen of in uw eigen woorden navertellen. Oudere kinderen kunnen natuurlijk zelf (mee)lezen. Bespreek achteraf samen of alles duidelijk is. Schrijf eventuele vragen op, zodat jullie die nog kunnen stellen in het ziekenhuis.

Verderop staan tips hoe u uw kind kunt voorbereiden en begeleiden bij het onderzoek, de behandeling of de ingreep.

Jongeren en WGBO: jouw rechten in de medische zorg

https://www.hetwkz.nl/nl/voorlichting/jongeren-en-wgbo/folder wgbo qr code

Je komt in ons ziekenhuis voor een Clonidinetest. Dat is een test waarbij we in het bloed meten of jouw lichaam genoeg groeihormoon maakt. We doen de test met behulp van Clonidine. Dat is een medicijn dat je hypofyse stimuleert om groeihormoon te maken.

Met een Clonidinetest wil de dokter onderzoeken of een tekort aan groeihormoon de oorzaak is van jouw groeiprobleem. Tijdens de test krijg je Clonidine toegediend via een tabletje of drankje.

Om een Clonidinetest te doen is het nodig om bloed af te nemen. Dit gebeurt via een infuus*.  

In het bloed kan de dokter zien hoeveel groeihormoon je tijdens de test in je bloed hebt. 

De Clonidinetest gebeurt ’s morgens en duurt ongeveer 5 uur. Om de test goed te kunnen doen is het belangrijk dat je van te voren niet eet, dus je mag niet ontbijten en ook niets drinken. Een slokje water mag wel.

Het plaatsen van het infuus is voor iedereen anders. We doen ons best om ervoor te zorgen dat je hier zo min mogelijk last van hebt.

Je vader of moeder mogen bij je blijven als je het infuus krijgt en tijdens de Clonidinetest.

Het onderzoek wordt gedaan op de dagbehandeling van het WKZ, 1e verdieping receptie 19.

*Als je meer wilt weten over het infuus, ga dan naar het kopje, Hoe doen we een Clonidinetest.

Wat doen hormonen? 

Hormonen zijn chemische stoffen in je lichaam. Ze worden door verschillende klieren en weefsels in je lichaam aangemaakt. Ze geven informatie van sommige onderdelen van je lichaam door aan andere onderdelen, we noemen ze ook wel boodschappers. Via het bloed komen ze overal in je lichaam. Je hebt veel verschillende soorten hormonen in je lichaam. Ze regelen bijvoorbeeld je groei (de groeihormonen), de werking van je schildklier (schildklierhormonen) of de seksuele ontwikkeling (de geslachtshormonen). Bij deze test gaat het om groeihormonen.

De hypofyse

Om te kunnen groeien, maakt je lichaam groeihormoon aan. Dat gebeurt in de hypofyse. Je hypofyse is een klier zo groot als een erwt en ligt in een holte onder je hersenen, midden in je hoofd. We noemen de hypofyse ook wel hersenaanhangsel. Wanneer de hypofyse niet of onvoldoende werkt, kan er een tekort aan groeihormoon ontstaan. Je groeit dan niet genoeg. 


Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

Wat moet je van tevoren weten?

 1. De medewerker van de opname maakt een afspraak met je ouders voor het onderzoek op de dagbehandeling.
 2. Als je medicijnen slikt, wordt er van tevoren besproken of je die mag innemen op de dag van de test.
 3. Vanaf twaalf uur in de nacht vóór het onderzoek mag je niets meer eten of drinken. Je mag dus niet ontbijten! Een klein beetje water drinken mag wel.
 4. Trek dunne kleren aan die fijn zitten.
 5. Ben je een meisje ouder dan 8 jaar of een jongen ouder dan 10 jaar? Bij deze leeftijd veranderen bepaalde hormonen in je lichaam en die hebben invloed op de uitslag. Daarom krijg je voor het onderzoek van de dokter een medicijn dat er voor zorgt dat we toch betrouwbare uitslagen krijgen. Meisjes krijgen tabletten en jongens krijgen een injectie. Het recept sturen we naar je huisadres. Je ouders kunnen het ophalen bij de apotheek.

Als je tabletten moet nemen, volg dan het voorschrift op het recept.

Als je een injectie krijgt, dan maken je ouders bij de huisarts een afspraak, 5 dagen voor de test. Neem alles wat je bij de apotheek gekregen hebt mee naar de huisarts.

Kom je van thuis, neem dan mee …

Voor een Clonidinetest moet je ongeveer 5 uur in het ziekenhuis blijven. Een gedeelte daarvan slaap je waarschijnlijk. Neem voor de andere momenten iets mee wat je leuk vindt, bijvoorbeeld een boek of een mobiele telefoon.

Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen

Hoe doen we een Clonidinetest? 

 1. Je gaat naar de behandelkamer van de dagbehandeling.
 2. Je vader en/of je moeder mogen bij je blijven.
 3. De verpleegkundige doet de test. Zij zal steeds vertellen wat ze doet.
 4. Je krijgt eerst een infuus*.
 5. De verpleegkundige neemt dan een aantal buisjes bloed af.
 6. De verpleegkundige doet 1 druppel van dat bloed op een speciaal stripje. Daarmee meet ze het suikergehalte van je bloed. Dit zal ze vaker doen tijdens de test.
 7. Je gaat met je infuus naar de afdeling.
 8. Je hebt dan een kwartiertje rust. Daarna neemt de verpleegkundige weer een buisje bloed af via het infuus.
 9. Je neemt een tabletje of drankje in, met een beetje water. Dit is het begin van de test. Van het medicijn word je heel slaperig, wordt je bloeddruk lager en kun je bleek zien. Ongeveer een uur na het innemen van het medicijn vallen de meeste kinderen in slaap.
 10. De verpleegkundige neemt af en toe bloed af via het infuus. In totaal wel 6 tot 8 keer. Ze doet dit ook tijdens je slaap.
 11. Je krijgt een band om je bovenarm die we oppompen. Zo meten we je bloeddruk. Dat doen we ieder half uur.
 12. Het onderzoek duurt ongeveer 5 uur.

*Wat is een infuus?

Je krijgt een infuus. Hiervoor geven we je een prik in je hand of je arm. Daarna blijft er een dun, plastic buisje in je bloedvat zitten.

Aan dit buisje maken we een slangetje vast. We noemen dit een infuus. Via dat buisje komen er bijvoorbeeld medicijnen in je lichaam. Ook kunnen we via het infuus bloed afnemen. Voor iedereen is dat. Om te zorgen dat je er minder van voelt, kunnen we je huid verdoven met EMLA® zalf, ook wel toverzalf. De zalf brengen we een uur vooraf aan op de juiste plek. Als het infuus goed zit krijg je meestal een spalkje: met verband maken we een stevig, langwerpig kussentje vast onder je hand of arm. Wil je meer weten over een infuus?

 • Kijk dan op www.hetwkz-kind.nl of vraag de folder over het infuus.
 • Speel de Prik! app. Hiermee kun je precies zien wat we doen als jij een infuus krijgt.

Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen

 1. Je krijgt iets te drinken en te eten van de verpleegkundige.
 2. We meten je bloeddruk.
 3. Als het drinken en eten weer lukt en je bloeddruk goed is, mag het infuus er uit.
 4. Je mag naar huis.

De uitslag  

De uitslag krijg je van de dokter die de Clonidinetest aanvraagt. Als je naar huis gaat krijg je een telefonische afspraak mee. De dokter bespreekt dan met jou en je ouders wat de uitslag van de Clonidinetest is en wat er verder gaat gebeuren.

Bijwerkingen 

Van het medicijn Clonidine word je slaperig en krijgt je huid een bleke kleur. De meeste kinderen vallen ongeveer één uur na het innemen van het medicijn in slaap. Aan het eind van de test maakt de verpleegkundige je wakker en dan krijg je wat te eten van haar. Het medicijn verdwijnt langzaam uit je lichaam. De rest van de middag kun je je hierdoor minder fit voelen, dus ook als je weer thuis bent. De volgende dag is het weer over. 

Complicaties

Zelfs als een onderzoek helemaal goed is gedaan (“volgens het boekje”), kunnen er problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties. 

Bij een Clonidinetest kun je door de Clonidine een lage bloeddruk krijgen. Hierdoor kan je je een beetje duizelig voelen. Dit gaat vanzelf weer over. Soms wordt aan het eind van het onderzoek nog via het infuus wat vocht gegeven (fysiologisch zout). Als dit nodig is, zal de verpleegkundige dat vertellen.

Adviezen

Door het medicijn Clonidine kun je de hele dag slaperig blijven. Daarom is het niet verstandig om na het onderzoek bijvoorbeeld te zwemmen of te fietsen. Blijf dus maar lekker thuis deze middag!

Heb je nog vragen?

 1. Schrijf ze op, dan kun je ze niet vergeten. Je kunt ze stellen als je in het ziekenhuis bent.
 2. Voor vragen over de test kun je een afspraak maken op het telefonisch spreekuur van de verpleegkundig specialist van de endocrinologie: telefoonnummer 088 755 40 75. Ook kunt u een e-consult sturen via het patiënt portaal.
 3. Voor andere vragen of advies kun je bellen met de Medisch Pedagogische Zorg: Medische pedagogische zorg - Het WKZ

Je ouders kunnen deze nummers ook bellen.

Contact uitklapper, klik om te openen

Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek endocrinologie, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Polikliniek Endocrinologie

Telefoonnummer: 088 75 540 75
De afdeling is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur. 

Verpleegafdeling Panda

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen via: 

088-7553562
pandasecretariaat@umcutrecht.nl

Voor ouders: voorbereiding en begeleiding

https://www.hetwkz.nl/nl/uw-kind-voorbereiden tips qr code

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Contact

Afspraken

Praktisch

hetwkz.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet