Terug

Prof. Dr. M.C. Minnema

Internist-hematoloog

Aandachtsgebieden

  • Multipel Myeloom
  • AL amyloïdose
  • Morbus Waldenström
  • Centraal zenuwstelsel lymfoom
  • Vroeg-fase klinische studies voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor B cel maligniteiten
  • Translationeel onderzoek naar nieuwe behandelingen voor Multipel Myeloom en Morbus Waldenström
     

Afdelingen / poliklinieken

Afdeling

Divisie

Research

Prof. Dr. Monique Minnema is opgeleid als internist-hematoloog in het AMC (Amsterdam) en het UMC Utrecht. Ze werkt sinds 2005 bij de afdeling Hematologie van het UMC Utrecht Cancer Center.

Naast de specialisaties in de eerder genoemde ziektebeelden, is ze hoofd van het hematologie studieteam en lokale of hoofdonderzoeker van meer dan 20 klinische studies waaronder de vroeg fasestudies naar Daratumumab in recidief Multipel Myeloom en Nivolumab in Lymfomen.

Haar interesse is met name ontwikkeling van nieuwe therapieën zoals immuuntherapie en gerichte ‘personalised’ therapieën voor B cel kankers waarbij ze samenwerkt met onderzoeker Victor Peperzak
 

Publicaties

 

 

Nevenactiviteiten

2016: lid organiserend comité van de 9de 'Internationale Workshop on Waldenström’s Macroglobulinemia and symposium on Advances In Multipel Myeloom' van 5-8 oktober in Amsterdam. 

Spreekuur cardiale amyloïdose

Sinds juni 2019 hebben dr. M. Oerlemans, cardioloog, en prof. dr. M.C. Minnema, internist-hematoloog, een gezamenlijk spreekuur voor cardiale amyloïdose patiënten. Voorlopig is dit eens per maand op de polikliniek hart en vaatziekten.
Amyloïdose is een zeldzame ziekte die meerdere organen kan aantasten. Het kan verworven zijn (zoals AL amyloïdose) maar ook erfelijk (zoals erfelijke ATTR amyloïdose).
Beide artsen zijn gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van amyloïdose en zijn betrokken bij studies, publicaties, richtlijnen voor amyloïdose en de patiëntenvereniging.
In onderstaande filmpjes kunt u meer horen over diagnostiek, cardiale amyloidose en expertise centra voor deze ziekte.