Terug

Dr. N. (Nelleke) Tolboom

Nucleair geneeskundige

Biografie

Dr. Nelleke Tolboom is per 1-10-2017 werkzaam als nucleair geneeskundige in het UMC Utrecht. Zij heeft de opleiding tot nucleair geneeskundige in het VU medisch centrum in Amsterdam en het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp gevolgd (2011-2017). Tijdens haar medisch specialistenopleiding heeft zij binnen de nucleaire geneeskunde de aandachtsgebieden oncologie, hemato-oncologie en neurologie ontwikkeld. Na het afronden van haar opleiding in maart 2017 was zij voor een ‘International Observership’ in het ‘Children’s Hospital of Philadelphia (CHOP)’ om zich te verdiepen in de nucleaire beeldvorming bij kinderen, met name gericht op de oncologie.

Na de opleiding geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht (1998-2005) heeft zij promotieonderzoek gedaan bij het Alzheimercentrum en de Afdeling Nucleaire geneeskunde & PET-research van het VU medisch centrum (2005-2009). Dit onderzoek leidde tot haar proefschrift ‘Imaging Alzheimer’s disease pathology in vivo: towards an early diagnosis’. Zij heeft naast wetenschappelijke ook klinische neurologische ervaring.

Aandachtsgebieden

Diagnostiek

  • Oncologische nucleaire beeldvorming bij volwassenen en kinderen
  • Hemato-oncologische nucleaire beeldvorming bij volwassenen en kinderen
  • Neurologische nucleaire beeldvorming (onder meer neuro-oncologie, dementie en epilepsie) bij volwassenen en kinderen

Radionuclide therapieën

  • Radioactief jodiumbehandelingen bij benigne en maligne schildklieraandoeningen
  • Behandeling van kinderen met een neuroblastoom (o.a. I-131-MIBG)

Afdelingen / poliklinieken

Afdeling

Nucleaire geneeskunde

Divisie

Beeld
 

Wetenschappelijk onderzoek

Research gericht op het toepassen van nieuwe technieken om neurologische aandoeningen in beeld te brengen en beter vast te kunnen stellen.

Publicaties

Klik voor de publicaties op onderstaande link.

Pubmed

Persoonlijke prijzen, subsidies en onderscheidingen

2010

Award for ‘Outstanding JNM Article for 2009’ for first author paper ‘Detection of Alzheimer pathology in vivo using both 11C-PIB and 18F-FDDNP’.

2017

Subsidie van de Girard de Mielet-van Coehoorn Stichting ten behoeve van een International Observership in de Verenigde Staten