Terug

Blended diet; dat doe je zo

Gewone voeding die fijngemalen en per sonde toegediend wordt, noemen we blended diet. Deze voeding is een mogelijkheid voor kinderen die kant-en-klare sondevoeding niet goed verdragen. De effectiviteit van het blended diet is nog niet voldoende onderzocht en bewezen. Individueel worden er bij kinderen positieve resultaten gezien.

Folders

Bespreek altijd met de behandelend arts of blended diet geschikt is voor uw kind. Zoek begeleiding van een diëtist als u blended diet bij uw kind wilt proberen.Om de kinderen te ondersteunen in de begeleiding en voorlichting bij blended diet, zijn twee folders ontwikkeld:

In de folder 'Blended diet, dat doe je zo' staan praktische adviezen die u helpen bij de start en het gebruik van blended diet. 

In de folder 'Een dat blended diet - recepten voor gewoon eten door een sonde' staan voorbeelden van dagmenu's en recepten. 

Deze folders zijn een aanvulling op de begeleiding van uw diëtist. Als uw kind patiënt is in het Wilhelmina Kinderziekenhuis kan de behandelend arts u verwijzen naar de diëtist van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Als uw kind hier geen patiënt is, neem dan contact op met uw eigen diëtist of vraag uw behandelend arts om een verwijzing naar een kinderdiëtist in uw eigen woonplaats.

Starten met blended diet

Voor het starten met blended diet is het belangrijk dat: 

  • Uw kind ouder is dan 1 jaar.
  • Uw kind een sonde of gastrostoma heeft waarmee de voeding in de maag komt.
  • Uw kind geen koorts en/of infecties heeft.
  • Uw kind de benodigde voedingstoffen met blended diet krijgt.
  • De arts van uw kind geen bezwaar heeft tegen het gebruik van blended diet.

De dikte van de voeding is afhankelijk van de soort sonde en de aandoening van uw kind. De diëtist adviseert u hierover.

Om problemen bij uw kind te voorkomen, moet u voldoende kennis hebben over het klaarmaken, bewaren en toedienen van blended diet.