Terug

Prof. dr. J.C. (Hans) Clevers

hoogleraar Moleculaire Genetica

Wetenschappelijk onderzoek

Hans Clevers is onderzoeksleider bij het Hubrecht Institute (Developmental Biology and Stem Cell Research) en professor Moleculaire Genetica aan het UMC Utrecht/Universiteit Utrecht. Hij is eveneens Directeur Research van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie (Utrecht), dat in 2018 haar deuren opent.

De Clevers-groep van het Hubrecht Institute bestudeert de biologie van Wnt-signalering in weefselvernieuwing en in kanker. De ontdekking van Lgr5 als marker voor Wnt-afhankelijke stamcellen in verschillende volgroeide weefselsoorten leidden tot de ontwikkeling van een technologie om stamcellen te laten uitgroeien tot zich uitbreidende epitheliale organoïden.

Deze organoïden delen enorm veel eigenschappen met het oorspronkelijke weefsel. Dat maakt ze geschikt voor de bestudering van fysiologische en pathologische processen. Organoïden opgekweekt uit van patiënten afkomstige cellen zijn ook te gebruiken voor het testen en voorspellen van reacties op medicijnen. Deze gepersonaliseerde wijze van medicijnonderzoek opent naar verwachting nieuwe wegen voor regeneratieve geneeskunde en, in combinatie met het modernste DNA-onderzoek, voor gentherapie.

Hans Clevers is onder meer president van de International Society for Stem Cell Research (ISSCR).

stamcellen en organoïden

Bekend werd Clevers met zijn stamcelonderzoek naar de gezonde en zieke darm. De binnenbekleding van de darm, het epitheel, wordt iedere 4-5 dagen ververst. Tegelijkertijd maken darmstamcellen in hoog tempo nieuwe cellen aan. Deze enorme productie van cellen maakt de darm gevoelig voor het ontwikkelen van kanker. Clevers ontdekte in 1997 hoe een ontsporing van deze normale celaanmaak leidt tot de vorming van poliepen, een voorstadium van kanker. Hierop voortbouwend identificeerde zijn onderzoeksgroep de darmstamcel en zijn methoden ontwikkeld om deze stamcellen in het laboratorium op te kweken tot 'mini-darmpjes' (organoïden).

RESEARCH

Hans Clevers heeft een partiële aanstelling als hoogleraar Moleculaire Genetica bij het UMC Utrecht en is op die wijze verbonden aan het Center for Molecular Medicine.

Meer informatie (in het Engels) over zijn onderzoek is te vinden op zijn researchpagina.

Biografie, cv en publicaties

Geboortedatum: 27 maart 1957
Geboorteplaats: Eindhoven
Studie: 1982: M.Sc. (doctoraal) in Biology, University of Utrecht. 1984: M.D. (artsexamen) University of Utrecht
Datum promotie: 10 december 1985
Titel proefschrift: Early events in T cell activation
Datum oratie: 1992 en 11 maart 2005
Titel oraties: 1992: Immunologie in ontwikkeling. 2005: Hoe maken we de Nederlandse wetenschap beter?

DWDD: Clevers over leveronderzoek met stamcellen

Item in De Wereld Draait Door d.d. 21 januari 2015

* Klik op de afbeelding om de video te bekijken

(neven)functies, onderscheidingen en prijzen

Een (vrijwel) volledige lijst van (neven)functies, lidmaatschappen, onderscheidingen en prijzen toegekend aan prof.dr. Hans Clevers is te vinden op de aan hem gewijde pagina op Wikipedia.

VPRO: The Mind of the Universe

Aflevering 1, De schepper (serie The Mind of the Universe), VPRO d.d. 7 mei 2017

* Klik op de afbeelding om de video te bekijken