Terug

Dr. M.J.H. van Summeren

Medisch Hoofd Ambulante Zorg, kinderarts, onderzoeker, Physician Assistant (PA) – opleider

Dr van Summeren is werkzaam als kinderarts, onderzoeker en Physician Assistant (PA) - opleider in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Een van haar specifieke aandachtsgebieden is spina bifida.

Aandachtsgebieden

  • Algemene kindergeneeskunde
  • Kinderlongziekten
  • Kinderendocrinologie
  • Spina bifida

Biografie

 
JaarActiviteit
1994 - 2000studie Geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht
2001start opleiding tot kinderarts in het Wilhelmina Kinderziekenhuis - UMC Utrecht
2007voltooiing proefschrift “Vitamin K requirement in children …. beyond coagulation”
  
2009werkzaam als kinderarts met als aandachtsgebieden Algemene kindergeneeskunde, Longziekten en Endocrinologie
2013opleider voor een PA (physician assistant) op dagbehandeling Kameleon en verzorging van reguliere onderwijsactiviteiten voor AIOS Kindergeneeskunde en reguliere studenten Geneeskunde
2015als kinderarts verbonden aan het multidisciplinaire team Spina Bifida (spina team), patiëntenzorg en betrokken bij een onderzoekssamenwerking tussen het WKZ en het Ethiek Instituut van de Universiteit Utrecht (dr. I. Bolt). Binnen deze samenwerking wordt kwalitatief ethisch onderzoek verricht naar diverse praktische thema’s van de Kindergeneeskunde

 

Wetenschappelijk onderzoek

  • Uitvoering van het door ZonMW gefinancierde project “Whole Exome Sequencing (WES): exploring the ethics of an innovative genetic tool in paediatric practice” in samenwerking met o.a. het Ethiek Instituut (dr. I. Bolt) en de afdeling Genetica van het UMC Utrecht (prof. N. Knoers, dr. M. van Haelst)
  • WES (Whole exome sequencing) is een nieuwe genetische methode waarbij de eiwit-coderende regio’s (exoom) van het menselijke genoom in kaart worden gebracht met als doel een verklaring te vinden voor tot dan toe onverklaarbare ziekten of aandoeningen. Echter, de methode kan meer informatie opleveren dan nodig is voor de hulpvraag en roept daardoor ethische vragen op rondom thema’s als “het recht op niet weten”, “het recht op een open toekomst” en “informed consent en wilsbekwaamheid”. Dit project omvat een oriënterend empirisch ethisch onderzoek naar de wijze waarop WES op verantwoorde wijze in de kindergeneeskundige praktijk kan worden ingevoerd. T.b.v. dit project zullen interviews met ouders en patiënten worden gehouden om vanuit hun perspectief te onderzoeken wat belemmeringen, overwegingen en bezwaren voor de praktijk zijn. In deze interviews zal de informed consent-procedure centraal staan. N.a.v. de interviews wordt een ethische analyse met aanbevelingen voor de praktijk geschreven.

Publicaties

De publicaties van dr. Van Summeren zijn te vinden op Pub Med.

Motivatie

  • Als algemeen kinderarts werkzaam in een academisch kinderziekenhuis wil ik bijdragen aan kwalitatief hoogstaande integrale zorg voor het kind in al zijn facetten, afgestemd op diens behoeften en wensen.  Waar samenwerking met andere specialismen benodigd is, wil ik als “spin in het web” fungeren om de zorg zo optimaal mogelijk te coördineren.

 

Persoonlijke prijzen, subsidies en onderscheidingen

  • September 2009: grant application WKZ OZF “The AIM-to-OBserve study: Adipokines and Inflammatory Markers in childhood Obesity (AIMOB)”
  • September 2009: grant application ZonMw Ethiek&gezondheid, A last resort? Moral acceptance of gastric banding in children and adolescents (70-71300-98-087); in collaboration with the Ethics Institute, Utrecht University (dr. L. Bolt)
  • September 2012: grant application ZonMw Ethiek&gezondheid, Whole Exome Sequencing (WES): exploring the ethics of an innovative genetic tool in paediatric practice (70-73000-98-047); in collaboration with the Ethics Institute, Utrecht University (dr. L. Bolt).