Terug

Prof. dr. J.M. (Jaap) van Laar

Reumatoloog

T: 088 75 574 28

E:

Aandachtsgebieden

Polikliniek

Aandachtsgebieden

  • Reumatoïde artritis
  • Systemische sclerose
  • Klinisch onderzoek


Het onderzoek van Professor Van Laar richt zich op met name op klinische en pathogenetische aspecten van reumatoïde artritis en systemische sclerose. Als voorzitter van de internationale Scleroderma Study Group leidde hij de internationale ASTIS-trial, de eerste grote klinische studie naar de effecten van stamcel transplantatie behandeling voor systemische sclerose, waarvan de positieve resultaten in 2014 werden gepubliceerd.

Prof Van Laar ontving in 2002 de Marie Parijs prijs voor zijn onderzoek naar de effecten van stamceltransplantatie in auto-immuunziekten en werd in 2009 benoemd tot Fellow of the Royal College of Physicians in Edinburgh.

Voor zijn onderzoek heeft Professor Van Laar subsidies ontvangen van het Nationaal Reumafonds, ZonMW, Scleroderma Society, Raynauds and Scleroderma Association, Arthritis Research UK, JGW Patterson Foundation, Astra Zeneca, MSD, Roche-Genentech, Trubion, Actelion.

Biografie

Geboortedatum: 04-01-1962
Studie: Geneeskunde, Universiteit Leiden
Datum oratie: 27/10/2014
Titel oratie: De reumatologische les

Korte biografie:
Prof. dr. Jaap van Laar studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Leiden van 1980 tot 1988, en promoveerde in 1993 op onderzoek naar de effecten van T cel vaccinatie in reumatoïde artritis. Van 1992-1999 specialiseerde hij zich in Interne geneeskunde en Reumatologie in het Leids Universitair Medisch Centrum, alwaar hij van 1997 tot 2007 als staflid verbonden was aan de afdeling Reumatologie met een onderbreking voor een postdoctoraal onderzoek aan de National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases in Bethesda in de Verenigde Staten. In 2007 werd hij benoemd tot Professor of Clinical Rheumatology aan de Universiteit van Newcastle en aangesteld als honorary consultant rheumatologist in The James Cook University Hospital in Middlesbrough, Engeland. Sinds 1 november 2013 is hij werkzaam als hoogleraar Reumatologie en van 2013 - 2019 medisch afdelingshoofd van de afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie van het UMC Utrecht. Professor Van Laar is tevens Editor-in-Chief van het Britse vaktijdschrift Rheumatology en voorzitter van het Concilium van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie.

Prof. dr. Jaap van Laar – Mobility Clinic

Wetenschappelijk onderzoek en publicaties

De publicaties van prof. dr. J.M. (Jaap) van Laar vindt u op Pubmed.