Terug

Drs. O.B. Braams MSc

psycholoog, i.o. tot gezondheidspsycholoog

Aandachtsgebieden

  • Medische psychologie bij kinderen
  • Kinderneuropsychologie

 

Korte biografie

In 2005 studeerde ik af aan de Universiteit Utrecht, opleiding psychologie, richting neuropsychologie. Sinds dat jaar werk ik met veel plezier in het WKZ. Ik werk als psycholoog op de afdeling medische psychologie & maatschappelijk werk en bij de sector neuropsychologie.

Op afdeling medische psychologie & maatschappelijk werk, begeleid ik kinderen die problemen ervaren door hun medische situatie. Voorbeelden hiervan zijn het behandelen van angsten voor medische ingrepen, het behandelen van traumatische gebeurtenissen d.m.v. EMDR en kinderen helpen te leren omgaan met de beperkingen die hun ziekte met zich meebrengt en met de mogelijkheden die zij ondanks hun ziekte hebben. Ik ben in momenteel in opleiding tot gezondheidszorg (GZ-) psycholoog.

Bij de sector neuropsychologie doe ik promotieonderzoek naar sociale cognitie en omgevingsfactoren bij kinderen voor en na epilepsie-chirurgie. In de patiëntenzorg houd ik mij bij de sector neuropsychologie bezig met kinderen die intensieve interventies ondergaan voor het lokaliseren van cognitieve functies (wada-test, grid-procedures), voorafgaand aan epilepsie-chirurgie. Daarnaast ben ik vanuit de sector werkzaam binnen een multidisciplinair team op het Sylvia Tóth centrum voor dagdiagnostiek bij kinderen met een onbegrepen ontwikkelingsachterstand en kinderen die middels een stamceltransplantatie behandeld werden of gaan worden voor een stofwisselingsziekte.

Ik ben bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Neuropsychologie (NVN).

Wetenschappelijk onderzoek

Ik doe (promotie-)onderzoek naar sociale cognitie en omgevingsfactoren bij kinderen voor en na epilepsie-chirurgie en ben betrokken bij het onderzoek naar geheugen bij deze kinderen.

Een hersenoperatie kan in sommige gevallen epilepsie succesvol behandelen. We weten al veel over intelligentie en taalontwikkeling bij kinderen voor en na een dergelijke operatie, maar over het geheugen en de sociale cognitie is bij deze kinderen nog weinig bekend. Met deze onderzoeken, zoeken wij uit of kind en ouders rekening moeten houden met moeilijkheden op deze gebieden zodat wij hen goed kunnen voorbereiden en begeleiden.

Publicaties

De publicaties van Drs. Braams kunt u nalezen op PubMed.

Samenwerking Patiëntenorganisaties

  • Epilepsie Vereniging Nederland (EVN)