Terug

Dr. R.J. (Rutger) Hassink

cardioloog, afdelingshoofd cardiologie a.i.

Aandachtsgebieden

Het aandachtsgebied van dr. Hassink is de elektrofysiologie. Hij begeleidt en behandelt patiënten met hartritmestoornissen. Deze behandeling vindt plaats met behulp van medicijnen of met een ablatie. Ook implanteert dr. Hassink pacemakers, ICD’s en CRTD’s.

Daarnaast heeft hij een speciaal cardiogenetisch spreekuur voor patiënten met aangeboren of erfelijke vormen van hartziekten die gepaard (kunnen) gaan met hartritmestoornissen.

Afdelingen / poliklinieken

Wetenschappelijk onderzoek

Dr. Hassink doet wetenschappelijk onderzoek naar onbegrepen hartritmestoornissen, zoals ventrikelfibrilleren en atriumfibrilleren. Hij onderzoekt de ontstaansmechanismen (o.a. met behulp van genetisch onderzoek), het beloop van de ziekte en het effect van de verschillende behandelingen op deze hartritmestoornissen.

Door dit onderzoek zal hopelijk nieuwe kennis over deze ziekten leiden tot vroegtijdige opsporing van de hartritmestoornissen en tot een nog efficiëntere en effectievere behandeling.

Publicaties

Onderwijs

Dr. Hassink is dagelijks betrokken bij de opleiding van geneeskunde-studenten, co-assistenten, artsen-in-opleiding-tot-cardioloog en cardiologen-in-opleiding-tot-elektrofysioloog.

Biografie

Dr. Hassink studeerde geneeskunde in Groningen en een jaar in Boston (VS). Hij behaalde zijn artsenbul in 2001.

Hij verrichtte promotie-onderzoek aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Indianapolis (VS) om in 2004 te promoveren op het proefschrift ‘Regenerating the Heart’.

In 2005 startte hij met de opleiding tot cardioloog in het ziekenhuis van Den Bosch en in het UMC Utrecht. Sinds 2011 is dr. Hassink geregistreerd als cardioloog en werkzaam in het UMC Utrecht. Hij specialiseerde zich aansluitend verder tot elektrofysioloog

Dr. Hassink werkt dagelijks met veel plezier en in goed overleg met zijn patiënten aan de optimale diagnostiek en behandeling van hartafwijkingen en hartritmestoornissen.