Terug

Argininetest

Argininetest

Patiëntfolder

Informatie voor ouders

Uw kind komt voor een onderzoek, behandeling of ingreep naar het ziekenhuis. Ieder kind en iedere ouder beleeft dit op zijn eigen manier. Het kan zijn dat er sprake is van spanning of onzekerheid. U en uw kind krijgen te maken met een nieuwe wereld, nieuwe mensen en onbekende situaties. Wij vinden het belangrijk om u en uw kind hierbij goed te begeleiden.

Deze folder is bedoeld om uw kind voor te bereiden. Maar ook om u te informeren over wat er gaat gebeuren. Als jullie weten wat jullie te wachten staat, geeft dat een gevoel van zekerheid en vertrouwen.

Een deel van de voorlichting gebeurt in het ziekenhuis. De arts bespreekt met u, en als het mogelijk is ook met uw kind:

 • Waarom uw kind dit onderzoek, deze behandeling of ingreep krijgt
 • Hoe we dit onderzoek, deze behandeling of ingreep doen

Thuis stellen kinderen vaak meer vragen dan in het ziekenhuis. Uw kind vertrouwt u. Daarom kunt u het beste uitleggen wat er gaat gebeuren. U weet welke informatie uw kind begrijpt en kan verwerken. Deze folder helpt u bij de voorbereiding.

Lees de folder éérst zelf. Zodat u goed weet wat er gaat gebeuren. U kunt de tekst daarna voorlezen of in uw eigen woorden navertellen. Oudere kinderen kunnen natuurlijk zelf (mee)lezen. Bespreek achteraf samen of alles duidelijk is. Schrijf eventuele vragen op, zodat jullie die nog kunnen stellen in het ziekenhuis.

Verderop staan tips hoe u uw kind kunt voorbereiden en begeleiden bij het onderzoek, de behandeling of de ingreep.

Jongeren en WGBO: jouw rechten in de medische zorg

https://www.hetwkz.nl/nl/voorlichting/jongeren-en-wgbo/folder wgbo qr code

Je komt in ons ziekenhuis voor een Argininetest. Dat is een test waarbij we in het bloed meten of jouw lichaam genoeg groeihormoon maakt. We doen de test met behulp van Arginine. Dat is een medicijn dat je hypofyse stimuleert om groeihormoon te maken.

Met een Argininetest wil de dokter onderzoeken of een tekort aan groeihormoon de oorzaak is van jouw groeiproblemen. Tijdens de test krijg je Arginine toegediend via een infuus*. 

Om een Argininetest te doen is het nodig om bloed af te nemen. Dit gebeurt ook via het infuus*.

In het bloed kan de dokter zien hoeveel groeihormoon je tijdens de test in je bloed hebt.  

De Argininetest gebeurt ’s morgens en duurt meestal 4 uur. Om de test goed te kunnen doen is het belangrijk dat je van te voren NIET eet, dus je mag niet ontbijten en ook niets drinken. Een slokje water mag wel.

Een Argininetest doet geen pijn. De prik die we moeten geven voor het infuus kan vervelend zijn. We doen ons best om ervoor te zorgen dat je hier zo min mogelijk last van hebt. Je vader of moeder mogen bij je blijven als je het infuus krijgt en tijdens de Argininetest.

Het onderzoek wordt gedaan op dagbehandeling, afdeling Kameleon. Locatie WKZ- 1e verdieping receptie 19.

Wat doen hormonen?

Hormonen zijn stofjes in je lichaam, die aan de organen in je lichaam vertellen wat ze moeten doen. We noemen ze ook wel boodschappers. Het orgaan dat de boodschap uitzendt, is de hypofyse. Dat is een kliertje in je hoofd. Je kan het vergelijken met een orkest: de hypofyse is de dirigent. De organen die de boodschap ontvangen zijn dan de instrumenten van het orkest. Voorbeelden van deze organen zijn de schildklier, de bijnieren, de botten, de eierstokken of de zaadballen. De hormonen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je gaat groeien (je botten worden langer) of dat je in de puberteit komt (je eierstokken of zaadballen beginnen te werken). Sommige organen sturen ook weer hormonen (boodschappers) door naar andere organen, zodat zij ook hun werk kunnen doen. In het bloed kunnen we meten welke hormonen en hoeveel hormonen je in je bloed hebt. Bij deze test gaat het om groeihormonen.  

De hypofyse

Om te kunnen groeien, maakt je lichaam groeihormoon aan. Dat gebeurt in de hypofyse. Je hypofyse is een klier zo groot als een erwt en ligt in een holte onder je hersenen, midden in je hoofd. We noemen de hypofyse ook wel hersenaanhangsel. Wanneer de hypofyse niet of onvoldoende werkt, kan er een tekort aan groei- hormoon ontstaan. Je groeit dan niet genoeg.

Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

 • De medewerker van de opname maakt een afspraak met je ouders voor het onderzoek op de dagbehandeling.
 • Als je medicijnen slikt, wordt er van tevoren besproken of je die mag innemen op de dag van de test.
 • Vanaf twaalf uur in de nacht vóór het onderzoek mag je niets meer eten of drinken (behalve een slokje water). Je mag dus niet ontbijten!
 • Trek dunne kleren aan die fijn zitten.
 • Ben je een meisje ouder dan 8 jaar of een jongen ouder dan 10 jaar? Bij deze leeftijd veranderen bepaalde hormonen in je lichaam en die hebben invloed op de uitslag. Daarom krijg je voor het onderzoek van de dokter een medicijn dat er voor zorgt dat we toch betrouwbare uitslagen krijgen. Meisjes krijgen tabletten en jongens krijgen een injectie (prik) of tabletten. Het recept sturen we naar je huisadres of apotheek. Je ouders kunnen het ophalen bij de apotheek. Als je een prik moet, dan maken je ouders bij de huisarts een afspraak. De prik krijg je 5 dagen voor de test. Als je tabletten moet innemen is dit volgens het voorschrift op het recept wat je van de dokter gekregen hebt.

Als je al volledig in de puberteit bent is deze voorbereiding voor het onderzoek niet nodig. De dokter zal dit met jullie bespreken op de polikliniek of bij de telefonische afspraak.

Kom je van thuis, neem dan mee …

Voor een Argininetest moet je ongeveer 4 uur in het ziekenhuis blijven. Neem iets mee wat je leuk vindt, bijvoorbeeld een boek of een mobiele telefoon. 

Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen

Hoe doen we een argininetest?

 • Je gaat naar de behandelkamer van de dagbehandeling.
 • Je vader en/of je moeder mogen bij je blijven.
 • De endocrinologie verpleegkundige doet de test. Zij zal steeds vertellen wat ze doet.
 • Je krijgt eerst een infuus*.
 • De verpleegkundige neemt dan een aantal buisjes bloed af. Dit kan een beetje vreemd aanvoelen.
 • De verpleegkundige doet één druppel van dat bloed op een speciaal strookje papier. Dit gaat in een klein meetapparaatje. Het meet hoeveel bloedsuikers er in je bloed zitten. Tijdens de test zal de verpleegkundige dit nog een aantal keren doen.
 • Je gaat met je infuus weer terug naar je kamer.
 • Je hebt dan een kwartiertje rust. Daarna neemt de verpleegkundige een aantal buisjes bloed af via het infuus. Dit kan een beetje vreemd aanvoelen. 
 • Via het infuus krijg je in een half uur de Arginine toegediend. Hier merk je niets van.
 • De verpleegkundige neemt af en toe bloed af via het infuus.
 • Je krijgt een band om je bovenarm die we oppompen. Zo meten we je bloeddruk. Dat doen we ieder half uur.
 • Tijdens de test bespreekt de verpleegkundige samen met jou en je ouders wat er verder gebeurt:
 1. wanneer ze bloed komt afnemen
 2. hoe het met je gaat
 • Het onderzoek duurt ongeveer 4 uur.

*Wat is een infuus?

Bij een infuus krijg je een prik in je hand of je arm. Na de prik blijft er een dun, plastic rietje in je ader zitten. Via dat rietje kunnen de medicijnen in jouw lichaam komen. De dokter kan via het infuus ook bloed afnemen. Een prik kan vervelend zijn. Daarom kun je een pleister met verdovende zalf krijgen op de plek waar geprikt gaat worden. Deze pleister met zalf moet een half uur of uur van te voren worden opgeplakt (afhankelijk welke verdovende zalf je krijgt). Die zalf verdoofd je huid. Je voelt er dan minder van. Soms lukt het niet om in één keer goed te prikken. Daarom krijg je voor de zekerheid op twee plaatsen een pleister met verdovende zalf. Als het infuus goed zit krijg je een spalk. Dit is een soort plankje dat we met pleisters en verband vastmaken onder je arm. Dit helpt om je arm recht te houden.

Laat het ons weten als je het spannend vindt, we kunnen dan samen kijken hoe we jou het beste kunnen helpen.

Wil je meer weten over een infuus? Kijk dan op www.hetwkz-kind.nl of vraag de folder over het infuus.

Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen

 • Je krijgt iets te drinken en te eten van de verpleegkundige.
 •  Als het drinken en eten weer lukt, mag het infuus er uit.
 • Je mag naar huis.

De uitslag

De uitslag krijg je van de dokter die de Argininetest aanvraagt. Als je naar huis gaat krijg je een telefonische afspraak mee. De dokter belt je na ongeveer 2 weken. De dokter bespreekt dan met jou en je ouders wat de uitslag van de Argininetest is en wat er verder gaat gebeuren. 

Bijwerkingen

Van het medicijn Arginine kan je je een beetje misselijk voelen, maar dit komt bijna niet voor.

Complicaties

Zelfs als een onderzoek helemaal goed is gedaan, kunnen er problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties.

Omdat je tijdens de Argininetest niet mag eten en drinken kan het zijn dat je een lage bloedsuiker krijgt. Je merkt dit doordat je trek in eten krijgt. Als je weer wat gegeten hebt, gaat dit weer over.

Heb je nog vragen?

Schrijf ze op, dan kun je ze niet vergeten. Je kunt ze stellen als je in het ziekenhuis bent.

Voor vragen over de test kun je een afspraak maken op het telefonisch spreekuur van de endocrinologie verpleegkundige op telefoonnummer 088 75 540 75.

Voor dringende vragen kun je de polikliniek bellen en naar de endocrinologie verpleegkundige vragen op 088 75 540 75. Als zij er niet is wordt u op een later moment teruggebeld.

Voor andere vragen of advies kun je bellen met een pedagogisch medewerker via het secretariaat Pedagogische Zorg:

• Telefonisch: kantoordagen van 09.00 - 16.00 uur, 088 75 542 24

• Per mail: pedagogischspreekuur@umcutrecht.nl

Je ouders kunnen deze nummers ook bellen.

Contact uitklapper, klik om te openen

Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek endocrinologie, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Polikliniek Endocrinologie

Telefoonnummer: 088 75 540 75 De afdeling is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Voor ouders: voorbereiding en begeleiding

https://www.hetwkz.nl/nl/uw-kind-voorbereiden tips qr code

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Contact

Afspraken

Praktisch

hetwkz.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet