Terug

Mijn baby groeit niet goed

Door uitwendig en echoscopisch onderzoek kunnen we het gewicht van het ongeboren kind redelijk nauwkeurig inschatten. Als we denken dat je baby te klein is voor de duur van je zwangerschap, proberen we achter de oorzaak te komen.

echografisch beeld van een kind

Oorzaak

Mogelijke oorzaken voor een te kleine baby zijn:

  • De placenta laat onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen naar je kindje doorgaan.
  • Je hebt een infectie opgelopen waardoor je baby klein blijft.
  • Je rookt nog.

Onderzoek

Als we denken dat je baby te klein is doen we nader onderzoek. Welke onderzoeken we precies doen is afhankelijk van jouw situatie en die van je baby: echt maatwerk dus. Voorbeelden van onderzoeken zijn:

  • Echo-doppler om de bloeddoorstroming in de navelstreng en andere vaten te bepalen.
  • Cardiotocografie (CTG) om het hartslagpatroon van je kind te controleren.
  • Een vruchtwaterpunctie of vlokkentest om een aanlegstoornis bij je kind uit te sluiten of om de longrijpheid te bepalen.
  • Bloedonderzoek naar een virusinfectie.
Schenk je baby het beste begin

Controle

We houden de groei van je kind goed in de gaten. Dit doen we door regelmatig echo's te maken. Het kan zijn dat we het beter vinden dat je in het ziekenhuis blijft. Ook is het mogelijk dat we besluiten de baby geboren te laten worden. Ook dit is allemaal maatwerk. Uiteraard doen we niets zonder dat eerst met jou en je partner te bespreken. 

Topzorg na de bevalling

Waarschijnlijk heeft je pasgeboren, te kleine baby extra zorg nodig. Dit kan op de afdeling neonatologie in het WKZ Geboortecentrum. Daar zijn de neonatologen en verpleegkundigen erin gespecialiseerd om je baby goed in de gaten te houden en eventueel te helpen bij bijvoorbeeld het ademhalen. Vanzelfsprekend betrekken zij jou en je partner zoveel mogelijk bij de verzorging van je kindje. Als je borstvoeding wilt geven, zullen zij dit zeker steunen.

Lees meer over groeiachterstand bij je baby

Wetenschappelijk onderzoek

Goede zorg kan niet zonder goed onderzoek. Daarom vindt er in het Geboortecentrum veel wetenschappelijk onderzoek plaats. Op het gebied van problemen bij bevruchting, zwangerschap en bevalling doen we verschillende onderzoeken.
Meer informatie over wetenschappelijk onderzoek

Groeivertraging

In de SPAR studie proberen we uit te zoeken wat er misgaat in de aanleg van de moederkoek bij zwangerschapsvergiftiging of groeivertraging van de baby.
SPAR