Terug

Auto-immuunziekten

Bij kinderen met een auto-immuunziekte valt het afweersysteem het eigen lichaam aan. Daardoor krijgen ze op verschillende plaatsen ontstekingen.

Onderzoek en diagnose

Diagnose aangeboren afweerstoornis

Het WKZ behandelt jaarlijks een beperkt aantal kinderen met auto-immuunziekten. Bij kinderen met zeldzame erfelijke afweerstoornissen kan het stellen van de diagnose soms lang duren, maar meestal is er snel duidelijkheid. Er worden verschillende bloedtesten uitgevoerd. In het WKZ zijn alle technieken beschikbaar om afweerstoornissen op te sporen.

Daarnaast heeft het WKZ een methode ontwikkeld om de erfelijke oorzaken van afweerstoornissen sneller op te sporen. Kinderen met zeldzame immuunziekten kunnen hierdoor eerder de juiste behandeling krijgen. Met de nieuwe methode worden tegelijkertijd 190 genen bekeken die afweerstoornissen kunnen veroorzaken. Als een van deze genen de ziekte veroorzaakt, weten de artsen, de ouders en de patiënt dus meteen om welke ziekte het gaat.

Diagnostisch onderzoek bij afweerstoornissen

  • bloedonderzoek geeft meer duidelijkheid over de aard en het type afweerstoornis
  • erfelijkheidsonderzoek richt zich op genetische oorzaken van de afweerstoornis
  • beeldvormend onderzoek geeft inzicht in een eventuele bijkomende ziekte, bijvoorbeeld in de longen of de darmen

Behandeling auto-immuunziekten

Mogelijke behandelingen:

  • bescherming met antibiotica : Als de arts dit voorschrijft gebruikt uw kind elke dag een lage dosis antibiotica. Dit houdt veel infecties buiten de deur.
  • antistoffen vervangingstherapie (infuus): Tijdens deze behandeling krijgt uw kind beschermende afweerstoffen (immuunglobines) toegediend
  • stamceltransplantatie bij kinderen

Meer informatie

Hoe werkt het afweersysteem?

Antistoffen zijn belangrijk bij het opruimen van bacteriën en virussen. Antistoffen worden gemaakt door B-cellen en plasmacellen. Die plasmacellen zijn ontstaan uit B-cellen. Als B-cellen in contact zijn geweest met T-cellen, kunnen ze antistoffen maken. De T-cellen herkennen een virus of bacterie en ze geven door aan de B-cel welke antistof deze moet maken om het virus of de bacterie op te ruimen.

Er zijn verschillende soorten antistoffen, namelijk antistoffen die in het bloed zitten (IgG en IgM), en antistoffen die in de slijmvliezen en in de weefsels zitten (IgA). Niet alle antistoffen zijn even krachtig en bepaalde antistoffen worden sneller aangemaakt dan anderen.

Contact en afspraak maken

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek immunologie. 

088 75 540 75  maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30

Adres

Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMC Utrecht)
Polikliniek Immunologie

Lundlaan 6
3584EA Utrecht

Postadres

Huispostnummer KH.01.412.1
Postbus 85090
3508 AB Utrecht

Andere websites

Patiëntenverenigingen/ Fondsenwervers

Stichting voor Afweerstoornissen: De Stichting voor Afweerstoornissen zet zich in voor patiënten met aangeboren of verworven stoornissen in de afweer tegen infectieziekten. Op de website staat informatie over ziektebeelden en er is een forum waarop u van gedachten kunt wisselen over de ziekte, of waar u tips en informatie kunt vinden.

KAISZ is de landelijke vereniging speciaal voor kinderen en hun ouders met een auto-immuun of auto-inflammatoire systeemziekte.

Centrum

Polikliniek

Verpleegafdeling

Zorgkosten

Zorgkosten

Het UMC Utrecht maakt ieder jaar afspraken met zorgverzekeraars over de tarieven van zorgkosten. Deze tarieven hebben invloed op de hoogte van uw zorgpremie. Wij vinden het belangrijk dat de tarieven voor u als patiënt zo inzichtelijk mogelijk zijn. Zo kunt u vooraf zien wat uw behandeling bij het ziekenhuis kost. Daarom kunt u hier alle tarieven voor behandelingen van de zes grote zorgverzekeraars bekijken.