Terug

Soorten aangeboren hartafwijkingen

Ongeveer één op de honderd pasgeboren baby's heeft een aangeboren hartafwijking. In Nederland worden ieder jaar ongeveer 1500 baby’s geboren met een hartafwijking.

Symptomen soorten aangeboren hartafwijkingen

Kinderen met een aangeboren hartafwijking kunnen verschillende  klachten vertonen. Een opvallend symptoom is blauw zien. Dit komt doordat zuurstof rijk en zuurstof arm bloed met elkaar mengen, bijvoorbeeld als de lichaamsslagader en longslagader omgewisseld zijn (transpositie van de grote vaten). Daarnaast kunnen kinderen veel zweten of kortademig zijn. Ze hebben dan een snelle ademhaling en vertonen intrekkingen (te zien bij de ribben, de buik of in het kuiltje bovenaan de hals). Vaak zien we dan ook dat kinderen slecht drinken en niet goed groeien.

Niet alle hartafwijkingen geven meteen na de geboorte klachten, soms wordt het pas later duidelijk dat er iets aan de hand is. Naast afwijkingen in de bouw van het hart, kunnen ook afwijkingen in het ritme voorkomen, of in de functie van het hart. Bij ritmeproblemen kan het hart veel te langzaam of veel te snel kloppen. Ook dan zullen kinderen soms bleek zien, zweten en niet goed drinken.

Soorten aangeboren hartafwijkingen

Er zijn verschillende soorten aangeboren hartafwijkingen:

Soorten aangeboren hartafwijkingen en het WKZ

Sterre: Ik probeer elk jaar een spreekbeurt te houden. Dan weet de hele klas tenminste wat ik heb.

Het verhaal van Sterre

Sterre is geboren met alleen een rechter harthelft en heeft meerdere hartoperaties ondergaan.

Lees meer