Terug

Mw. A. (Angela) Schoemaker, Msc

Physician assistant

Aandachtsgebieden

Afdelingen / poliklinieken

> afdeling Genetica

Biografie

  • Na haar opleiding HBO-V werkte Angela Schoemaker enkele jaren als verpleegkundige .
  • In augustus 2000 startte zij met de opleiding tot genetisch consulent in het UMC Utrecht. Deze opleiding rondde zij in 2002 af.
  • De eerste jaren was haar aandachtsgebied de oncogenetica, maar toen de cardiogenetica meer mogelijkheden ging bieden voor families met erfelijke hartspier- en hartritmeproblemen, specialiseerde zij zich hierin.
  • In 2019 rondde zij de opleiding tot physician assistent af en specialiseerde zij zich naast de cardiogenetica in erfelijke longfibrose.

Longfibrose

Angela Schoemaker vormt de brug tussen het ILD Expertisecentrum van het St. Antonius Ziekenhuis en de afdeling Genetica van het UMC Utrecht. Het ILD Expertisecentrum is het grootste en oudste centrum van Nederland gespecialiseerd in de behandeling van interstitiële longziekten (ILD). Het is nationaal en internationaal erkend als expertisecentrum op het gebied van (zeer) zeldzame longziekten, zoals longfibrose, LAM, PAP en sarcoïdose. Patiënten worden gezien door een multidisciplinair team.

Ongeveer twee op de tien mensen met longfibrose hebben een erfelijke vorm. Als hun familieleden willen weten of ze kans lopen om deze longziekte ook te krijgen, komen ze in aanmerking voor genetisch onderzoek. Angela Schoemaker vertelt hierover in dit interview in het Informatieblad Longfibrosepatiëntenvereniging